November 24, 2005

Yrkesliv

Tidlig på 1990-tallet jobbet jeg et år som rengjøringshjelp i Statistisk sentralbyrå. Jeg hadde hatt sommerjobb der flere år på rad, og siden jeg ikke hadde noen planer høsten etter videregående, fikk jeg fortsette da den avtalte sommerjobbperioden var over.

Etter å ha sommervikariert i alle etasjer, var jeg lommekjent i SSBs gamle lokaler i Skippergaten. Jeg hentet tørkepapir i den mørke kjelleren, som forøvrig kunne vært passende location for en skrekkfilm, og snuste rundt i kott og baktrapper. Jeg hadde polert det store blanke møtebordet til administrerende direktør, og tørket støv i det langt mer beskjedne kontoret til vår nåværende statsminister.

Jeg hadde moppet gulvene nede i det aller helligste, selve hjertet av SSB der det sto noen kolossale datamaskiner, med spesielle støv- og lo-frie kluter. Jeg hadde sittet fast i vareheisen, og gjemt meg bort i funksjonærbiblioteket.

Jeg tok meg en lur i bøttekottet, eller en stille stund i en bortgjemt, dyp vinduskarm med utsikt. Daglig sprang jeg gjennom gangene med et gedigent vaktmester-nøkkelknippe, og jeg hang opp strenge lapper til de som griset til drikkevannfontenene med kaffeslanter. Alt under overoppsyn av en myndig, men godhjertet oldfrue.

SSB hadde de underligste kreaturer på lønningslisten. Eksentriske forskere og eiendommelige typer med et unaturlig høyt forbruk av frukt-te. Nesten alle hadde de sine merkverdige og sære vaner. Og det sier jeg deg: Vaskehjelpen lærer dine særegenheter å kjenne, så pass på hva du gjør på kontoret ditt!

Vaskekollegene mine utgjorde også en temmelig aparte gjeng, men jeg ble raskt glad i dem alle sammen. Vi hadde mye moro på pauserommet, som var plassert aller øverst i bygningen, i en nærmest skjult Being John Malkovich-aktig etasje, med adkomst via en hemmelig trapp. Derfra kunne man jumpe rett ut på taket gjennom vinduet, noe jeg gjorde titt og ofte, for å nyte Oslo i soloppgang fra fugleperspektiv.

Det var et flott år. Jeg har siden ment at alle en eller annen gang burde ha en vaskejobb, i beste da mannen skulle stelle hjemme-ånd. Da ville nok de fleste lært seg to gyldne regler: 1) Erkjenn vaskehjelpens nærvær. Du trenger ikke smile (selv om det er hyggelig), men se i hvert fall ikke tvers gjennom personen som vasker kontoret ditt. Og 2) Flytt deg når gulvet skal moppes eller støvsuges.

Jeg var trist og vemodig da jeg skulle slutte for å begynne på folkehøgskole. Samtidig var jeg usigelig lettet over at det ikke var meg som skulle fortsette å bone gulv og tømme søppelbøtter til kroppen var utkjørt og uførepensjon eneste mulighet.

Mine vaskekolleger stelte i stand en flott avslutning for meg. Det var kake, og jeg fikk en mappe med hyggelige hilsner, og på forsiden et bilde av meg der jeg poserer med en mopp over hodet, som en dommerparykk:

Med på veien fikk jeg også et dikt, etter sigende skrevet av en viss Nadine Starr, 85 år gammel:

If I had my life to live over, I’d try to make more mistakes next time. I would relax, I would limber up, I’d be sillier than I have been on this trip. I would take fewer things seriously. I would be less hygienic. I would take more chances. I would take more trips. I would climb more mountains, swim more rivers, and watch more sunsets. I would burn more gasoline. I would eat more ice cream and less beans. I would have more actual troubles and fewer imaginary ones.

You see, I’m one of those people who lives sensibly and sanely hour after hour, day after day. Oh, I’ve had my moments and if I had my life to live over, I’d have more of them. In fact, I’d have nothing else. Just moments, one after another, instead of living so many years ahead each day. I’ve been one of those people who never goes anywhere without a thermometer, a hot water bottle, a rain coat and a parachute. If I had my life to live over, I’d go places and do things and travel lighter than I have.

If I had my life to live over I would start barefoot earlier in the spring & stay that way later in the fall. I would play hooky more. I wouldn’t make such good grades, except by accident. I’d ride more merry-go-rounds. I’d pick more daisies.

