April 30, 2006

Ventetidtrøyte

En ikke ubetydelig del av ventetiden tilbringes på nett, surfende etter sider om adopsjon og om Kina. Jeg er aktiv på et forum der man kan utveksle erfaringer og få svar på spørsmål, og ikke minst: Treffe folk i samme situasjon! I det virkelige livet kjenner jeg ingen som skal adoptere, og jeg har stort utbytte av å bli kjent med andre som er i adopsjonsprosessen, eller som har adoptert.

Jeg har også stor glede av private hjemmesider, adopsjonsblogger, forskningsrapporter, faglige artikler, og forskjellige adopsjonsforeningers nettsider.

Danske AC Børnehjælp har flotte og informative sider. I denne artikkelen om ventetid, fant jeg blant annet en lettfattelig og god forklaring på hvorfor ventetiden øker så dramatisk i Kina:

Lige nu står vi med en ventetidsproblematik, der rammer mange af vores familier. Ventetiden på at få et barn fra Kina stiger markant. Og vi har desværre al mulig grund til at forvente, at stigningen forsætter i fremtiden. Årsagerne kender vi endnu ikke til bunds. Vi ved, at antallet af udenlandske Kina-ansøgere er fordoblet i de seneste år. Sikkert er det også, at der er færre forældreløse kinesiske børn, end der var bare for et år siden. Tilsyneladende er der også markant flere kinesiske familier, der ønsker at adoptere. Set ud fra et humanitært synspunkt en god udvikling. Men for vores familier på Kina-ventelisten er det svært at se det positive.

Det aller tøffeste, synes jeg, er usikkerheten den økte ventetiden skaper. Det finnes ikke noe håndfast informasjon, annet enn at ventetiden øker, og trolig vil fortsette å øke. De siste månedene har jeg ofte tenkt at det hadde vært lettere om vi fikk vite at det var for eksempel to år til vi fikk tildeling. Det hadde vært brutalt, men så hadde vi i hvert fall det å forholde oss til. Dette beskrives også godt i artikkelen:

At vi ikke kan sige noget sikkert om, hvor meget ventetiden vil stige, er næsten ikke til at bære. Uvisheden er den aller, aller værste partner ventetidsprocessen. Det er ikke så meget længden af ventetiden, der i sig selv er skræmmende. Det er uvisheden. Jo mere forudsigelig og præcis, man har forventet, at processen ville være, jo værre er det, når uvisheden og usikkerheden for alvor tager plads i ens formidlingsproces. Det gør den desværre for vores Kina-ansøgere lige nu.

Men det er ikke bare nedslående nyheter å finne. En av AC Børnehjælps medarbeidere har nylig vært i Kina, der hun blant annet fulgte en hentereise til Fujian-provinsen. Jeg blir bare ikke lei av å lese den flotte historien og se på bildene. (Ved å følge linken nederst på siden kan man lese om en annen hentereise fra 2004. Svært tankevekkende og gripende.)

Posted by Kristiane at April 30, 2006 3:25 EM
Kommentar

Jeg har lest, lest og lest. Nå i en time. Alt du har skrevet. Jeg har hatt tårer i øynene flere ganger. Jeg håper virkelig at det blir deres tur snart. At dere får tildeling snart.

Du skrev ikke blogg under prøveperioden?

Du har også inspirert meg til å starte blog. Så får vi se da.

Postet av: S at Mai 1, 2006 1:06 FM

hei Kristiane,
Jeg har fulgt bloggen din lenge, ligger 4 mnd bak deg i Kina-køen (LID 12/4). Jeg har mailet med Verdens Barn i dag rundt CCAA-besøket i Oslo i dise dager. Jeg syns det er så utrolig frustrerende at det ikke går an å få et klart svar fra Kina på hva som skjer med tanke på saksbehandlingssituasjonen.
Men jeg skjønner såpass at dette blir på “diplomatisk” nivå og at direkte spørsmål er ikke nødvendigvis den smarteste fremgangsmåten i de kretser. Ingen ønsker å skape situasjoner der en samarbeidspartner blir stilt til veggs.

Jeg kopierer korrespondansen nedenfor så du kan se hva de skriver. Jeg er vel akkurat like klok....


--tor, 18.05.2006 kl. 15.43
Hei,
Jeg leser på adopsjonsforum sin nettside at CCAA er på besøk i Norge 15-19 mai.
Jeg går ut fra at også representanter fra Verdens Barn vil møte dem?
Det går utallige rykter på div nettsteder om alt fra at CCAA legger ned utenlandsadopsjoner til at det er kun en midlertidig setback som følge av at de flytter kontor.

