Februar 6, 2009

Badehette-humor

Ungdom mot narkotika kjører for tiden en kampanje. (Jeg tror selv den minst oppegående leser kan tenke seg hva den handler om.) Denne gir seg blant annet utslag i plakater på t-banen. Det reklameres for et arrangement som skal finne sted på Youngstorget om et par uker. Et portrett av et kvinnemenneske iført en fargerik badehette, med teksten Dop gir meg hetta! ("Hetta", som i "badehetta", da vøtt. Skjønner'u? Ha. Ha.)

Mine tanker gikk straks i retning Lille lørdags harselas med holdningskampanjene - det være seg mot narkotika eller for trafikksikkerhet - min generasjon fikk rettet mot oss gjennom hele ungdomstiden.

Men det ble verre. Under overskriften kunne jeg lese Møt Charter-Hilde og UMN på Youngstorget lørdag 14. februar! Charter-Hilde?! Det skulle vel aldri være en deltaker fra TV-serien jeg så en episode av i høst vel? Jeg laget et mentalt notat om å sjekke UMNs nettsider ved leilighet.

Nemlig. Det var dén Charter-Hilde, ja. Godt å få oppklart dét. Likevel satt jeg igjen med flere spørsmål enn før. Vel har UMN som organisasjon alltid fremstått som Verdens Aller Dølleste. Og verre enda, fordi de - i likhet med det kristne skolelaget på min videregående skole - antakelig til en viss grad innser dette selv, og dermed tyr til krampaktige stunts for å vise at de ikke er hengehoder.

Men Charter-Hilde? Og "Hetta", og "badehette"? Hvor tar de det fra? Videre oppfordrer plakaten alle til å stille på Youngstorget. Eller, for å si det med UMNs egne ord: Ta på deg hetta di og kom! PREMIE FOR BESTE HETTE!

Hjelpe meg.

Til slutt må jeg ta forbehold om at kampanjen jeg sverter egentlig er kvadrupel ironi rettet mot kidsa, som jeg i min fremskredne alder rett og slett ikke forstår.


Trumfess mot ungdomsnarkomani? Neppe. Hverken med eller uten badehette.

Postet av: Kristiane at Februar 6, 2009 10:02 EM
Kommentar

Poenget er vel at når man har badehette OG Charter-Hilde, så.....trenger man ikke bruke dop! Eller, hvis man bruker dop, så....er det ikke noe gøy med badhette og Charter-Hilde! Eller, hvis man doper seg med badehette på hodet, så vil Charter-Hilde....Nei, pokker heller! Men det er ikke bra å dope seg, altså!

Postet av: Rulle Kebab at Februar 7, 2009 3:14 EM

Å kjære vene. Denne kampanjen må jeg teste på elevene mine, kjenner jeg. Og jeg er stygt redd for at de ikke kommer til å si noe om noen kvadruppel ironi.

Mulig at dette rett og slett er en lumsk UM-UMN-kampanje. Altså at de som egentlig står bak er Ungdom mot UMN, som dermed prøver å sverte kampen mot narkotika.
Eller?
*griper halmstrå*

Postet av: Hanne at Februar 7, 2009 10:17 EM

Kjære Kristiane!
Jeg leser din blogg..og må bare smile. Du har vistt ikke skjønt helt poenget her.
Grunnen til at de bruker akurat meg fra Chartefeber, er fordi jeg hverken drikker eller røyker eller bruker andre rus middler.
og UMN gjør en fabelaktig innsats, og skjønt det at man når ungdom med humor!
Neste gang du kritiserer noe, så sett deg litt inn i hva du kritiserer...f.eks du hadde ikke satt spørsmål til badehette, hvis du hadde sett serien.
Ha en fin dag!
vennlig hilsen
Hilde Skovdahl Jørstad

Postet av: Hilde Skovdahl Jørstad at Februar 8, 2009 4:49 EM

Oi. Vel liker jeg å sparke inn åpne dører, men den "oppklaringen" fra Charter-Hilde tror jeg at jeg skal la være ukommentert. Hjelpe seg.

Postet av: marken at Februar 8, 2009 6:26 EM

Hilde: Jeg tar fremdeles forbehold om at det finnes en godt skjult ironi her (skjønt jeg tviler mer og mer). Selv tror jeg imidlertid ikke dette er den typen humor man når ungdom med. Jeg stiller meg også tvilende til at ungdommen UMN håper å nå er kjernepublikumet til TV-serien Charterfeber.

