August 9, 2007

Jeg synger f-ordet

Jeg hørte på Kanal 24 da jeg dusjet nettopp. De spilte Green Days fabelaktige versjon av John Lennons flotte (om enn noe tamme [1]) Working Class Hero. Jeg sang med av full hals. Men så la jeg merke til at alle Lennons betimelige f-ord er sensurert. Dette er en låt jeg har hørt mye på i sommer, men aldri har jeg lagt merke til dette på plateversjonen.

For sikkerhets skyld spilte jeg platen nå. Og ganske riktig: Der synges det Till you're so fucking crazy (...), som seg hør og bør. Er det snakk om en egen, sensurert radioversjon? Men jeg har på den annen side ikke lagt merke til at f-ordet er borte i versjonen Petre spiller. Så nå lurer jeg veldig på om det er Kanal 24 som er ekstra snerpete. (Sikkert er det at RadiOrakel kjører låten usensurert, det kan jeg forsikre dere.) Like etterpå lot de forresten Michael Krohn synge ordet "dritt" høyt og tydelig. Men grensen går kanskje et sted mellom "fucking" og "dritt"?

Bloodhound Gangs Fire Water Burn var forresten sensurert på Petre også. I den låten er det virkelig tett mellom f-ordene, og det var lagt en lyd over dem som minnet om spede eselskrik. Da jeg kjøpte platen grep jeg meg i å savne eselskrikene fra radioversjonen.


[1] Kan det ha med lydbildet å gjøre?

[2] Hvorfor er Ragas siste på høy rotasjon på Kanal 24? Jeg syntes det var drøyt nok at de spilte DumDums Enhjørning omtrent ihjel, men Raga?! Det er omtrent på linje med Rebel Rebel på Ultra.

Postet av: Kristiane at August 9, 2007 9:52 EM
Kommentar

Nå skulle jeg akkurat til å la det falle noen ord om at det egentlig fryder meg at Raga nå åpenbart er på vei til å bli like ihjelspilt i kanaler oppegående mennesker ikke liker å identifisere seg med som de tre andre av De Fire Store. Jeg holdt på å skrive noe a la - Snart står det vel en eller annen fullstendig ukjent Grand Prix-korist på Beat for beat og gauler Raga med en entusiastisk Ivar Dyrhaug iført orange eller limegrønn blazer i bakgrunnen.

Men så husket jeg: - Dette har jo faktisk skjedd. Det var selvsagt Hun er fri som fikk gjennomgå, og idioten som sang husket ikke engang teksten og kjørte seg fullstendig fast i "tyske, danske, norske, svenske" og så videre.

Dét er noe av det pinligste jeg har sett på fjernsyn noen gang, og en episode jeg nesten hadde klart å fortrenge.

Postet av: Kristiane at August 9, 2007 11:24 EM

Marianne Faithfull's cover av Working Class Hero - forøvrig på albumet Broken English - der har du min favorittversjon. Green Day's versjon er heller ikke å forakte, but still. Det er noe med den raspete, rå stemmen til MF som setter det hele i perspektiv på en måte. Originalen er tam, noe ikke bare lydbildet kan få skylden for. På den annen side kommer jo teksten til sin fulle rett da...

Postet av: svartekatt at August 10, 2007 10:34 FM

Høh... Til og med på versjonene på YouTube har sensuren slått til. Forbanna dobbelmoralistisk tøv! Og hva angår "...kanaler oppegående mennesker ikke liker å identifisere seg med..." Kanal 24 må da trone øverst på tabellen i det selskapet... ;)

Postet av: svartekatt at August 10, 2007 10:58 FM

Du verden så mye elendighet jeg slipper unna ved å ikke høre på en eneste norsk radiokanal!
Når det gjelder Working Class Hero så, tro det eller ei, er svenske Jerry Williams versjon fra 80-tallet muløigens den beste jeg har hørt. Mannen er kommunist, og vet hva den sangen handler om.