Jeg er veldig spent på hva dette møtet bringer av informasjon uansett om det måtte være dårlige nyheter. Takknemlig for om du kan oppdatere meg.

På forhånd takk!


On 19-05-06 08:41, verdensbarn.no wrote:

Hei, det er riktig at CCAA er på besøk i Norge i disse dager. De kommer etter en felles invitasjon fra de norske adopsjonsforeningene og Bufdir. De har hatt flere møter, spesielt med norske myndigheter, men også med adopsjonsorganisasjonene sammen og hver for seg.

Hvis det kommer opplysninger av interesse for våre søkere i løpet av besøket, vil informasjonen selvfølgelig bli formidlet til våre søkere.

Imidlertid handler mye av diskusjonen om Kinas ratifisering av Haag-konvensjonen om internasjonale adopsjoner, som skal sikre at barnas rettigheter blir ivaretatt under en adopsjon. Norske myndigheter er blant de fremste i verdens på dette feltet og blir ofte spurt om råd når andre land skal implementere dette regelverket.

For øvrig forstår jeg godt at det oppstår rykter. Kinesiske myndigheter gir lite informasjon om hvordan de ser for seg tildelingene fremover. Resultatet er at det oppstår en masse rykter om hva som skjer.

Det er nok liten grunn til å frykte at Kina vil legge ned utenlandsadopsjonene. Faktisk gjennomfører de (minst) like mange adopsjoner i år som i fjor. Men det er langt flere som søker om adopsjon fra Kina enn tidligere, og nå er det flere søkere hos CCAA enn det er barns om er klargjort for adopsjon. Da går ventetiden opp.

Det er langt fra sikkert at vi får vite noe mer i løpet av besøket, men dersom det er noe nytt vil vi gi dere beskjed. Vi har også egne ansatte i Beijing som også i tiden fremover vil følge opp CCAA for å finne ut om det er endringer eller ny informasjon.

Vennlig hilsen


fre, 19.05.2006 kl. 10.31 skrev Ellen
Hei,
Tusen takk for raskt svar.
Jeg tillater meg å spørre litt mer:
Jeg undres over at de er så tilbakeholdne med informasjon.
Er det ikke mulig for dere når dere nå treffer dem å få avkreftet, eventuelt bekreftet noen av disse ryktene?
Det er sikkert flere enn oss som mener at det verste er usikkerheten rundt ventetid fra LID til tildeling.
Nå spekuleres det i alt fra 10 mnd til 24 mnd og enda lenger....
Det får være OK at det tar lang tid, all den stund vi har noe konkret å forholde oss til med tanke på antall måneders ventetid.
Eller er situasjonen slik at vi helst ikke skal spørre dem om noe??
ellen

------
From: Organization: Verdens Barn
Date: Fri, 19 May 2006 11:17:21 +0200
Subject: Re: Nytt fra CCAA?

Hei igjen!

Vi spør dem om ventetider, men det er ikke alltid vi blir noe særlig klokere. Deres fokus er først og fremst å finne foreldre til barna, ikke omvendt.

De regner med at ventetidene vil øke ettersom det nå er såpass mange søkere, men det er helt avhengig av hvor mange barn som vil ha behov for nye foreldre de kommende månedene. Det er ikke gitt på forhånd hvor mange barn som vil bli forlatt, selv om kinesiske myndigheter sikkert har et estimat.

Det vi vet helt sikkert er at de ikke har noen planer om å stanse adopsjoner fra Kina eller gjøre dramatiske endringer i regelverket. Noen useriøse samarbeidsorganisasjoner har blitt kuttet ut, men dette gjelder ikke norske adopsjonsorganisasjoner.
Vennlig hilsen

Postet av: ellen at Mai 19, 2006 12:10 EM

Ellen: Dette lød velkjent og nokså ullent, ja. :) Tusen takk for at du deler informasjonen! Nå blir det spennende mot slutten av uken/begynnelsen av neste uke: Mon tro når cut off blir denne måneden? Om det nærmer seg 14-dagers tildelingsrunder igjen kommer jeg til å juble. Pussig å tenke på at "kun" 14-dagers runder var skikkelig nedslående bare for noen måneder siden...

S: Takk for hyggelig kommentar! Jeg skrev ikke blogg om utrednings/IVF-fasen, men krydrer adobloggen med noen historier fra den tiden. Send meg URL til din egen, nystartede blogg, da vel? :)

Postet av: Kristiane at Mai 21, 2006 9:03 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):