November 2, 2009

Kommerse krapyl

Jeg skal egentlig ikke si noe. For jeg er ikke bestandig så spesiell og individualistisk selv. Men noen ganger lurer jeg på om Ulrikke har lest en manual om hvordan små jenter skal oppføre seg. Hva de skal like, og ikke like. Vi hadde ikke hatt hverandre i mer enn noen uker før hun iverksatte total buksenekt. Siden har bukser til nød blitt godtatt under kjoler. Men et antrekk er ikke komplett uten kjole på.

Og hva er greia med is? Jeg sier ikke at det ikke er godt. Men det er jo ikke det beste i hele verden heller, akkurat. (Og spesielt ikke sånne Pin Up-pinneis, som de små ofte blir avspist med.) Det er jo en kjempeklisjé at alle barn er glade i iskrem, men jammen er den sann. Ulrikke ikke bare likte det, men elsket det fra første stund.

Vaske håret, derimot. Det er fælt. Selv om hun fint kan ligge bakover i badekaret med hår og ører under vann. Men straks jeg tar frem sjampoflasken, er det hyl og skrik.

Det gikk lang tid før hun ble introdusert for cola. Men da var det gjort. Hva er den beste brusen? Nemlig. Scene fra en kafé i Larsbjørnsstræde i København forrige helg:

Jeg (begeistret): - Se, Ulrikke! De har Orangina her! Verdens beste appelsinbrus! Sånn gul brus i rund flaske, som du fikk i Frankrike i sommer.
Ulrikke (bestemt): - Jeg vil heller ha cola.
Jeg (lynraskt): - De har ikke cola her.
(I samme øyeblikk skrittet kelneren forbi bordet vårt med et brett glasscola.)
Ulrikke: Ha! (Neida. Hun hun sa ikke det. Hun stirret forskrekket på meg: - Lyver mamma?!)

Og cola ble det.

I det siste har prinsessene gjort sitt inntog. Høye, langbente prinsesser med dådyrøyne, vepsetalje, og store glinsende kjoler. (Og hvis alternativet er aurasøkende, engleseende lysfontener, som vi holder oss med her på berget, foretrekker jeg helt klart Disney-varianten.)

Det er spesielt havfruen Ariel som er i skuddet, men også Askepott, Snehvit og en del andre skjønnheter som må ha kommet inn i Disney-sortimentet etter min tid, er populære. Prinsesseæraen startet da hun var ganske nøyaktig tre og et halvt år. Hvordan kunne hun vite det? Han hun faktisk lest en manual? Eller er hun bare ferdig programmert etter en kommersiell, slik opptrer jenter tidlig på 2000-tallet-mal?


It's a hit/Coca Cola is it!Mer av det samme: Oppdatering 3. november

Stor var gleden da Ulrikke fikk overta masse prinsessestæsj fra en litt eldre jente i går. Det gjeveste av alt: Et rosa diadem med tilhørende fetryllestav. Jeg må lirke det av hodet hennes etter at hun har sovnet.

Posted by Kristiane at 9:00 EM | Comments (37)