November 12, 2007

Hvor går grensen?

For en stund siden leste jeg en aviskommentar - eller snarere et hjertesukk - som handlet om at folks intimsfære synes å være forskjøvet. Journalisten klaget over at stadig flere private gjøremål nå foregår på kollektive transportmidler. Som for eksempel spising og sminking.

(Jeg tror faktisk han nevnte mobiltelefonprat også: Gjesp. Å klage over det er bare 2003. Og selv jeg - som lett (og gjerne) irriterer meg - kan ikke begripe det enerverende i at folk snakker i mobiltelefon på trikken. Jeg gjør det svært sjelden selv, men å høre andre snakke i telefonen er da ikke noe verre enn å lytte til en samtale mellom to eller flere. Men nok om det.)

Jeg reiser kollektivt daglig, men jeg kan ikke si jeg har lagt merke til denne trenden. Det har til alle tider vært folk som inntar sin frokost på bussen, eller legger dagens make up på trikken. Ikke noe galt i det, spør du meg.

Hva maten angår er det gjerne brødskive/eple/sjokolade/pølse det går i. Hvordan er det mulig å la seg provosere av slikt? En periode tok jeg samme t-bane som en person som daglig spiste en stor og omstendelig frokost på t-banen. Han skar brødskiver i fanget (han hadde kniv og fjel med seg), skjenket melk (glass hadde han også), og hadde minst fem forskjellige påleggstyper i sekken. (Det var faktisk en ransel han trakk maten opp fra.) Men dette var snarere lattervekkende enn irriterende.

Og sminke? Kjære vene. Jeg skulle gjerne påført maskara på bussen selv, jeg. Det hadde vært tidsbesparende og lurt. Dessverre skumper det så mye at resultatet sjelden blir bra, så jeg gjør det kun i krisetilfeller.

På t-banen i dag tidlig spisset jeg ører til en kneppende lyd. Den kom med ujevne mellomrom, og var velkjent, men samtidig malplassert. Med ett gikk det opp for meg: Det var lyden av en neglsaks. Jeg skottet rundt meg. Og der, i femseteren på skrått ovenfor meg, satt det faktisk en mann og klippet neglene.

Jeg satt såpass langt unna at jeg fant det mer komisk enn støtende. Det var ikke jeg som måtte sitte og dukke for neglebiter som suste gjennom luften. Samtidig hvisket jeg til meg selv at det fikk da være grenser. Og etter å ha tenkt nærmere på det, tror jeg jeg vil fastslå at grensen går et sted mellom kajal og neglklipping.

(Og på matfronten? Vel. Jeg hadde ikke likt det om sidemannen begynte å åpne en boks makrell i tomat. Men gjetost hadde vært helt greit. Og kaviar også (til nød).)

Postet av: Kristiane at November 12, 2007 10:29 EM
Kommentar

Som mangeårig busspendler er jeg veldig tolerant for aktiviteter om bord, enten det er spising eller lesing eller skravling. Noe fornuftig må jo timen til og fra jobb brukes til.

Men en ting er greit, helst ikke høye lyder på 7-bussen om morgenen. Noen av oss vil nemlig helst sove.

Postet av: Flopsy at November 13, 2007 8:54 FM

Negleklipping? Uff, da hadde kvalmen garantert tatt overhånd for min del. Har litt fobi mot sånne ting egentlig. Skjønt jeg har sett folk både file neglene og børste håret på t-banen - skjønner ikke helt dette behovet for å spre sitt eget "kroppslige avfall"... ;-)

Postet av: TM at November 13, 2007 1:03 EM

Jo, å høre folk snakke i mobil er ofte mye verre enn å "lytte til en samtale mellom to eller flere". For det første snakker mange mye høyere i telefon. Man trenger ikke "lytte"; man har ikke noe valg. I tillegg glemmer enkelte hvor de er, og snakker om veldig private ting.

Postet av: abre at November 13, 2007 1:28 EM

Flopsy: Vi er veldig på linje her. :)

Og pendlere skal man ta hensyn til. Da jeg hadde min første sommerjobb pleide jeg å ta et tog som gikk klokken 06:10. Selv bodde jeg en snau halvtime fra Oslo S, mens toget jeg steg på kom fra Mysen og Sarpsborg, og var nesten fullt av seriøse pendlere. (Jo lenger reisevei, og jo tidligere man må stå opp, desto mer seriøs pendler.) Jeg var ung og energisk, generelt eksaltert, og med et lite søvnbehov. Dermed brøt jeg nok hver eneste stilltiende regel om oppførsel ombord på morgentoget straks min venninne kom på. Jeg må ha vært en pain in the ass, og kan huske at jeg synes folk var ganske gretne rundt meg. Jeg skammer meg fortsatt når jeg tenker på det.

