August 23, 2006

Gode naboer

De som bor over oss er utrolig hyggelige og gavmilde. Stadig bringer de oss noe. Brød, eller vårløk fra hageparsellen sin. Kurver med jordbær (når de har vært på selvplukk), eller rykende ferske hjemmebakte pitabrød.

En lørdag morgen i fjor sommer våknet vi av et skikkelig rabalder ovenfra i halv fem-tiden. Vi fant det litt bemerkelsesverdig, siden naboene er vennlige og fredsæle mennesker, men sovnet raskt igjen. Mange timer senere, da vi satt ved frokostbordet, ringte det på døren. Utenfor sto naboen med favnen full av fisk. Til oss! Det var både torsk og sei. [1] Hele familien hadde reist ut til Nesodden i otta, fortalte han, og de hadde tydeligvis hatt fiskelykken med seg. Vi skjønte raskt at bråket i grålysningen skrev seg fra da de fant frem fiskeutstyret - boden deres ligger like over vårt soveværelse.

Da de kom hjem fra Tyrkia for et par dager siden, fikk vi en stor pose tyrkisk pepper (pepperfrukten, ikke sukkertøyene).

Siden vi nå har en liten gulrotåker selv, så jeg mitt snitt til å endelig gjøre gjengjeld. I ettermiddag var jeg oppe hos dem med en stor og delikat gulrotbunt, som de takket vakkert for.

Men nå nettopp ringte det på døren. Naboen hadde vært i hageparsellen sin, og bragte oss:

1) En nepe. En rotfrukt jeg aldri har stiftet bekjentskap med tidligere, men Geir Ove gjenkjente den. Selv har jeg alltid trodd at neper var på størrelse med reddiker, men denne var stor som en kålrabi. (Jeg måtte selvsagt straks tenke på Olaug og den nedleggingstruede nepefabrikken.) Den lukter litt rart, men smaker ikke så verst.

2) Romanosalat. Prektig og knasende frisk romanosalat! I morgen skal jeg lage cæsarsalat.

3) Det som, etter at jeg har konsultert et stort leksikon som heter Ingredienser, viser seg å hete snittebønner. Etterpå fant jeg også en beskrivelse av dem her. Men hva kan de egentlig brukes til? Vi har en bærepose full. Belgen er seig og litt bitter, og minner skuffende lite om sukkererter.

Etter dagens toveis-gavmildhet vet jeg ikke helt hva som vil skje. Neste utspill er mitt. Men jeg tror faktisk jeg tøyler hestene, så det ikke går konkurranse i det. Ingen er tjent med at dette utvikler seg som i Carl Barks-klassikeren, der Onkel Skrue og en Maharajah fra fjerne himmelstrøk konkurrerer om å bygge den største og gildeste statuen av Andebys grunnlegger. Hele tiden skal de overgå hverandre. Til slutt står det kolossale, overdådig diamantbesatte statuer over hele byen, og Onkel Skrue er så fattig at han vandrer rundt med en tønne rundt livet.


[1] La oss ikke dvele ved min reaksjon på å få huset fullt av dryppende, slimete og blodig fisk. Det er selve gesten vi snakker om nå. (Jeg kan forresten like gjerne tilstå at jeg rømte kjøkkenet og fraskrev meg etthvert ansvar.)

Postet av: Kristiane at August 23, 2006 8:07 EM
Kommentar

Wow.
Sånne naboer er det få forunt å ha...
Der jeg bor nøyer man seg foreløpig med å plukke med søppelposen utenfor døra til naboen om man tilfeldigvis skal samme vei.

Postet av: Per-Karsten at August 24, 2006 9:13 FM

Snittebønner er godt å dampe i litt smør, bare kort sånn at de fortsatt er sprø. Lag en salat av de dampede bønnene, cherrytomater, bacon, pinjekjerner og hvitløk. Veldig godt til hvit fisk, grillmat etc. etc.

Postet av: Tea at August 24, 2006 9:57 FM

Tusen takk for tipset, Tea! Det hørtes veldig godt ut.

Postet av: Kristiane at August 24, 2006 10:14 FM

Før tok naboen alltid min søppelpose med seg på veien ned. Dette tok brått slutt da jeg begynte å sette posen foran deres dør. Jeg tøyet kanskje grensene litt langt?

Den Carl Barks-historien er en av de aller beste.

Postet av: Ulrik at August 24, 2006 11:10 FM

Vår nabo glemmer å kikke inn i vaskemaskinen, og legger svarte, illeluktende sokker og truser sammen med vår delikate ferdig vaskete hvitvask, med det resultat at våre lyse plagg blir grå og triste. Jeg har forøvrig flere ting å utsette på ham. Naboen trenger botrening.

Postet av: Caroline at August 24, 2006 1:13 EM

Makan til historieforfalskning! Det er sjølvsagt maharajahen som ender opp i tønne, medan Skrue berre tømmer vekslepengehvelvet sitt!

Postet av: Roger at August 24, 2006 4:47 EM

Det har du jammen helt rett i, Roger! Jeg husker det nå! Men det er en scene der Donald _tror_ at Skrue er fattig - før han viser frem den egentlige pengebingen sin.

Og du skal ikke være så streng. Jeg har ikke lest historien på mange, mange år. Kanskje jeg skal prøve å finne den igjen. Jeg vet vi hadde den i minst ett av mine barndomshjem.

Postet av: Kristiane at August 24, 2006 5:26 EM

Du skjærer bønnene i biter og koker dem i litt vann ett minutt eller to.

Hell av vann og hell på litt fløte. Dryss litt mel over slik at fløten blir tykkere. Salt og pepper.

Bønnen skal ikke ligge i en saus, bare litt, slik at de kleber seg sammen

Postet av: fr.martinsen at August 25, 2006 10:43 FM

mine naboer, eller egentlig de jeg leier hos, pleier komme ut i gangen min når jeg er på vei ut med hjemmelagde fiskekaker på gaffel. på søndager, når vi er bakfulle og bare har lyst på sukker og fett, banker de på med kake. og om våren når vi sitter ute og soler oss kommer de med ispinner og kaffe. de er virkelig drømmevertene!

Postet av: annekake at August 25, 2006 1:21 EM

Du er sjølvsagt klar over at nepene på nepefabrikken er det som du ville kalle kålrabi eller kålrot?

Postet av: Informasjonssentralen for neper og andre rotvekster at August 29, 2006 8:26 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):