Postet av: pegs at August 10, 2007 11:50 FM

Kristiane: Det varierer veldig hva plateselskapene gjør i slike tilfeller. Hvis P3 spiller en usensurert versjon, og Kanal 24 spiller en sensurert, så betyr det at begge var tilgjengelig for nedlasting fra promosiden til plateselskapet.

Hvis P3 spiller noe som er sensurert, så er det høyst sansynlig fordi plateselskapet har vært snerpete og har lagt ut kun én utgave.

Hilsen gammel radioalv

Postet av: Elf at August 10, 2007 2:55 EM

Svartekatt: Jeg kjøpte Marianne Faithfulls versjon i iTunes nå! Den er ikke dum, den. Likevel, jeg holder Green Days som min favoritt. Og selvsagt regnes Kanal 24 blant "kanaler oppegående mennesker ikke liker å identifisere seg med". Jeg identifiserer meg da ikke med alt jeg hører på! Det er bare det at noen ganger blir jeg så lei Petre. Samt at jeg har en forkjærlighet for 80-tallslåter, noe Kanal 24 spiller en god del av. Øverst på listen troner kanalen dog ikke. Der befinner P4 seg, i sylskarp konkurranse med Radio1.

Pegs: Jerry Williams? Navnet høres hverken svensk eller kommunistisk ut. (Skjønt akkurat idet jeg skrev dette begynte "Jerry" uttalt på samme måte som "jeansväst" å svirre i hodet.) Jeg driver og søker etter mannens versjon av Working Class Hero nå, for å finne ut om det er hold i dine påstander.

Elf: Jeg har hørt på Petre hele formiddagen i håp om at de skal spille låten. Jeg vil nemlig gjerne komme til bunns i om det er plateselskapet eller Kanal 24 som er snerpete. Så langt har jeg ikke hatt hellet med meg, låten er muligens ute av A-listen.

Postet av: Kristiane at August 11, 2007 1:35 EM

Det finnes to versjoner på iTunes. En med F-ordet og en uten. Ved et uhell lastet jeg ned begge versjonene. Regner med at P3 spiller den usensurerte.

Postet av: Espen at August 11, 2007 5:33 EM

Nå har Petre stått på hele dagen, og endelig kom Working Class Hero. Usensurert. Dermed kan vi konkludere med at Kanal 24 er snerpete og dølle (eller bevisstløse).

Espen: Jaså gitt. Jeg kjøpte også låten i iTunes (før jeg kjøpte platen). Der synges f-ordet.

Postet av: Kristiane at August 11, 2007 6:47 EM

Jeg la også merke til at sangen "Drop it like it's hot" med Snoop Dogg var endret på. Jeg hørte den første gangen usensurert på Radio Nova, mens siden ble teksten endret til "[...] and if a n... get an attitude[...]". Jeg kan ikke huske hvor jeg hørte den sensurert, men jeg tror det må ha vært NRK, siden jeg ikke hører på andre kanaler.

I trimrommet på jobben er det gjerne noen som insisterer på å skru på P4 eller Kanal 24, så det kan jo tenkes jeg har det derfra ...

Postet av: Et aktuarliv at August 11, 2007 11:21 EM

Våger lett den påstanden at Kanal 24 er både snerpete, dølle og bevisstløse. Gledelig at MF versjonen falt sånn noenlunde i smak. Kom nå i ettertid til å tenke på at mitt valg av favorittversjon nok er sterkt påvirket av gamle minner som uvegerlig sniker seg frem så snart jeg hører låten.

Kanal 24 er forresten helt på topp på min liste over hører-aldri-på kanaler. De få gangene jeg ved ulykksalige tilfeldigheter har vert innom den kanalen har de enten spilt noe "yo mothafucha" greier eller programlederen har vært et slikt overmorsomt, flåsete - tja kanskje nærmest hjernedødt - individ. Men bevares - folk kan jo være oppegående selv om de har Kanal 24 på favorittlisten. Slikt gjør jeg meg helst ikke til dommer over. Hva er det forresten som gjør P3 til en kanal oppgående mennesker kan identifisere seg med? Enklere å spørre enn å tenke selv på denne tiden av døgnet...