TM: Jeg er nokså lite nøye på det, og det skal mye til før jeg blir kvalm av slike ting. Tåneglklipping, minst. :) Men merkverdig oppførsel synes jeg det var.

abre: Du synes det er verre å høre på folk som snakker i mobiltelefon enn til en samtale mellom flere personer som befinner seg på samme sted. Jeg synes ikke det.

Tvert i mot synes jeg de som hele tiden klager over andres utidige mobiltelefonbruk er noen skikkelige sutrekopper. Det virker som enkelte samler på "rystende" mobilhistorier, og forteller dem om og om igjen. For selv opplever jeg sjelden enerverende mobilpratere på buss og trikk, og aldri på kino. (OK, så er jeg ikke ofte å finne i de mørke saler, men sist jeg sjekket var det ikke engang dekning der.)

Det kan være irriterende med folk som bruker utestemme på t-banen, men jeg synes ikke dette forekommer oftere blant de som snakker i telefonen enn de som fører en samtale ansikt til ansikt med noen. Videre kan jeg bare såvidt forstå at det kan være irriterende å måtte høre på andres private samtaler. (Selv synes jeg det er mer interessant enn irriterende.) Og jeg er, som tidligere nevnt, en person som gjerne dyrker irritasjonen. (Bare se hvordan jeg fyrer meg opp over mobilsutrere. :))

Postet av: Kristiane at November 13, 2007 2:09 EM

Siden jeg har over en times tur til jobb, må jeg vel regne meg selv som seriøs busspendler (dessverre).

Når man er inne i pendler-rytmen bruker man turen til jobb som en forlengelse av nattesøvnen. Jeg gjør i alle fall det, og da er det selvsagt kjekt at det er litt stille. Men det pleier ikke å være noe stort problem, for de fleste er litt trøtte så tidlig om morgenen.

Jeg ser heller ikke den store forskjellen mellom mobilsamtaler og andre samtaler. Om noe, så synes jeg kanskje de som skravler sammen bruker høyere stemme enn de som er i telefonen.

Jeg tenker at man er på et offentlig sted når man pendler, og da må man finne seg i at det er andre mennesker der- som kanskje gjør andre ting enn du ville gjort. Er man helt nazi på den slags, så får man holde seg til bilen sin.

Postet av: Flopsy at November 13, 2007 2:25 EM

Intet menneskelig er meg fremmed, men negleklipp på trikken er rart. Dog er det verre med rensing av negler, i fart eller, uha ved kateteret!

Postet av: Klara klok at November 13, 2007 3:17 EM

Jeg er skyldig på opptil flere punkter her, ser jeg. Så sent som i dag tidlig svingte jeg så vel maskara- som hårbørsten på bussen. Videre er jeg en mobilsutrer, en egenskap som ble utviklet under en halvannen times togtur fra Hamar, der jeg lyttet til en yngre manns tre kvarter lange utlegning om helgas fest to ganger.

Å spise på offentlige kommunikasjonsmidler synes jeg er greit så lenge ikke maten lukter eller lager lyd. Både appelsiner og epler faller dermed i unåde.

Postet av: Elin at November 13, 2007 3:30 EM

Flopsy: ... eller holde seg hjemme. :)

Der man i stedet kan hisse seg opp til de store høyder over telefonselgere. Jeg har nemlig en mistanke om at det i stor grad er de samme menneskene som provoseres av folk som snakker i mobiltelefonen på bussen, som går ut av sitt gode skinn når det ringer en telefonselger til dem. Sånne som skryter av hvordan de skjelte ut eller narret telefonselgeren (ved f eks å si et lite øyeblikk, og så bare la dem henge i røret). Eller at de spilte av veldig høy musikk inn i øret på dem. (Ha. Ha.)

Det er viktig å huske at telefonselgere bare er vanlige mennesker med en kjip jobb. 99,5 prosent av dem tar et nei for et nei. Dessuten kan man reservere seg mot telefonsalg.

Postet av: Kristiane at November 13, 2007 3:35 EM

Det er reelt sett ingen arbeidsledighet i Norge i dag. Jobber du som telefonselger i en slik situasjon er du intet "vanlig menneske med en kjip jobb", og all verbal utskjelling og sabotasje er som fortjent.

Postet av: Kevin at November 13, 2007 3:59 EM

Kristiane: Jeg tar det for gitt at folk skjønner at jeg snakker for meg selv. Gidder ikke putte inn "jeg synes" overalt. Det blir bare tyngre å lese. Synes jeg.

