Februar 27, 2006

Mer om LID

Det viser seg at en del personer selv i nær omgangskrets fortsatt ikke har helt klart for seg hva LID betyr. Jeg skal ikke spekulere i om dette skyldes at enkelte er nokså tungnemme, eller om mine forsøk på å forklare ikke har vært gode nok. La meg heller forsøke å utdype denne delen av prosessen på en lettfattelig måte!

LID er et akronym for Log In Date, og er den datoen vår adopsjonssøknad ble registrert hos China Center of Adoption Affairs (CCAA). Meg bekjent er Kina det eneste landet som opererer med en slik registreringsdato, og det er praktisk på flere måter.

For det første får man ganske raskt beskjed om at søknaden er mottatt og registert i Kina. (Ganske raskt betyr i dette tilfellet fra en ukes tid til et par-tre måneder etter at søknaden er sendt fra Norge.) Men det beste er at når man har fått LID, kan man lett følge med og se når det nærmer seg tildeling, for tildelingene kommer alltid i kronologisk rekkefølge etter LID.

Eller man kan følge med og se at det ikke nærmer seg.

Når jeg for tiden forteller alle som spør at ventetiden i Kina øker, maler jeg ikke fanden på veggen. Ventetiden har økt i det siste, og vil etter all sannsynlighet fortsette å øke en god stund fremover. Dette skyldes delvis at CCAA opplever en enorm pågang av personer som vil adoptere fra Kina, samtidig som antall barn som frigis til adopsjon er omtrent det samme.

Tildelingsrundene kommer cirka en gang i måneden. En lang periode har det vært slik at cirka en måned har kommet med hver gang. Det vil si at alle med LID mellom 10. mai og 10. juni kommer med én måned, alle med LID mellom 11. juni og 10. august måneden etter, deretter 11. august til 10. september og så videre (dette er bare et eksempel, og ikke reelle datoer). Men fordi CCAA har veldig mange søknader inne nå, har de bare rukket å matche 2-3-uker av gangen den siste tiden. Dermed øker ventetiden i galopperende tempo.

Hittil i år har det vært tre tildelingsrunder fra Kina. Det vil si, den siste er så fersk at den ikke har kommet til Norge ennå, men CCAA har akkurat lagt ut cut off på hjemmesiden sin. Cut off, ja. Tilgi at jeg kompliserer det hele ytterligere ved å trekke inn et nytt begrep. Cut off er den siste datoen i hver tildelingsrunde - i dette tilfellet 25.05.05. Det vil si at alle kinaadoptanter verden over med LID inntil 25. mai 2005, vil få forespørsel om barn i løpet av de nærmeste dagene. Uflaks for de med LID for eksempel 26. mai 2005 - men på den annen side, kan de nå være helt sikre på at de blir med i neste tildelingsrunde.

Jeg sukket av skuffelse og mismot da jeg bragte i erfaring at cut off ble 25.05.05. Vi kinaadoptanter ønsker så inderlig at de skal sette opp tempoet igjen, og begynne å nærme seg månedspuljer. Men denne cut off'en er faktisk enda mer nedslående enn de siste måneders små runder: Kun 12 dager er med denne gangen.

En liten trøst er det at de som har greie på det sier at tildelingsrunden etter kinesisk nyttår alltid er liten, siden de har hatt ferie og CCAA har holdt stengt. Dermed er det bare å krysse fingrene for at neste tildelingsrunde vil ha cut off langt ut i juni.

Noen ganger føles det som vi er inne i en tunnel som svinger svakt, slik at man hele tiden prøver å få øye på det som kommer rundt svingen. Det er slitsomt å sitte sånn, med blikket klistret til punktet der tunnelveggen svinger. Innimellom er det nok bedre å prøve å se for seg det som venter på utsiden av tunnelen.

Posted by Kristiane at Februar 27, 2006 9:46 EM
Kommentar

Jeg kjenner følelsen så forstemmende godt. Vi er på venteliste i Etiopia, og siden våre papirer ble sendt ned har vi fått flere beskjeder om økt ventetid.
Nå er den forventede tiden litt over det dobbelte av hva vi trodde mens vi holdt på med den norske delen.

Det blir mye omstilling. Hele tiden. Akkurat nå er jeg inne i et relativt behagelig og apatisk ventemodus, men plutselig svinger det igjen, og jeg blir et hormonelt troll som hyler til mannen fordi han har gjort noe så ondskapsfullt som å spise opp tomatene.

Venninner som har gått gravide skjønner problemet litt bedre når jeg antyder at vi kan gå et halvt år over termin...

Det er spesielt hardt å svelge at vi kanskje runder et nytt årsskifte før vi kan reise. Hvis det skjer, frykter jeg for en ganske muggen jul.

Jeg prøver å trøste meg med alt vi rekker å gjøre før noe skjer. Lære litt språk, male et par rom, nyte sommerferien og slike ting. Noen ganger virker det også.

Ønsker dere alt godt i ventetiden. Og takk for underholdende blogg!

Postet av: hanne at Februar 28, 2006 3:07 EM

Hanne, takk for hyggelig kommentar! Jeg leste at det kom to tildelinger fra Etiopia nå i slutten av uken, men siden du frykter det blir 2007 før dere får reist, antar jeg det ikke var dere som var heldige denne gang?

Det er forresten rart hvordan man klarer å omstille seg. For et par måneder siden orket jeg ikke tanken på at det skulle gå nok en jul uten at vi var blitt tre. Men sånn utviklingen er i Kina for tiden, skal jeg nå være lykkelig om vi feirer jul og vet at vi reiser ganske raskt på nyåret. Fortsetter det i dette tempoet, kan det nemlig bli nærmere sommeren 2007. *sukk* Men muggen jul, eller i hvert fall muggen adventstid, jo, det kan nok hende...

Om tre uker reiser vi til New York! Dét er ikke dumt å bruke ventetiden til. Greit å oppleve Manhattan uten barnevogn, tenker jeg. :) Alt godt til dere også, i den tidvis tunge ventetiden. Det er på et vis godt å høre om andre i samme båt.

Postet av: Kristiane at Mars 4, 2006 1:13 EM

Nei, det var nok ikke vi som var de heldige denne gangen. Vi sendte papirene våre rett før årsskiftet, så det er lenge til vi hører noe. Men alle nyheter om tildelinger blir selvfølgelig mottatt med begeistring - da rykker vi fremover i køen!
Vi får krysse fingre for fortgang både i Kina og Etiopia, og i mellomtiden fylle tilværelsen med ting som gjør oss glade.
Ha en riktig god tur til New York!

Postet av: hanne at Mars 6, 2006 1:56 EM

Hei og takk for sider med godt stoff - meget lesbart for oss i samme situasjon :)

Takk også for forklaring på LID og særlig " cut-off"! Hvor på CCAA-sidene finner du cut-off datoene?
mvh Silkestril, Vestlandet

Postet av: silkestril at August 27, 2006 1:16 EM

Z8Fp1J oaporqpenurb

Postet av: cqgypcohpeg at Juli 27, 2011 1:45 EM

XnpOzM xgkqnndaerua

Postet av: iabiurt at Juli 29, 2011 2:13 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):