Januar 3, 2007

Menn i pysjamas

Til å være slik en en åpensinnet og tolerant person, er jeg som kjent nokså fordomsfull. Jeg mener for eksempel det er en rekke ting som er greit for kvinner, men som menn i det lengste bør unngå. Som for eksempel å sove i pysjamas.

Dette er selvfølgelig veldig urettferdig av meg, og alle som leser denne bloggen regelmessig vil være klar over at jeg i teorien slett ikke er tilhenger av ulike regler for gutter og jenter. Tvert imot. Men i praksis...

Selv elsker jeg å sove i pysjamas, og jeg liker også å henge rundt i den halve formiddagen når jeg kan (jeg bodde for eksempel i pysj i romjulen). Spesielt liker jeg sånne romslige, stripete herrepysjbukser. Nemlig: Herrepysjbukser, ja. For det er jo opprinnelig det det er; i tidligere tider sov kvinner i lange nattkjoler, mens de stripete pysjamasene var forbeholdt menn.

Mitt inntrykk er imidlertid at etter som de stripete pysjamasene har blitt stadig mer populære for kvinner, har menn med tiden gått mer og mer bort fra å bruke nattøy. Og godt er det. En t-skjorte er greit hvis det er veldig kaldt, men pysjamas? Det forbinder jeg kun med dølle amerikanske TV-serier. (Da jeg skrev dette så jeg straks for meg Chandler Bing i sengen iført tykk, rutet flanell. *iik*) Den siste tiden har jeg imidlertid sett slike stripete pysjbukser i flere butikkers herreavdelinger, så jeg lurer på om plagget er i ferd med å komme på moten igjen, også for voksne menn. [1]

Mens jeg er i gang, vil jeg nevne noen flere ting jeg synes gutter og menn bør avholde seg fra. De bør for eksempel ikke drikke rusbrus. (Nå mener jeg jo strengt tatt at ingen bør drikke rusbrus. Men det er om mulig enda mer tabu for menn enn for kvinner.)

Jeg husker en episode fra Last Train da rusbrusen var ganske ny på det norske markedet, og fremdeles skapte krigsoverskrifter i avisene. Det var en hverdag, og ikke mange mennesker i lokalet. En venninne og jeg satt med hver vår etter-kino-øl. Med ett kom det to gutter inn. De var ikke typiske Last Train-vankere, men greie nok. De satte seg ved bordet ved siden av vårt, og den ene gikk til bardisken. Like etter kom han tilbake med to bringebær-Hooch. Min venninne og jeg vekslet lattermilde blikk, og besvimte i hverandres armer.

Videre mener jeg menn bør unngå hvite linbukser. Det er kun en helt spesiell type menn som kan gå i slike benklær. Gutteaktige Andrea Casiraghi-typer med halvlangt hår, litt bohemske og flagrende. Men selv ikke denne typen menn - som det forøvrig finnes svært få av i Norge - kan gå kledt i slike bukser helt uhemmet. De passer best langs stranden i Frankrike. Langs Croisetten i Cannes, eller på dekket av en yacht i sørlige farvann. Ikke på Friday's i Karl Johan, i Frognerparken, eller på uteserveringen til Odeon. (Egentlig mener jeg at menn ikke bør gå i lyse benklær overhodet. Punktum. Men det tør jeg ikke skrive.)

Menn bør heller ikke bruke uttrykket bad hair day. I hvert fall ikke om seg selv. For det første fordi menn ikke har bad hair days. Men også fordi det blir litt det samme som om de skulle være fortrolige med Shiseido og La Prairie-produkter. En gang var jeg på date med en fyr som idet vi møttes unnskyldte at han hadde en bad hair day. Det ble ikke flere møter, for å si det slik. (Derimot fikk han, selvsagt uten å vite om det, det litt uheldige økenavnet Jennifer Aniston blant meg og noen venninner.)

Og når vi først er inne på Jennifer Aniston: Menn bør heller ikke bruke rettetang. Dette er heldigvis åpenbart for de aller, aller fleste. Men en gang jeg så på Big Brother, oppdaget jeg at rettetang var helt comme il faut blant de unge guttene i huset. De hadde sine egne.

Da jeg tidligere i ettermiddag satt i bilen og filosoferte over hva menn ikke bør gjøre, ble jeg forresten oppmerksom på at Petre spilte The Rose. I seg selv oppsiktsvekkende, men enda mer overraskende var det at sangen hadde mannlig vokal. Jeg spisset ører da melodien tonet ut, og fikk med meg at det var Westlife som gjorde sin versjon av Bette Midlers noe svulstige og utslitte kjærlighetssang. Apropos hva menn bør avholde seg fra, liksom...


[1] Og ikke bare i hippe ungdomsforretninger. At unge tenåringsgutter for tiden reiser med trikk, går på skolen og henger utenfor Oslo City iført slike bukser er et fenomen de fleste som ferdes i sentrum vil ha fått med seg. Helt ubegripelig, selvfølgelig, men det får være en rant for en annen dag.

