November 30, 2005

Glede, sorg og livets gang

Noen ganger skulle jeg ønske jeg skrev adopsjonsbloggen anonymt. For enkelte følelser er jeg ikke stolt av å ha. Faktisk vil jeg helst ikke vedkjenne meg dem, annet enn overfor spesielt innvidde.

Jeg har nettopp fått en nevø, og i går var vi på klinikken. Jeg hadde både gledet og gruet meg til besøket. Men det gikk over all forventning! Den lille var rørende yndig og hjelpeløs, og utrolig vakker. (Jeg vet mange mener at nyfødte ikke er vakre, men denne var faktisk det.)

Etterpå har jeg imidlertid hatt det ganske vondt. Som jeg har fortalt tidligere, har jeg forsonet meg med tanken på at vårt barn blir født av en annen kvinne, på den andre siden av jordkloden. At lille Ull ikke vokser under mitt hjerte, men i det, som det står et annet sted på siden her.

Ja, ikke bare har jeg forsonet meg med tanken; jeg kjenner glede ved det! Jeg har sogar begynt å spise p-piller igjen, for å være sikker på at det ikke skal komme noe mellom oss og lille Ull. Det kjennes temmelig absurd, men gir meg trygghet og ro i sinnet.

Men da jeg så på de bitte, bitte små fingrene til lille Brage! Da jeg kjente hvor forunderlig lett han var, og hvor myk huden hans var - da kjente jeg at jeg har et lite hjørne av sorg i meg fremdeles.

(...) Vi fick ju aldrig se på nära håll hur gula äpplen blir gula äpplen. Att grannen får gula äpplen är ju alltid en tröst och där kan vi ju se hur det går till (...), heter det i Det röda äpplet. Men dette har aldri vært noen trøst for meg. Snarere en litt sår påminnelse om det jeg aldri selv skal få oppleve.

- Det var først da vi fikk barnet vårt at all smerten forsvant, hørte jeg en adoptivmor si en gang. Jeg tror og håper min sorg vil fordufte på samme måte. Det får meg til å tenke på siste vers av Baz Luhrmans Everybody's Free (To Wear Sunscreen):

(...) wiping it off, painting over the ugly parts, and recycling it for more than it's worth.

Posted by Kristiane at November 30, 2005 6:34 EM
Kommentar

Ja, akkurat sånn er det! Grattis med nevø og ikke minst DTC!! Hjørner av sorg er og blir en del av oss. Klem, Kari

Postet av: Kari at November 30, 2005 11:02 EM

Da du holdt lille Brage var det kanskje akkurat ni måneder til du får lille Ull i armene dine, hvem vet?

Postet av: Gåsemor at Desember 1, 2005 11:01 FM

Vakkert og ærlig skrevet. Jeg har fått mine to, men jeg kan fremdeles få agg av sorg over den prosessen vi måtte gjennom for å komme dit. Det gjorde så mye med meg.

Sorgen og prosessene ufb-tilstanden avstedkom vil alltid være en del av oss - selv etter at vi er blitt mødre. Og selv om de heldigvis blekner og blir mindre påtrengende.

Postet av: alliene at Desember 1, 2005 11:29 FM

kanskje jeg bare skulle ha holdt munn - men jeg skulle så gjerne ha sagt noe til deg, men syns det blir for langt og for teit til å legge det her - kunnet jeg har skrevet en mail til deg?

Postet av: josefin at Desember 1, 2005 12:15 EM

Nå begynte jeg å gråte, gitt. Min sorg er en litt annen, men jeg kjenner meg likevel igjen. Men det er som Kari skriver; hjørner av sorg er og blir en del av oss. Jeg synes du er modig, Kristiane, som deler det så åpent på bloggen. Selv om det hender du angrer på akkurat det...

