Mai 28, 2007

Øl i New York

En av fordelene ved å ha en ualminnelig ølinteressert ektemann, er at vi aldri havner på den aktuelle byens ekvivalent til Scotsman når vi er på ferie. Tvert imot; hvor man skal nyte sin øl er nøye planlagt lenge før avreise hjemmefra. Det er gjerne et tett program. Lister over ølsteder er skrevet ut fra nettet på forhånd, lister komplettert med (ganske ofte) unøyaktige kart. Nettopp denne unøyaktigheten er gjerne kilde til konflikt, der man trasker rundt i travle og larmende gater i tredve varmegrader, mens man leter etter den helt spesielle ølbaren som "skal ligge rett i nærheten ett sted". Men som regel ender det godt.

Planleggingen og forberedelsene gir seg utslag i helt fantastiske øyeblikk, og besøk i de flotteste puber. I NY denne uken har jeg drukket øl i ærverdige Midtown-barer med 25 meter lang bardisk og katedralaktig takhøyde, i sjarmerende oaser av noen bakhager med ekorn og katt i Greenwich, og på alternative buler med vaklende bord og ikke to like stoler i East Village.

Samt i en gammel garasje i Brooklyn. Jeg har aldri vært i Brooklyn før, og kan vel strengt tatt ikke påberope meg noen som helst kjennskap til stedet etter denne lille ekspedisjon heller. Vi gikk av metroen og kom opp i sollyset i en øde, støvete gate. Det var ikke et menneske å se. Luften dirret i ettermiddagsheten, og vi begynte å gå i den retningen (det i dette tilfellet ganske gode) kartet tydet på at baren skulle befinne seg. Etter mindre enn ti minutter var vi fremme. Stedet var i ferd med å åpne, og vi var de første gjestene.

- Og ganske sikkert de eneste, sa jeg idet vi rigget oss til ved bardisken. Anledningen til at vi hadde tatt turen, var nemlig at innehaverne hadde fått tak i et par eikefatlagrede portere med røksmak. Dette syntes de var så flott at de bestemte seg for å lage en liten festival rundt begivenheten. Jeg gjentar: En festival for å smake på øl lagret på to forskjellige eikefat. Et som tidligere hadde vært brukt til bourbon, og et som det hadde vært rom på.

Allerede på vei dit gjorde jeg meg morsom på festivalgrunnlagets bekostning, men straks vi kom frem ble jeg mer velvillig. Stedet var kjempekult. En diger, gammel garasje bygget om til en røff bar. De spilte god musikk, og langs veggene sto det gamle spillemaskiner med klassikere som Donkey Kong, Dig Dug og Asteroids (for dem som er interessert i slikt).

Men ikke lenge etter at stedet hadde åpnet, kom de strømmende til, øl-nerdene. De kom målrettet stimende fra alle retninger (se for deg en reversert versjon av når du løfter på en tung sten, og pansrede biller piler i alle retninger). Mysende entret de lokalet, og gikk med raske og bestemte skritt mot bardisken. Jeg kunne se forventningen lyse ut av ansiktene deres når de bestilte de eikelagrede ølene. Først det ene, så det andre. Og siden, selvsagt, alle andre øl stedet hadde å by på (det var mange!).

Stemningen ble svært så lystig, og alle ville snakke med de som hadde kommet helt fra Oslo for å drikke øl. Før jeg visste ordet av det satt jeg og skrøt i øst og vest av Geir Oves hjemmebrygg og barer vi har besøkt i Belgia. Vi ble blant annet kjent med en øltegneserieforfatter (!) og hans to hunder. Hundene, en puddel og en som så ut til å være en slags dachs, satt på hver sin høye barkrakk selv om lokalet var stappfullt, og de hadde egne visittkort. De het Sophie og Ludwig, og deres titler var henholdsvis Bar Barker og Chick Magnet.

Siden øl-arrangementer har en tendens til å tiltrekke seg flest gutter, hadde jeg jentedoen så og si for meg selv. Det var en perfekt kveld. Og vel verdt turen til Brooklyn, var vi enige om da vi i løftet stemning satt og skumpet på metroen under East River langt senere.

Postet av: Kristiane at Mai 28, 2007 2:30 EM
Kommentar

Som jeg alltid har hevdet: godt øl kan bringe deg langt! Nå er ikke jeg noen øl-nerd på linje med din Geir Ove, men jeg sier aldri nei takk til et glass øl. Ettersom min erfaringer med hjemmebrygg ikke er av de gode blir det helst kjøpeøl fra anerkjente bryggerier - Hansa for eksempel... Jeg smakte engang på noe som opphavsmannen omtalte som "vossabrygg", men nei - det minnet mer om konsentrert og i overkant vellagret kattapiss enn øl. Altså. Øl i en skikkelig garasjebar i junaiten virker atskillig mer fristende enn "importert vossabrygg" fra syltetøyglass i en lekk mikrogarasje på vestlandskysten...

Postet av: svartekatt at Mai 28, 2007 8:16 EM

Æsj, nå sitter jeg og nesten planlegger ny tur. "Leaving New York's never easy". Når var dere der?

Vi var 9.-16. mai denne gang.

Postet av: Terje at Mai 28, 2007 8:40 EM

Thank you for your well-thought content. I'm really at perform proper now! So I ought to go off with no reading through all I'd like. But, I place your web site on my RSS feed in order that I can read mor

Postet av: Gucci Outlet at September 2, 2012 10:03 EM

Here is an area that might be of help for you!

Postet av: Louis Vuitton Outlet at September 19, 2012 1:17 EM

Sweet write-up.

Postet av: Cheap Jordans at September 23, 2012 4:52 EM

cheap uggs

Postet av: cheap uggs at November 3, 2012 11:59 EM

cheapghdsale2012.com ghd

Postet av: Cheap GHDS at November 21, 2012 2:28 EM

Cheap Ugg Boots

Postet av: Ugg Boots Outlet at Desember 2, 2012 10:32 EM

Doudounes Moncler

Postet av: canada goose jacket at Desember 26, 2012 10:53 EM

Cheap Beats Studio

Postet av: Sac Lancel at Desember 31, 2012 7:04 FM

doudoune moncler

Postet av: doudoune at Januar 15, 2013 10:29 EM

beats by dre uk

Postet av: beats headphones for cheap at Mars 20, 2013 3:38 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):