"...jeg synes ikke [utestemme] forekommer oftere blant de som snakker i telefonen enn de som fører en samtale ansikt til ansikt med noen."

Da har vi ganske forskjellige erfaringer, men greit det.

Nå reiser jeg riktignok sjelden med buss, og aldri med trikk. Men det har blitt en del tog i perioder, og jeg vil påstå at det er nokså vanlig at en eller annen skravler høyt i mobilen - gjerne etter at lyset er slått av og folk forsøker å sove. Og ofte om ting jeg slett ikke har lyst å høre. Og jeg har opplevd det samme på kafé mange ganger: plutselig får man et ufrivillig innblikk i privatlivet til folk ved nabobordet. Det går an å gå ut i gangen.

Poenget mitt er vel at ting ikke blir greit fordi det har blitt alminnelig. Heller ikke om det er "bare så 2003" (eller forrige torsdag eller whatever) å påpeke det, liksom. Så kall meg gjerne "mobilsutrer", men det jeg lar meg irritere over er mangel på folkeskikk, sånn i alminnelighet. Jeg synes bare ikke mobil skal gi fritak.

"Videre kan jeg bare såvidt forstå at det kan være irriterende å måtte høre på andres private samtaler."

Det er vel akkurat det som er problemet. At man ikke forstår.

Postet av: abre at November 13, 2007 4:32 EM

Kevin: Jeg ser poenget ditt. Likevel synes jeg man bør avholde seg fra å smelle kinaputter inn i telefonrøret når de ringer. (Hm, har jeg blitt mildere med årene? Det skyldes nok i så fall at jeg ikke lenger pleier daglig omgang med deg.)

abre: Først sier du at det er greit at vi har forskjellige erfaringer på området. Deretter legger du i vei om alminneliggjøring av høylytte private mobilsamtaler, og dårlig folkeskikk. Som jeg prøvde å si, så opplever ikke jeg at de som snakker i mobiltelefon i det offentlige rom er spesielt høylytte eller private. Det er klart det er dårlig folkeskikk å snakke høyt og støyende på et tog der lyset er slått av og folk prøver å sove. Det gjelder enten man snakker i telefonen eller med sidemannen. Men jeg mistenker altså at folk som forteller at de opplever høylytt, intimt mobilsnakk igjen og igjen, på kino, i tog og i begravelser, overdriver en smule.

Men dette blir i grunnen en meningsløs debatt, der du påstår at dette forekommer stadig vekk, mens jeg hevder jeg svært sjelden opplever det.

Til slutt vil jeg bare nevne at når jeg skriver at noe er "bare 2003", så er det spøkefullt ment. Men det er jo som du sier akkurat det som er problemet: At man ikke forstår.

Postet av: Kristiane at November 13, 2007 5:28 EM

Selvsagt er det greit at vi har forskjellige erfaringer. Hvordan skulle det ellers være? Jeg mistenker deg da ikke for å snakke usant. Mens du altså mener (hvis jeg forstår deg rett) at jeg overdriver en smule. Men det er greit, det også.

For ingen av oss sitter på statistikk. Vi antar og mener utfra det vi har opplevd. Og vi har kanskje ikke bare ulike erfaringer, men ulike terskler også. Både for hva som er plagsomt og for hva som er "svært sjelden".

Men til forskjell fra deg, mener jeg ikke at en diskusjon er meningsløs bare fordi opplevelsene vi beskriver er subjektive. (Å debattere objektive sannheter, derimot, er nokså meningsløst). Jeg tror tvert om at det å fortelle hverandre hvordan vi opplever andre mennesker rundt oss er en forutsetning for at vi skal greie å jenke oss til hverandre, og leve sammen.

Og jeg skjønte at du mente "bare så 2003" som spøk. Men du treffer en holdning med dette uttrykket som jeg tror er helt reell blant mange:
-Herregud, det må man da tåle! Det er jo helt vanlig i dag!

Postet av: abre at November 13, 2007 6:02 EM

Det er vel like mange som irriterer seg over at folk snakker for lavt i mobilen på buss/trikk/tog. Tyvlyttere som ikke får med seg den festlige slutten på en god historie.

Postet av: ulrik at November 13, 2007 6:19 EM

Mobildebatten fikk meg til å huske første episode av den nye serien Californication, der hovedpersonen (over-?)reagerer på mobilbruk i kinosalen. Rollefiguren til Duchovny kyler mobiltelefonen i veggen til publikums jubel. Jeg skal ikke påstå at alle mobilbrukere i det offentlige rom fortjener slikt i det hele tatt, men noen få, få ganger tar jeg meg i å ønske at det skjedde...