Postet av: svartekatt at August 12, 2007 4:05 FM

Kristiane, svartekatt: Marianne Faithfull sin versjon av Working Class Hero er allerede blitt behørig avspilt i vår sendetid på radiOrakel. Senest i forbindelse med 1.mai, om jeg ikke tar feil. Ballad of Lucy Jordan fra samme album likeså.

Postet av: marken at August 12, 2007 2:27 EM

Marken: Det har du jaggu rett i. Jeg er sløv. Og i ferd med å miste kontrollen over iTunes, tydeligvis. Jeg lånte jo CDen din og rippet den! Likevel klarte jeg altså å kjøpe låten slik at jeg nå har to. Grr.

Det er forresten mye som tyder på at MFs Working Class Hero også blir med i neste sending.

Pegs: Jerry Williams versjon synes jeg var ganske fæl. Kommunist eller ikke.

Postet av: Kristiane at August 12, 2007 3:08 EM

Hva mener du med "kommunist eller ikke"? Dette er en sang som krever innlevelse. Selv om han har skrevet sangen selv, så vil jeg alltid være skeptisk til den politiske forståelsen til en milliardær som har gjort mindre kroppsarbeid i sitt liv enn Liberace.

Postet av: pegs at August 12, 2007 7:46 EM

Pegs, jeg mener ikke annet enn at jeg i utgangspunktet er velvillig innstilt til en kommunist som synger Working Class Hero, men at jeg ble litt skuffet over fremføringen. Da er jeg mer imponert over hans versjoner av Personal Jesus og I Fought The Law.

Postet av: Kristiane at August 12, 2007 8:13 EM

Marken: Hører i skrivende stund på streamet radiOrakel. Har en teori om at en radiostasjon som er så oppegående å spille MF - og det hele 2 låter! - må ha mye annet bra å by på. Så får vi se.

Postet av: svartekatt at August 13, 2007 9:28 FM

Jeg må ærlig innrømme at det er en stund siden jeg hørte Jerrys versjon sist. Jeg var nok mer interessert i å se om jeg kunne hisse opp noen ved å disse John Lennon.

Postet av: pegs at August 13, 2007 10:05 FM

Pegs: Vel er jeg lett å fyre opp, men forsiktig dissing av John Lennon setter på ingen måte mitt sinn i kok.

Svartekatt: Godt å høre at streamingen virker. Den er litt ustabil. Om du også tuner inn onsdag morgen mellom 08-09:30 skal jeg love at du får høre MF. Og mye annen bra musikk, samt tant og fjas av høy kvalitet.

Postet av: Kristiane at August 13, 2007 5:53 EM

Kl 8 var da ukristelig tidlig, men jeg klare å hale meg på jobb til dess for anledningen. Ser frem til både tantet, fjaset og MF!

Damen skal forresten til Haugesund i fbm. noe filmgreier har jeg fanget opp. Hadde det vært i konsertøyemed hadde jeg vendt nesen sørover på flekken!

Postet av: svartekatt at August 13, 2007 9:22 EM

Det er i grunnen interessant å se hvilke artister som har spilt inn Working Class Hero. Lurer litt på om de egentlig skjønner teksten alle disse styrtrike posørene?

Postet av: pegs at August 14, 2007 9:48 FM

John Lennon skrev jo både teksten og låta så man må vel tro at denne styrtrike posøren forstod hva den dreide seg om. Foresten så er orginalversjonen av Lennon av ypperste kvalitet og den har heller ikke spesielt dårlig lydbilde...

Postet av: Espen at August 14, 2007 6:12 EM

Pegs: Tja. Selv har jeg en fortid i Sosialistisk kor, og har følgelig ofte (og med stor innlevelse) sunget strofer som (...) vi drives fra jorda og skogen/og sagbruk og småindustri legges ned. Hvilket jeg må innrømme å aldri ha følt på kroppen.