Postet av: Kristiane at Februar 8, 2009 6:31 EM

Jeg jobber for denne organisasjonen. Jeg har ikke hatt så mye med utformingen av denne spesifikke kampanjen å gjøre, men jeg har allikevel lyst til å forklare og forsvare. Vi er fullstendig klare over at dette er en tøysete kampanje. Det er alltid vanskelig å bruke ironi, intertekstuallitet og humor som virkemidler. Noen vil alltid synes det er teit/ kleint/ misforstått/ dustete osv. Sånn er det. Og når det kommer til forebyggende kampanjer risikerer man alltid å bli beskyld for å prøve å “snakke ungdommens språk” uten å få det til.

Det å bruke en kjendis fra langt ute i alfabetet for å fronte en kampanje er et bevisst valg. Man kan si mye om Hilde, men at hun er en dame som er seg selv fullt ut og helt i enhver situasjon er det ingen tvilom. Det er derfor vi har valgt henne. Hun er en bombe av humør og selvtillitt, uansett hva andre måtte tenke og mene om henne. Det er verdier UMN som organisasjon mener det er viktig å fremme. Det er dessverre slik at altfor mange, både kids og voksne, bruker unødvendig mye energi på å tenke på hva andre syns og mener om dem.

Dette er et forsøk på å bruke humor om et tema som for mange er betent. Målet med denne kampanjen er ikke nødvendigvis å “få færre til å prøve LSD”, eller å kringkaste at “hasj er bæsj”. Det er å vise at det er er lov, og faktisk ganske festlig, å være seg selv uansett hva andre måtte mene. UMN er, og har alltid vært, en organisasjon som jobber for å fremme nettopp slike verdier.

Kanskje har vi feila totalt med denne kampanjen, eller kanskje er det som du selv sier: du er ikke i hovedmålgruppa. Det vil tiden vise ;)

Postet av: Marte at Februar 8, 2009 8:55 EM

Hahaha, dette blir jo bedre og bedre. En fest av et kommentarfelt, rett og slett.

Postet av: Hanne at Februar 9, 2009 12:17 FM

For min del beit eg meg meir merke i at nokon ikkje kan stave 'premie'.

Postet av: Roger at Februar 9, 2009 8:18 FM

OK, ettersom jeg har rikelig tilgang på elever i den videregående skolen, har jeg presentert denne kampanjen for nesten tretti elever i 16- og 17-årsalderen. Jeg spurte dem hva de tenker.

Her er noen av de umiddelbare reaksjonene:

- Hæ? Hva er poenget med denne?
- Er det en reklame for charterfeber?
- Er det en helsekampanje for gamle damer?
- Den gir meg lyst til å begynne med dop (sagt av tre stykker).
- Er det en spøk?
- Det kan ikke være ungdom som er målgruppa her.
- Den minner meg om den South Park-episoden hvor skolen får besøk av antirøykekampanjen Butt out, som resulterer i at alle ungene begynner å røyke.

Rett skal være rett: Det var én som var ganske positiv:
- De skal i hvert fall ha for forsøket, for sånne kampanjer er som regel så teite at de like gjerne kan dra det helt ut.

Så sånn er reaksjonen her nordøst for sentrum, i en svært lite vitenskapelig spørreundersøkelse. Ingen av dem har planer om å ta turen til Youngstorget, for å si det sånn.

Postet av: Hanne at Februar 9, 2009 11:35 FM

Om ikke kampanjen i seg selv bidrar til at ungdommen holder seg bort fra dop, så kan det jo hende at flere får lyst til å bruke badehette...Og det er jo...bra! Er det ikke det da?

Postet av: Rulle Kebab at Februar 9, 2009 12:38 EM

Helt riktig Rulle! En god badehette er alltid god å ha. Den kan lett fores med aluminiumsfolie for å hindre myndighetene i å bruke overvåkningssatelittene sine til å overvåke tankene våre. Når jeg skal fyre morrabomba tar jeg alltid på hetta først. Badehetter til folket!

Postet av: J.Thomas at Februar 9, 2009 1:12 EM

Hoho, dette kommentarfeltet slår dop nårsomhelst! :fnise:

Postet av: torsk at Februar 9, 2009 8:23 EM

Jeg lover på tro og ære å aldri bruke badehette. *lærevillig*

Det var det som var poenget? Ja?

Postet av: alfaCharlie at Februar 9, 2009 8:45 EM

Dette minner meg om et gladkristent radioprogram fra tidlig/midten av 80-tallet, som alltid åpnet med verdens teiteste gladkristne poplåt om hvordan vi hedninger ikke ser hvor hippe og kule de gladkristne egentlig er. Men på et punkt har jo kampanjen noe for seg; de som ser på Charterfeber sesong 4(?) er bare nødt til å være steine!

Postet av: pegs at Februar 9, 2009 9:31 EM

Ajajaj, dette er nesten som den legendariske Mensa-tråden. The beauty of the intarwebs!