Lytting til mobilsamtaler mellom andre sammenligner jeg for øvrig med å lese Se & Hør, med unntak av at det som regel ikke er snakk om kjendiser, da. Uinteressant, uansett.

Og igjen skjønner jeg hvorfor jeg er glad i ipod'en min! :-)

Postet av: Vidar at November 13, 2007 8:30 EM

Det med telefonselgerne kan ikke få stå uimotsagt, synes jeg.

Min kjære (altså Hjorthen) jobbet en kort periode som telefonselger, og det er vel den tøffeste jobben han noen gang har hatt. Det er ganske nedbrytende å bli skjelt ut mange ganger daglig, selv om alt man har gjort er å ringe på telefonen.

Jeg kan også bli irritert de få gangene jeg blir oppringt av selgere. Men det går an å si høflig nei takk. De som ringer har det ofte kjipt nok som det er, om ikke jeg skal bidra til å gjør ting enda verre. Synes jeg. Overhøvlinger er sjelden imponerende, mest av alt patetisk og uoppdragent.

Postet av: Flopsy at November 13, 2007 10:15 EM

Flopsy: Nå må du lese det jeg skriver, da. :) Jeg sier jo at jeg mistenker mobilsutrerne for å være de samme menneskene som oppfører seg dårlig mot telefonselgere. Altså kjipe surpadder, i motsetning til meg (og deg), som er godheten og snillheten selv mot folk som snakker i mobiltelefon på bussen, pendlere, telefonselgere og i det hele tatt...

(Det er sannelig godt jeg har fått ut litt Ole Paus-edder og galle her tidligere i kveld, ellers hadde jeg ikke kjent meg selv igjen.)

Postet av: Kristiane at November 13, 2007 10:38 EM

Gravid og morgenkvalm var madpassasjers kebabspising på t-banen litt i overkant, noe jeg dessverre demonstrerte på mest opplagte måte...

Postet av: Elin at November 16, 2007 10:16 FM

På veg til universitetet ein gong gjekk det ei jente foran meg som pussa tennene. Innimellom stoppa ho og spytta ut tannkrem. Dette var i 98/99. Eg var ikkje så mykje ekla som sensasjonslysten (på den måten at eg gledde meg til å fortelle nokon om dette uvanlege synet), men eg måtte jo passe meg så eg ikkje trakka i tannkremklysene etter ho.

Postet av: M at November 17, 2007 1:40 EM

Kristiane: Sorry, dårlig kommunikasjon fra min side der. Kommentaren min var egentlig rettet til kevin og ikke til deg.

Sitat:"Det er reelt sett ingen arbeidsledighet i Norge i dag. Jobber du som telefonselger i en slik situasjon er du intet "vanlig menneske med en kjip jobb", og all verbal utskjelling og sabotasje er som fortjent"

Jeg er selvsagt helt på linje med deg og alle de andre snille og tolerante menneskene..haha.

Postet av: Flopsy at November 18, 2007 2:51 EM

Lovverket er ganske klart her: Kriminelle/voldelige handlinger er ikke lov å utføre på buss/trikk/tog - eller andre steder. Bombe, mitraljøse, pistol og kniv er ikke lov å ta med på buss/trikk/tog - eller andre steder (Tror forresten sjåføren ikke hadde stoppet om han så en person med mitraljøse på holdeplassen?).
Men så kommer vi til de litt mere diffuse delene av loven: Skremmende/truende adferd er ikke lov på buss/trikk/tog - eller andre steder, men sjenerende adferd, hvor går grensen der? Jeg antar blotting/onanering og spredning av diverse kroppsvæsker og lukter går under sjenerende adferd, men promping, raping, stønning etc., er noe en bare må finne seg i om en befinner seg på offentlig plass?
Er det noen jurister som leser her som kan klargjøre?

Postet av: J.Thomas at November 19, 2007 2:33 EM

J. Thomas: En professor i strafferett fremholdt under seminarundervisning at også skarpt lys, sjenerende lukt m.v. kan falle under begrepet "paa anden Maade fornærmer ham paa Legeme" i strl. § 228.

Det går jo an å prøve seg på å anmelde busspromping. Men paragrafen krever forsett for at legemsfornærmelse skal kunne straffes. Så med mindre det prompes i den hensikt å sjenere, er ikke handlingen straffverdig ;)

Postet av: Strekker at November 19, 2007 3:02 EM

Strekker: Akkurat, blir en tatt for busspromping kan en bare henvise til at en var sinnsyk i gjerningsøyeblikket? Eller at en har sterk mageaktivitet og MÅ slippe seg?
Uansett er ikke busspromping like festlig som heispromping...

