Februar 27, 2006

Mer om LID

Det viser seg at en del personer selv i nær omgangskrets fortsatt ikke har helt klart for seg hva LID betyr. Jeg skal ikke spekulere i om dette skyldes at enkelte er nokså tungnemme, eller om mine forsøk på å forklare ikke har vært gode nok. La meg heller forsøke å utdype denne delen av prosessen på en lettfattelig måte!

LID er et akronym for Log In Date, og er den datoen vår adopsjonssøknad ble registrert hos China Center of Adoption Affairs (CCAA). Meg bekjent er Kina det eneste landet som opererer med en slik registreringsdato, og det er praktisk på flere måter.

For det første får man ganske raskt beskjed om at søknaden er mottatt og registert i Kina. (Ganske raskt betyr i dette tilfellet fra en ukes tid til et par-tre måneder etter at søknaden er sendt fra Norge.) Men det beste er at når man har fått LID, kan man lett følge med og se når det nærmer seg tildeling, for tildelingene kommer alltid i kronologisk rekkefølge etter LID.

Eller man kan følge med og se at det ikke nærmer seg.

Når jeg for tiden forteller alle som spør at ventetiden i Kina øker, maler jeg ikke fanden på veggen. Ventetiden har økt i det siste, og vil etter all sannsynlighet fortsette å øke en god stund fremover. Dette skyldes delvis at CCAA opplever en enorm pågang av personer som vil adoptere fra Kina, samtidig som antall barn som frigis til adopsjon er omtrent det samme.

Tildelingsrundene kommer cirka en gang i måneden. En lang periode har det vært slik at cirka en måned har kommet med hver gang. Det vil si at alle med LID mellom 10. mai og 10. juni kommer med én måned, alle med LID mellom 11. juni og 10. august måneden etter, deretter 11. august til 10. september og så videre (dette er bare et eksempel, og ikke reelle datoer). Men fordi CCAA har veldig mange søknader inne nå, har de bare rukket å matche 2-3-uker av gangen den siste tiden. Dermed øker ventetiden i galopperende tempo.

Hittil i år har det vært tre tildelingsrunder fra Kina. Det vil si, den siste er så fersk at den ikke har kommet til Norge ennå, men CCAA har akkurat lagt ut cut off på hjemmesiden sin. Cut off, ja. Tilgi at jeg kompliserer det hele ytterligere ved å trekke inn et nytt begrep. Cut off er den siste datoen i hver tildelingsrunde - i dette tilfellet 25.05.05. Det vil si at alle kinaadoptanter verden over med LID inntil 25. mai 2005, vil få forespørsel om barn i løpet av de nærmeste dagene. Uflaks for de med LID for eksempel 26. mai 2005 - men på den annen side, kan de nå være helt sikre på at de blir med i neste tildelingsrunde.

Jeg sukket av skuffelse og mismot da jeg bragte i erfaring at cut off ble 25.05.05. Vi kinaadoptanter ønsker så inderlig at de skal sette opp tempoet igjen, og begynne å nærme seg månedspuljer. Men denne cut off'en er faktisk enda mer nedslående enn de siste måneders små runder: Kun 12 dager er med denne gangen.

En liten trøst er det at de som har greie på det sier at tildelingsrunden etter kinesisk nyttår alltid er liten, siden de har hatt ferie og CCAA har holdt stengt. Dermed er det bare å krysse fingrene for at neste tildelingsrunde vil ha cut off langt ut i juni.

Noen ganger føles det som vi er inne i en tunnel som svinger svakt, slik at man hele tiden prøver å få øye på det som kommer rundt svingen. Det er slitsomt å sitte sånn, med blikket klistret til punktet der tunnelveggen svinger. Innimellom er det nok bedre å prøve å se for seg det som venter på utsiden av tunnelen.

Posted by Kristiane at 9:46 EM | Comments (6)

Februar 25, 2006

Vogn-o-rama

I dag har vi kikket på barnevogner! Ikke at vi skal kjøpe vogn på lenge ennå. Selv om jeg klør i fingrene og får vann i munnen av å se vogner på rekke og rad - det er noe uendelig løfterikt over noe så håndfast som en vogn - ville det vært idiotisk at den skulle stå her hjemme og ta opp plass i [forhåpentligvis litt mindre enn] et år.

Så vogntittingen var mest for hyggens skyld, men også fordi vi vil orientere oss i markedet. Jeg registrerer at det fremdeles ikke på noen måte føles naturlig å entre den forbudte verden, selv om vi nå er ute i "lovlig ærend". Jeg var usedvanlig defensiv i butikken, og trådte ett skritt tilbake for alle med store maver. Kanskje er det bare litt trening som skal til?

Men vi fant en flott vogn, som oppfyller de kriteriene vi har satt hittil:

1. Vognen må kunne snus slik at barnet sitter vendt mot den som triller. Dette anbefales av alle adopsjonsforeningene. Barna har aldri sittet i vogn før, og hele situasjonen er selvsagt ny og utrygg for dem. Da er det fint at de hele tiden kan se de nye foreldrene sine.

2. Liten og nett! Det er nemlig poloen Polly, og barnevognen må tilpasses bilen. Jeg er så inderlig lei av å høre folk si: Nå som vi skal ha barnvi jo ha stasjonsvogn. Som en litt barnslig og antimaterialistisk motreaksjon, akter vi å beholde Polly også etter at vi har blitt tre. (En annen sak er at vi slett ikke har råd til noen stasjonsvogn, så mye penger som vi har brukt på barneprosjektet...)

3. Den må egne seg godt både på asfalt og i skogen.

Og så er det farven, da. Jeg synes rød vogn er fint, men Geir Ove er ikke så betatt av den ideen. Dersom han ikke lar seg overtale er det ikke så farlig; jeg kan fint leve med en mørkeblå eller en grå vogn. (Les: Jeg velger mine slag med omhu.)

Vognen skal, når tiden er inne, bestilles fra Tyskland. På den måten får man den til nesten halv pris, selv etter momstillegget. Jeg kan nesten ikke vente.

Posted by Kristiane at 5:38 EM | Comments (6)