Postet av: Kristin Nilssen at Februar 9, 2009 10:38 EM

Snart kan vi lese om 'Blogg-Kristiane senker UMN' i Dagbladet.

Men det store spørsmålet: Kven melder seg frivillig til å møte opp på Youngstorget for å rapportere om oppmøtet?

Postet av: Roger at Februar 10, 2009 7:54 FM

Det må nesten bli Charter-Svein, det...

Postet av: pegs at Februar 10, 2009 8:04 FM

Jeg bare venter på at en representant for de kristne skolelagene melder seg på i kommentarfeltet. Det kan jo bare være et tidsspørsmål.

Postet av: marken at Februar 10, 2009 8:58 FM

Jeg sitter stille i båten, og håper ikke noen oppdager de eldre innleggene i bloggen. Da riskikerer jeg å få Oslo Sporveier, Fremskrittspartiet og Kanal24 på nakken. For å nevne noen. Samt Ylvis-brødrene og CC Cowboys, og kanskje han med den gjenglemte handlelisten, som er så dårlig i Kims lek.

Postet av: Kristiane at Februar 10, 2009 9:37 FM

Tidenes beste kommentarutveksling? Ja, jeg tror det.

Postet av: Lill at Februar 11, 2009 11:36 EM

Nå får jeg nesten lyst til å møte opp på Youngstorget for å se hvordan disse menneskene som liker sånne kampanjer ser ut. Jeg mistenker at de alle er over middels interessert i makramé og lange turer med stavgang og ellers alt som er sprøtt. Sier jeg, som var på Folkeaksjonen Mot Hasj-leir (UMN het det i sin tid) på Tromøya da jeg var cirka 13.

PS! Alle vet jo at man blir fullstendig rar i topplokket av å bruke badehette. De er jo så trange at man ikke får surstoff til hjernen, dessuten ødelegger den håret. Man kan helt sikkert få posttraumatisk stress og bli så deppa at man må dope seg av sånne ting.

Postet av: Ine at Februar 12, 2009 12:09 FM

No fekk eg skikkelig lyst til å feire valentinsdagen med Charter-Hilde på Youngstorget. Eventuelt prøve heroin for første gong.

Postet av: Mari at Februar 12, 2009 12:24 FM

Kanal24, Kristine? Har du røyka så mye bønne at du ikke har fått med deg at Radio Norge har eksistert et års tid snart nå?

Postet av: Jardar at Februar 12, 2009 7:33 FM

Det hadde ikkje eg heller fått med meg, Jardar. Eg trur heller forklaringa er at korkje Kristiane eller eg har røyka nok til å høyre på dei.

Postet av: Roger at Februar 12, 2009 8:04 FM

Hahaha, for en fantastisk meningsutveksling her. Litt usikker på om Charterfeber er programmet å bruke i reklame mot rus, dog, uansett hvor nykter Hilde er.

Postet av: Stine at Februar 12, 2009 10:30 FM

Steinar Lem. Har du ikke tynt også ham ved en anledning?

Postet av: Liz the Tailor at Februar 12, 2009 11:32 EM

Noen som gikk forbi Youngstorget i går i ett-tiden og så noen hetter, eller? Jeg er så spent!

Postet av: marken at Februar 15, 2009 11:44 FM

Jeg gikk faktisk forbi rundt kl 12.55. Og jeg så noen hetter! Det var en håndfull energiske mennesker som gikk rundt og delte ut små løpesedler. På størrelse med russekort.

Da jeg på nytt gikk forbi rundt kl 13.30 var det ikke noen tegn til hetter lengre.

Postet av: Et aktuarliv at Februar 16, 2009 6:39 EM

Da høres det jo mest ut som om det var UMN-folka selv med hetter. *grøss* Jeg kjenner jeg blir helt flau på deres vegne.

Postet av: marken at Februar 17, 2009 3:58 EM

Funny, I was discussing this thing with my older sister the other day, now I'll have one particular much more argument in my hand when it'll appear to confrontation when once more.

Postet av: Authentic Michael Kors Purses at August 29, 2012 5:10 EM

Incredibly cool! I assistance your view!

Postet av: Buy Michael Kors at August 30, 2012 3:38 EM

Positive glad that I navigated in your web page by accident. I'll be subscribing to your feed in order that I can get the latest updates. Appreciate all of the details right here

Postet av: Michael Kors Outlet at September 16, 2012 4:44 EM

cheapbeatshotsales.com

Postet av: cheap beats by dre at November 19, 2012 7:36 FM

GHDS Sale

Postet av: cheapuggbootsoutlet-uk ugg boots for uk at November 21, 2012 12:46 FM

nrxwda order viagra

Postet av: order viagra at Januar 13, 2013 9:22 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):