Postet av: J.Thomas at November 20, 2007 12:40 FM

Hei Kjell Trondsen.Som innlegget fra 28.04 sier, har jeg i oagppven en lang gjennomgang av definisjoner og kategoriseringer i oagppven. I en kronikk som me5 begrenses til 6000 tegn, kan man ikke fe5 med alt. Se5 til det at jeg ikke e5 ikke evner e5 svare Per Johnsen pe5 hans spf8rsme5l om hva jeg mener med etniske minoritetsungdommer. Jeg skulle veldig gjerne ha svart Per Johnsen hvis jeg hadde visst at det var Per Johnsen som satt bak tastaturet. Innlegget til Johnsen under masterbloggen min, er nemlig helt klart satt sammen av fraser som dukker opp i to anonyme (hvorav en veldig sjikanf8s) melding til meg pe5 Facebook. Meldingen pe5 Facebook hadde veldig mange likhetstrekk med innlegget. Flere av setningene var nesten de samme, og begge tekstene hadde nesten nf8yaktig samme me5te og sted e5 lime inn referansen pe5. Facebook-meldingene ble sendt under navnet Jon Hansen. Profilen til Hansen var lukket og profilbildet var av en en ulv. Ne5r to innlegg som er se5 like blir sendt fra to tilsynelatende forskjellige personer til to helt forskjellige fora, skjf8nner jeg at her er det noe muffens.Vil folk diskutere med meg, gjf8r jeg gjerne det, for dette er viktige ting som me5 sees fra flere sider. Men e5 diskutere med folk som sender sjikanf8se og usaklige innlegg under falsk navn, gidder jeg rett og slett ikke. Hvis Per Johnsen/Jon Hansen tf8r e5 ste5 fram med sitt ekte navn og operere som e9n person, skal jeg ta diskusjonene.

Postet av: Bingung at Juli 15, 2012 6:16 FM

LmBCjn buuaxssdbzgj

Postet av: fliwwap at Juli 15, 2012 7:35 EM

Q1fBA6 dbwkftorlykf

Postet av: uzopifrxl at Juli 17, 2012 5:29 FM

I found your blog site on google and check several of the early posts. Continue to keep up the good work. I just added up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking forward to reading through far more from you later on!

Postet av: Louis Vuitton Outlet at August 17, 2012 7:08 FM

That is definately one of the best blogs I've sen in ages online. Maintain up the excellent posts.

Postet av: Coach Outlet at August 24, 2012 5:27 EM

This article may possibly be mentioned on Twitter by someone. genuinely?

Postet av: Cheap Louis Vuitton Purse at September 1, 2012 12:16 EM

I found your blog site on google and check several of the early posts. Continue to keep up the good work. I just added up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking forward to reading through far more from you later on!

Postet av: Coach Purses at September 6, 2012 10:16 FM

Positive glad that I navigated in your web page by accident. I'll be subscribing to your feed in order that I can get the latest updates. Appreciate all of the details right here

Postet av: Louis Vuitton Outlet at September 17, 2012 7:10 FM

cool beats website

Postet av: beats by dre cheap sale at November 7, 2012 8:33 FM

GHDS UK

Postet av: GHD Straightener at November 21, 2012 1:59 FM

cheap beats

Postet av: cheap beats at November 23, 2012 9:55 FM

Uggs

Postet av: Ugg Style Boots at November 30, 2012 8:42 FM

oceozzl paydayuk

Postet av: paydayuk at Desember 8, 2012 3:45 EM

eatbxj viagra

Postet av: viagra at Desember 12, 2012 10:06 FM

zlzrzn payday loan online

Postet av: payday loan online at Desember 17, 2012 3:04 FM

kayepv quick loans

Postet av: quick loans at Desember 17, 2012 4:37 FM

eplhuo payday loan

Postet av: payday loan at Desember 21, 2012 6:54 EM

ynrowkia paydayuk

Postet av: paydayuk at Desember 25, 2012 8:01 EM

fevjtg quick quid

Postet av: quick quid at Januar 9, 2013 8:56 FM

oruwch generic viagra

Postet av: generic viagra at Januar 21, 2013 5:06 EM

rqbipnlf viagra

Postet av: viagra at Februar 7, 2013 6:10 FM

ezpblkq online payday

Postet av: online payday at Februar 7, 2013 7:23 FM

qjqwrz generic cheap viagra

Postet av: generic cheap viagra at Februar 17, 2013 6:51 EM

gkgffcxj free viagra order online

Postet av: free viagra order online at Februar 18, 2013 11:24 FM

xfassrh viagra order uk

Postet av: viagra order uk at Februar 21, 2013 4:02 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):