Postet av: Kristiane at Januar 3, 2007 6:41 EM
Kommentar

For en gangs skyld skal jeg fatte meg i korthet: Meeeget! kloke ord. Takk.

Postet av: svartekatt at Januar 3, 2007 8:40 EM

Amen.

Postet av: alliene at Januar 3, 2007 8:57 EM

Og jeg vil bare si meg helt, helt enig!!
:-)

Postet av: Skorpionkvinnen at Januar 4, 2007 10:39 FM

Ikke bare bør man unngå å bruke hvite linbukser på Friday's eller på Odeon, man bør unngå å gå på de stedene overhodet.

Her om dagen lærte jeg et morsomt ord: "Bankpysjamas". Kanskje det bare brukes i Sverige, men det beskriver altså en Lloyds-dress. For uinnvidde er dette en dress som typisk er en eller annen blåtone, og med hvite eller lyse striper. Stripene er bredere enn pinstripes, noen kaller dem chalkstripes. Dessuten er det litt større avstand mellom stripene enn vanlige stripete dresser.

Postet av: Et aktuarliv at Januar 4, 2007 11:21 FM

Hi-hi!
Ville bare fortelle om et (faktisk!) morsomt Skjult kamera-innslag: Mann med CP utgir seg for å være tatovør. Guttungen i stolen er nervøs, men ikke nok til å trekke seg. CP-fyren skremmer gutten litt, for så å avsløre at dette er Skjult kamera. Guttens reaksjon er "HerreGud så flaut! Tenk å bli filmet i DETTE antrekket!"
Halla gutten! Du skal ha på klær, ikke antrekk, for f**n!

Postet av: Elin at Januar 4, 2007 12:09 EM

Kristiane da, dette er jo historieløst. Pyjamas er opprinnelig et unisex klesplagg, og bare i den angloamerikanske kulturen er dette sengetøy for menn. Min erkebritiske skredder var for øvrig veldig skeptisk til slike moderne påfunn med utenlandsk opprinnelse og dermed har jeg liggende en tradisjonell nattskjorte med lue et eller annet sted. Jeg er likevel ikke sikker på om nattskjorte er mer estetisk enn pyjamas.

Takk og pris disponerer jeg en liten båt og satser på at jeg trygt kan handle hvite linbukser, selv om jeg er litt usikker på hva du mener med sørlige farvann. Er det sør for Dyna fyr.

For øvrig er jeg hjertens enig med deg hva angår rusbrus, rettetang og the Rose. (Kanskje med det forbehold at en rettetang i en krisesituasjon kan hjelpe mot krøllete slips, men hvem bruker egentlig slips til pyjamas?)

Postet av: Håkon at Januar 4, 2007 12:18 EM

Erklærer meg herved som bærer av lyse linbukser, noe jeg også har vært i flere år mens vi jobbet sammen. Med tanke på alt jeg har fått tyn for (ofte med rette) opp gjennom årene, synes jeg det er rart dette har sluppet igjennom.
Forøvrig vil jeg minne om Twisted Sisters fantastiske cover av jente-låta "Leader of the Pack". Ingen vil vel påstå at Dee Snyder, til tross for utmaiet aftensminke og Dollie de Luxe-tøystykker i håret, var ei boybandpyse? Westlifeskjending av jævlige sanger til tross: Altså ingen regel. Alt annet du ramser opp gjelder.

Postet av: Kevin at Januar 4, 2007 3:31 EM

Ojda, jeg kjøpte faktisk linbukser til min mann i fjor sommer. Foranledningen var forøvrig forestående tur til Juan-les-Pins (som ligger mellom Cannes og Antibes), men jeg oppmuntret veldig til bruk på varme, solfylte sommerdager her på berget også (dog aldri i kombo med brede pannebånd eller pastellfargede overdeler, men ettersom det ikke forefinnes i garderoben, og han ikke ville bli sett død på Friday's eller Odeon, følte jeg meg trygg).

Jeg får nemlig litt grøsninger av menn over 30 i shorts på gata, det er nesten like ille som vanlige jeans eller cargopants&trainers i 30+(eller gutter med høyhalsa ullgenser og skinnjakke inne på utesteder med t-skjortetemperatur -but I digress), da er linbukse langt å foretrekke.

Men jeg må innrømme at jeg så meg nødt til innføre begrensninger da linbuksebruken grep om seg til svalere dager med lavt skydekke. Alt til sin tid!

Postet av: marken at Januar 4, 2007 11:06 EM

Alle disse forskrifter og regler! Pater Pollestad mener at menn over femti ikke bør gå i shorts (i Roma). Da jeg gikk på skolen, gjalt en uskreven regel om at pikene ikke fikk gå i shorts, men guttene fikk bruke kortbukser, naturligvis. Er det pay back time nå, eller?

Postet av: Klara kom som du er at Januar 5, 2007 10:22 FM

knallbra skriving! :) kom egentlig bare innom etter søk på treningsmusikk, men ble værende her for å lese diverse innlegg.. nok en gang, knallbra!!