Jeg er rett nok ingen styrtrik posør, men har heller ikke opplevd at sulten knuget har. Mener du jeg bør avholde meg fra å synge f eks Bella Ciao, siden jeg aldri har slitt dagen lang på en rismark blant mygg og fluer? (Chumbawamba her en bra versjon av den, forresten.)

(Idet jeg skrev dette så jeg forresten for meg en gjeng grånende, velfødde sosialister hvis yrkesliv består av undervisning eller kommunalt byråkrati, som står og skråler om sjefen som svinger kjeppen, og ser til at ryggene er bøyd (vi er fortsatt på rismarken). Og nå er jeg med ett redd svaret på spørsmålet mitt er ja.)

Espen: Jeg leser hva du skriver, og innser at du sikkert har rett. Samtidig innser jeg at jeg er lydbildeforvirret, igjen. (Trodde jeg hadde fått grep om det nå.)

Postet av: Kristiane at August 14, 2007 7:25 EM

"Jeg er rett nok ingen styrtrik posør"?
Vel, vel...Det er nok mer snakk om sympati med ordene her. Hadde Jokke skrevet en alvorlig ment sang om den harde hverdagen til børsmeglere, så hadde vi vel ristet megetsigende på hodet eller rullet rundt på gulvet av latter. Når det er sagt, så synes jeg ALLE burde avholde seg fra å synge i kor. Og Espen, jeg siktet vel mer til alle de andre som har dristet seg til å framføre sangen. David Bowie, Alan Jackson, Marilyn Manson m.fl.

Postet av: pegs at August 15, 2007 10:50 FM

Pegs: skjønte vel egentlig det, men noen ganger blir man jo litt fristet til å lire ut av seg noen fornærmelser. Har for øvrig sett intervju med Marilyn Manson og han virke å være en relativt fornuftig fyr.

Postet av: Espen at August 15, 2007 6:40 EM

Pegs: Jeg ante ikke at Bowie hadde begått låten, men jaggu! Fant den på iTunes nå (med Tin Machine). For et sorgens kapittel. (Og jeg elsker egentlig Bowie.) Marilyn Mansons versjon finner jeg ikke, men den kan meget vel være god. Han gjør i hvert fall en glimrende versjon av Tainted Love.

Hva angår korsang tenderer jeg mot å være enig med deg. Men hva skal man gjøre, da, når man er veldig glad i å synge gamle arbeider- og frigjøringssanger? Og mitt koreventyr ga meg anledning til å backe selveste Mikael Wiehe (på selveste Youngstorget, selveste 1. mai!).

Sikkert er det i hvert fall at menn ikke bør synge i kor. Det er kanskje det mest fjærstrykerske jeg kan tenke meg.

Espen: "(...) noen ganger blir man jo litt fristet til å lire ut av seg noen fornærmelser"

Dagens understatement.

Jeg er ellers enig i at Manson virket langt mer oppegående enn han ser ut til.

Postet av: Kristiane at August 15, 2007 7:54 EM

Helt enig angående Mansons intellekt. Hans versjon av låta er ifølge nettet kompet kun av kassegitar, men jeg har ikke fått lastet den ned ennå. Ellers må jeg få sagt at dette er en låt jeg gjerne skulle hørt Cash synge, eller Nick Cave.

Postet av: pegs at August 16, 2007 9:38 FM

Pegs: Mansons versjon er visst en b-side av en singel. Men jeg har lokalisert den nå, og håper personen som har den logger seg på snart. Både Cash og Cave er gode forslag. For egen regning legger jeg til at jeg gjerne skulle hørt den i svensk språkdrakt, med Moneybrother/Pengebrorsan. Eller - iik - med Perssons Pack!

Postet av: Kristiane at August 16, 2007 8:03 EM

Jeg har funnet en veldig fin versjon av låta, med The Academy Is...

Postet av: pegs at August 31, 2007 5:01 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):