Mai 29, 2007

New York Stories

 • Det gledet mitt sentimentale hjerte å finne at strøket vi bodde i - Hell's Kitchen - var akkurat det samme som sist jeg var der, for litt over et år siden. Det var de samme lydene og luktene. Den samme musikalen gikk fortsatt på teateret på den andre siden av 8th Avenue (og de samme - i hvert fall var de helt like - gjengene med oppstasede damer inntok vår lokale ølbar med sang og skrål rett før forestilling, og sølte klissete cosmopolitans over det hele). Og sist, men ikke minst: Den samme lille grå katten bodde i en hylle i kiosken på hjørnet. Jeg var innom og hilste på den flere ganger om dagen.
 • Jeg har en t-skjorte med teksten This shit is bananas på brystet. Selv synes jeg den er kul (åpenbart) - men aldri har noen sagt et ord om den. (Ikke at jeg har forventet det heller.) Men i New York! Der var de helt ville etter den t-skjorten. Over alt hvor jeg gikk pekte og smilte folk, og noen ropte "I love your t-shirt!" fra andre siden av gaten.
 • Den delen av Central Park som ligger rett ved leiligheten John Lennon bodde i (og ble skutt utenfor), heter Strawberry Fields. Det er vakkert. Jeg gikk der og hørte Beatles på iPoden, og opplevde å bli grepet av musikken for første gang på det jeg kan huske. Jeg har liksom blitt blind, eller døv, for Beatles' låter, slik man etter en stund ikke legger merke til en potteplante eller en påtrengende tapet. Melodiene, som jo er svært gode, preller liksom av, og trenger overhodet ikke inn. Dette skyldes utvilsomt den massive eksponeringen av beatleslåter man uvergelig blir utsatt for gjennom livet. Men nå lyttet jeg til musikken, og fikk tårer i øynene. Det er også laget et minnesmerke, mosaikkfliser som former ordet Imagine, på asfaltstien. Det fikk meg til å også spille den låten, en sang som med sin banalitet ikke har rørt ved meg siden jeg så filmen med samme navn som tenåring. (Som nyslått friker strigråt jeg av sluttscenen i det hvite rommet med det hvite pianoet. Imagine there's no countries...) Som det står i Rough Guide: "It would take a hard-bitten cynic not to be a little bit touched by the Imagine mosaic on the pathway." Og noen hard-bitten cynic er jeg ikke.
 • Maten. Herregud, så mye god mat. Sandwicher, blåbærscones, eggs benedict, og pannekaker med lønnesirup. Fantastiske, grove hamburgere, sautert spinat med hvitløk, og verdens beste pizza fra Ray's. Jeg får vann i munnen når jeg tenker på min daglige frokost: Bagel med kremost og honey glazed turkey. Ikke rart jeg har lagt på meg tre kilo.
 • Jeg kjøpte manuskriptet til en av mine favorittfilmer, Before Sunrise, i en bod på gaten. Og apropos film: Vi var innom Katz Deli, der Meg Ryan gjør den berømte fake-scenen fra When Harry Met Sally.
 • En ettermiddag vandret jeg rundt med et gammelt svensk band som for tiden er yndlings på iPoden. Det var rushtid og helt utrolig folksomt, men for en gangs skyld nøt jeg det i stedet for å la meg irritere. Jeg var i en lett rus etter å ha drukket en IPA like i forveien, og følte meg svært lykkelig. Selv de notorisk røde lysene ved fotgjengerovergangene tok jeg med et saktmodig smil. Kontrasten mellom den svenske trekkspillmusikken og travelheten på Times Square var formidabel. - Jeg må være den eneste som har travet gatelangs i New York og hørt på Perssons Pack, tenkte jeg (men jeg modererte det senere til ... i år).
 • Postet av: Kristiane at Mai 29, 2007 12:19 EM
  Kommentar

  For to uker og to dager siden gikk jeg 45th fra 8. ave til Hudson. Kan jeg ha gått rett forbi dere? :)

  (before sunrise er fantastisk, og enda bedre enn before sunset)

  Postet av: Terje at Mai 29, 2007 12:54 EM

  Jeg var i NY fra 19. til 26. mai. Så det er tvilsomt. Men det var nært. :)

  Postet av: Kristiane at Mai 29, 2007 1:10 EM

  Aller øverst på min tårnhøye liste over ønskefrokoster, balanserer Eggs Benedict. Gjerne med en Mimosa for tørsten. Men da kalles det vel brunch.

  Postet av: marken at Mai 29, 2007 5:17 EM

  Marken: Mener du på radioen? I så fall er jeg redd du blir skuffet i morgen. Har forsøkt å lage eggs benedict hjemme én gang, etter forrige NY-tur. Det var skikkelig mislykket. Det er dritvanskelig å posjere egg. Det involverer kokende vann, eddik, øse, olje, nennsomme hender og i det hele tatt. Å skulle drive med dette på radiokjøkkenet anser jeg som umulig. Men for deg som ustanselig bedriver raffinerte kokekunster vil jeg da tro det er overkommelig å lage det hjemme?

  Jeg har en venninne som har bodd mye i utlandet, og hun bedyrer at det faktum at det er umulig å få eggs benedict på kafé i Norge er et tegn på at vi fortsatt er provinsielle her til lands.