Postet av: linda at Januar 5, 2007 11:14 FM

Klara: sa ikke Pateren menn over tretti,tro? For en gang skyld er jeg på linje med Pollestad.

Postet av: marken at Januar 5, 2007 6:21 EM

Kevin: Det er jammen sant! Jeg tror faktisk jeg sogar har heiet frem og bifalt din linbuksebruk; den var et sikkert sommertegn i flere år. Siden du ikke et noen utpreget Andrea Casiraghi-type, må du nok heller betraktes som unntaket som bekrefter regelen. La nå ikke dette gå til hodet på deg, men det er ingen andre menn jeg kjenner jeg vil se i lilla fløyel heller...

Marken: Med ett føler jeg meg svært tolerant og åpensinnet igjen. Jeg kan nemlig ikke se en eneste grunn til at menn som har fylt 30 ikke skal bruke shorts i det offentlige rom.

Linda: Tusen takk skal du ha! Det var hyggelig å høre. :)

Postet av: Kristiane at Januar 5, 2007 6:59 EM

At patere helst vil ha dem så unge som mulig, er forsåvidt ikke noe nytt...

Postet av: Klara klo at Januar 5, 2007 7:46 EM

Altså, nå prøver jeg ikke å gjøre meg interessant her, bare helt ærlig: Hva er en linbukse, hvordan ser den ut? Kanskje jeg har en i skapet uten å vite om det, kommer de i svart?

Postet av: J.Thomas at Januar 6, 2007 12:50 FM

Jan Thomas: Heh. En linbukse er en bukse i lin. (Jeg går ut fra at du vet at lin er et stoff litt grovere og tyngre enn bomull.) Buksene er som regel svært vide og flagrende, ofte med knyting i livet. Eksempel på typisk linbukse:

http://shop.hm.com/media/products/500/ML500_1303_022R_56366.jpg

De finnes muligens også i sort, men er langt mer utbredt i hvitt eller beige. Sort eller ikke, jeg blir veldig overrasket om du har en slik i skapet. :)

Postet av: Kristiane at Januar 6, 2007 1:09 EM

Ble så inspirert av denne postingen -> http://www.elfworld.org/vis_dag.php?id=497

Postet av: Elf at Januar 7, 2007 11:11 EM

I dagens dagblad var det et ypperlig bilde som viser korrekt bruk av hvite benklær! Illustrert ved krpr Olav og unge Wallenberg. http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/01/10/488425.html

Postet av: Trine at Januar 10, 2007 1:31 EM

Hei Kristiane,

Nå kjente jeg meg igjen og ble glad. Menn bør heller ikke ha teite sandaler (eller i det hele tatt dårlige sko), skrive "hihi" eller "ånkli", eller overdrive bruken av smileys. De bør heller ikke trekke inn snørra, snyte seg i hanskene, ha briller som dugger eller jenterompe, og i hvert fall ikke sårlig ånde. Det er SÅ turn off!

Postet av: Kristine at Januar 25, 2007 12:23 EM

Menn bør ikke ditten, menn bør ikke datten.. kanskje MENN skal gjøre som de VIL, og gå i akkurat hva pokker de føler seg komfortable med!? Er dere en gjeng med fjortiser, eller er det bare inntrykket man får av å lese innleggene deres? Jeg nærmer meg 30 nå, og jeg kommer til å bruke cargopants og joggesko, jeg kommer til å gå i shorts, og jeg vil fortsette å bli irritert, men upåvirket av tåpelige, forfengelige idioters meninger om hva jeg har på meg, hvordan jeg går, står og sitter! voks opp, og opplev en verden som ikke setter materialisme og overfladisk slisespikkeri i sentrum av tilværelsen! Det er nå MIN mening hvertfall, men noe sier meg at det bare fører til "herregud for en dust" "O maiii gaaaad lissom" og "menn er idioter som ikke gjør alt vi sier uten å spørre hvorfor" kommentarer..

Postet av: Jan Christian at Juli 16, 2009 4:39 FM

Sent, men godt. Denne var så grov at jeg synes bare jeg må skrive at jeg DRITER i hva du synes. Jeg går i hva jeg vil, og så lenge min elskede liker det jeg går i, så er det nok for meg. Hva andre syns gir jeg blanke i. Nesten så du utfordrer meg her - jo verre jo bedre!

Postet av: Frode™ at Oktober 18, 2009 1:17 EM

I opine that to receive the mortgage loans from creditors you should present a great reason. However, once I've got a term loan, because I was willing to buy a car.

Postet av: JulianaCastillo34 at Februar 28, 2010 4:05 FM

enter website

Postet av: cheap beats by dr dre sale at November 7, 2012 6:06 EM

cheapghdsale2012.com cheap ghd

Postet av: GHDS Sale at November 22, 2012 12:39 FM

cheap beats

Postet av: cheap dr dre beats at November 24, 2012 3:44 FM

Uggs Australia

Postet av: UGG Boots Australia at Desember 1, 2012 3:33 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):