Postet av: Cathrine at Desember 1, 2005 2:34 EM

Josefin: Jeg har sendt deg en mail. :)

Cathrine: Takk skal du ha. Jeg føler meg ikke spesielt modig mht det jeg legger ut, men prøver å være ærlig. Når jeg først skriver en adopsjonsblogg har det vært viktig for meg å også ta opp en del følelser rundt UFB - som jeg knapt skrev et ord om før vi bestemte oss for å adoptere. Det er fantastisk at man gjennom adopsjon kan få barn, selv om man ikke kan få barn - men det er også viktig for meg å få frem at det ikke "bare er å adoptere". Veien til hit vi har kommet i dag har vært vanskelig og vond. Jeg blir forresten litt nysgjerrig på det siste du skriver. Jeg kan nemlig ikke huske jeg har angret på noe jeg har skrevet her - eller i den andre bloggen min for den saks skyld. :)

Postet av: Kristiane at Desember 2, 2005 10:38 FM

Kristiane, jeg mente bare det du innledet med, nemlig at du noen ganger skulle ønske du skrev anonymt. Som jeg altså omskrev/tolket dithen at du av og til angrer på at du skriver under fullt navn. Men jeg syns det er modig uansett å være så åpen -anonymt eller ei- og greie å sette ord både på sorg og følelser man ikke helt vil vedkjenne seg. Det strever jeg endel med, og jeg har ikke en blogg engang!

Postet av: Cathrine at Desember 2, 2005 12:03 EM

Å nå, sånn ja. :) Jeg bare lurte, for jeg har jo skrevet en stund, og lurte på om det var en episode med anger jeg hadde glemt. Å skrive under fullt navn betyr selvsagt at man må legge litt bånd på seg, men det tror jeg i grunnen bare man har godt av.

Postet av: Kristiane at Desember 2, 2005 12:24 EM

Men sorgen er en viktig del av livet, Kristiane. Den gjør deg sterk og lærer deg å forstå og gir perspektiv til det som er godt. Den kan lære deg å nyte det gode mens det er der, og å ha forståelse for at andre kan ha det kjipt og har andre følelser enn du selv. Helt opplagt nyttig for den som skal leve sammen med små barn. Voksne også. Og katter.

Dette vet du selvsagt noe om. Jeg ville bare si det. Og minne deg om dette lille avsnittet:
"Vi gick under silverpopplarna, och skymningen låg som en mjuk, blå dimma över hela rosengården. De vita fåglarna hade krupit ner i sina bon. Men i toppen på den högsta silverpoppeln satt Sorgfågel och sjöng alldeles ensam. Jag vet inte vad han sjöng om nu när alla de bortrövade barnen hade kommit hem. Men jag tänkte att Sorgfågel har väl alltid något som han kan sjunga om."

Postet av: Onelsulliken under silverpoppeln at Desember 2, 2005 11:51 EM

Hei!

litt tilfeldig at jeg havna på bloggen din, ikke tilfeldig at jeg ble her. Du skriver veldig vakkert om sorg som ikke gir seg. Jeg har ikke erfaring med ufb selv, men som de fleste har jeg nære og kjære som har det. Og som de fleste har jeg vanskeligheter bak meg som jeg forsoner meg med, for så å merke det lille hjørnet du beskriver, en gang iblant. Håper du fortsetter å skrive!

Postet av: Blerørt at Desember 8, 2005 9:17 EM

cheapghdsale2012.com ghd sale

Postet av: cheapuggbootsoutlet-uk ugg for uk at November 20, 2012 9:51 FM

Cheap Ugg Boots

Postet av: Cheap UGG at Desember 2, 2012 10:43 EM

lancelfrances

Postet av: Veste Moncler at Januar 1, 2013 5:54 FM

cheap beats by dr dre

Postet av: cheap beats by dre at Mars 10, 2013 4:03 EM

cheap beats by dre

Postet av: beats noise cancelling headphones at Mars 12, 2013 10:03 FM

cheap jordans

Postet av: cheap jordan 3 at August 23, 2013 11:57 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):