Jeg var den gang litt ambivalent i forhold til diktet, som jeg anså som temmelig lettbent og klisjéaktig. Men da jeg nylig fant mappen igjen, ga det meg likevel noe å tenke på. Ikke at jeg generelt føler jeg har tatt for få sjanser i livet. Bare på ett eneste område har jeg vært alt, alt for trygghetssøkende: I yrkeslivet. Dette har jeg tenkt mye på den siste tiden. Jeg burde nok lagt meg ordene jeg fikk med fra min første arbeidsplass på minnet.

Postet av: Kristiane at November 24, 2005 8:49 EM
Kommentar

Det minnet meg om et oppdragelsesdikt jeg har liggende hjemme, som en påminning til meg selv om hva som er viktig. Nå som dere snart blir foreldre kan det vel passe for dere også:
If I Had My Child To Raise Over Again
by Diane Loomans

If I had my child to raise over again,
I'd build self-esteem first, and the house later.
I'd fingerpaint more, and point the finger less.
I would do less correcting and more connecting.
I'd take my eye off my watch and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I'd take more hikes and fly more kites.
I'd stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields, and gaze at more stars.
I'd do more hugging and less tugging.
I'd see the oak tree in the acorn more often.
I would be firm less often, and affirm much more.
I'd model less about the love of power,
And more about the power of love.

Postet av: Cathrine at November 29, 2005 1:12 FM

Hei, Kristiane! Jeg har fulgt bloggen din siden den ble anmeldt av startsiden for en god stund siden, og synes du skriver veldig godt, morsomt og engasjerende. Siden din er blitt en del av den daglige nett-runden, og jeg har begynt å sette veldig pris på den. Men så lurer jeg på en ting, som det passer bra å spørre om etter denne posten: hva jobber du egentlig med nå? Det har jeg liksom aldri greid å finne ut. Vet bare at du må stå tidlig opp og må lese aviser i "embets medfør".

Gratulerer med det kommende barnet, forresten! Det har vært stas å følge med:)

Hilsen Silje (Bergen)

Postet av: Silje at November 29, 2005 10:51 FM

Byr glatt en hundrings for DDB-trøya. Feteste logo-figur jeg vet om.

Postet av: fratho at November 29, 2005 6:10 EM

Silje: Jeg svarer deg i mail, jeg. :)

Fratho: Jeg har faktisk t-skjorten fremdeles! Men den er ikke til salgs. :) Jeg fikk den i forbindelse med en konsert i 1989 der jeg ble nektet i døren fordi jeg bare var 16 år gammel. Mer om det her:

http://www.kristiane.org/archives/000015.html

T-skjorten er forresten diger, som t-skjortene var på den tiden, så det er mest Geir Ove som bruker den ute blant folk. Heldigvis har det lykkes meg å kjøpe en i jentefasong i senere år.

Postet av: Kristiane at Desember 2, 2005 9:52 FM

Hei Kristiane!
Har ikke skrevet her før, men som du vet vært ivrig og begeistret leser og bejubler i lange tider.
Men nå måtte jeg bare hive meg frampå, for å komplettere serien med visdomsord om å håndtere livet på romslig vis.
Dette lille diktet fikk jeg fra din strålende farmor i fjor rundt juletider, hun hadde fått det som julehilsen fra en venninne (Ebba Haslund, tror jeg det var). Jeg har hatt det hengende på kontorveggen helt siden da, til oppmuntring i med- og motgang.
Det er slik:

Life should NOT be
a journey to the grave
with the intention of arriving safely
in an attractive and well preserved body,
but rather
to skid in sideways,
chocolate in one hand,
martini in the other,
body thoroughly used up, totally worn out,
and screaming:
Holy shit, what a ride!!

Ha en strålende førjulstid, med og uten gyldne slips!

Postet av: Filletanta at Desember 2, 2005 11:23 EM

Eg er fullstendig samd i at alle burde ha ein vaskejobb i løpet av livet! Eg er heilt overtydd om at det hadde gitt store og gode ringverknadar på alle område, særleg dersom maktmenneske tar si tørn etter at dei har fått makt. Då kan det vere det blir slutt på at den tilmålte vasketida blir kortare og kortare og at lønna blir mindre og mindre. Eg ville ha likt svært godt dersom til dømes radI yrraH kivlloV eller namreH eleirF hadde vaska litt, for dei hadde sikkert vore interesserte i å fortelje media om opplevingane sine.

Postet av: Olaug at Desember 8, 2005 2:59 EM

I have been here analysis for about Om hundre år er allting glemt an hour. I am a newbie and your achievement is very much an inspiration for me

Postet av: literature review introduction at Januar 8, 2013 10:37 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):