  Postet av: Kristiane at Mai 29, 2007 5:40 EM

  Neinei, jeg forventer det ikke imorgen, men håpet at du kanskje kunne ta det med hjemmefra en annen gang. Jeg har nemlig heller aldri klart å posjere et egg.

  Mecca smykket seg da de var nyåpnet med Eggs Benedict på sin helgebrunchmeny, ihvertfall den de viste fram online, og gjett om jeg ilte. men servitørene så bare dumt på meg.

  Jeg har forøvrig opplevd Jan Vardøen tale varmt om Eggs Benedict og Mimosa som den ultimate søndagsbrunch, så det er igrunn rart at han ikke har det på et av sine steder? Men BarBoca hadde vel vært det naturlige stedet, og de er vel ikke åpnet ved brunsjtid i helgene? Skal vi starte en kampanje?

  Postet av: marken at Mai 29, 2007 6:45 EM

  Eureka!

  "I was thinkin' 'bout Alicia Keys, couldn't keep from crying
  When she was born in Hell's Kitchen, I was living down the line
  I'm wondering where in the world Alicia Keys could be
  I been looking for her even clear through Tennessee"
  (Bob Dylan: Thunder on the Mountain, 2006)

  "...Keys was raised in a poor home in the Hell's Kitchen neighborhood of Manhattan, New York City."
  (Wikipedia)

  Postet av: mikl at Mai 29, 2007 7:24 EM

  Marken: Min kusine fortalte lett henslengt her om dagen at de har posjerte egg på jobben hver fredag. Er visst en av kollegene hennes som er så flink til å lage det. Så det er mulig øvelse gjør mester. Skjønt egentlig er jeg ikke så hypp på å lage dem selv, men ville gjerne hatt muligheten til å bestille eggs benedict ute. Så kanskje vi skal starte en kampanje, ja; Ta Fairytale of New York tilbake-kampanjen var jo såpass vellykket...

  I NY kikket jeg forresten etter en slags maskin som posjerer egg. Ettersom enhver diner og deli i byen serverer eggs benedict tilsynelatende helt ubesværet, tenkte jeg at noe slikt måtte finnes. Men nei.

  Pappa: Du kunne bare spurt meg! Hell's Kitchen er, i tillegg til et område i NY, også navnet på det utestedet i Oslo som serverer den beste pizzaen i byen. Så navnets opphav er kjent for mange, i hvert fall de som leser fredags-Dagbladet og Oslopuls. Jeg kunne fortalt mer, men nå er jeg klin nødt til å gå ut og plante i hagen.

  Postet av: Kristiane at Mai 29, 2007 8:26 EM

  uvegerlig. heter det. takk for veldig fin blogg!

  Postet av: pk at Mai 29, 2007 9:31 EM

  pk: Du store min! Dette er en misoppfattelse på linje med "ekstragavant" - som jeg trodde det het og brukte feil i årevis. Jeg har alltid sagt/skrevet uvergelig. Som i "noe man ikke kan verge seg mot", liksom.

  P.S. Jeg tror egentlig ikke det er PK å kommentere slike skrivefeil. Men jeg er glad du gjorde det. :)

  Postet av: Kristiane at Mai 29, 2007 9:54 EM

  Virker det å legge URL-er i kommentarfeltet ditt? Jeg har stengt for det i min egen blogg, nemlig, fordi jeg fikk så mye spam. Men jeg prøver:
  http://avsporinger.net/~anne/SampleGallery/gallery_image_fullpage.php?sprog=no&rs=2&cs=3&pv=49&gn=galleryNYC

  Postet av: Anne at Juni 2, 2007 11:09 FM

  Hei,
  nå kan du få teste for eksempel kosmetikk, godteri og grillmat helt gratis mot at du deler med vennene dine og rapporterer tilbake til oss på Buzzador om hva dere synes om produktene.
  Erfaringene fra Sverige, som etter et år har 45 000 Buzzadorer, er at bloggere og Buzzadorer har mye felles. De er ofte nysgjerrige, har et stort kontaktnett og er ikke redde for å si hva de mener.
  Registrer deg för 15 juni så får du være med på den første kampanjen.
  www.buzzador.no

  Hilsen Björn på Buzzador

  Postet av: Björn Sjöström at Juni 4, 2007 5:49 EM

  Å nå kjente jeg nisselua skli nedover øynene mine, som kan være ganske farlig siden jeg stadig forflytter meg rundt i steinrøysa her oppe...

  Kan du ikke bare be hu venninna di oppholde seg litt mer i de store metropolene, slik at hu slipper å irritere seg over provinsialismen her hjemme?

  Postet av: J.Thomas at Juni 5, 2007 9:38 FM

  Jan Thomas: Jeg ser poenget ditt, men til hennes forsvar skal det sies at hun faktisk har tatt konsekvensene av dette, og nå er bosatt i en verdensby. (Muligens ikke bare på grunn av de posjerte eggene.)

  Postet av: Kristiane at Juni 5, 2007 12:47 EM

  Uten å kjenne venninna di, og uten på noen som helst måte være fordømmende (HA! Særlig!! :-)) håper jeg at hun nå kjenner verdensbyens levende puls og hastige vingeslag og kan leve et fritt selvrealiserende liv uten gamle nisselandets trangsynte sosialdemokratiske tvangstrøye.

  Postet av: J.Thomas at Juni 5, 2007 2:17 EM
  Post kommentar

  Husk meg?

  Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):