April 11, 2007

Kalkuner og misoppfattelser

Først i dag, for cirka 10 minutter siden, gikk det opp for meg at den gaten som kommer ut av Ibsen-tunnelen og etter få kvartaler blir til Schweigaardsgate, heter Lybekkergata. Ikke Lykkeberggata, som jeg har trodd bestandig. Jeg har fortsatt vanskelig for å begripe dette, men har nå konsultert såpass mange kart at jeg nesten må innse at jeg har lest gatenavnet feil i alle år. Det føles litt som da jeg i godt voksen alder fikk vite at det heter ekstravagant - ikke ekstragavant. En misoppfattelse nesten like pinlig som legimitasjon (men bare nesten).

Det er ikke første gang jeg har lest ord feil. På begynnelsen av 1990-tallet vanket det en fyr med et forbløffende utseende på de samme utestedene som jeg pleide å gå på. Han var kliss lik en kalkun. Det var heller regelen enn unntaket at vi påtraff ham på den vanlige runden Cacadou - Last Train - Rockall - Headache. Eller på konsert. En gang satt jeg på Møllers med en venn. Han gikk på toalettet, og like etter så jeg Kalkunen gå inn samme sted. Da kameraten min kom tilbake spurte jeg ham: - Kom det en kalkun inn mens du var på do? - Ja, nikket han, og tok en slurk av ølen. Han skjønte straks hva jeg mente, selv om vi aldri hadde snakket om Kalkunen før.

Vi ble ikke akkurat overrasket da vi traff Kalkunen på Roskildefestivalen. Likevel syntes vi det var helt utrolig festlig. - Kalkunen! Haha! Vi rullet rundt i gresset og lo. - Han var sikkert egentlig på vei til Kalkunborg, presset jeg frem mellom latterbølgene. - Men så fulgte han strømmen og havnet her. - Kalkunborg? Venninnen min hevet øyenbrynene spørrende. - Ja, la du ikke merke til at toget vi reiste hit med fortsatte videre til Kalkunborg?, hikstet jeg. - Å, du mener Kalundborg, sa hun, og slo dermed bunnen ut av morsomheten min. Likevel fortsatte vi å le av dette resten av festivalen. Og jeg fniser fortsatt hver gang jeg leser navnet på tavlen på Hovedbanegården i København.

Postet av: Kristiane at April 11, 2007 11:07 FM
Kommentar

I Bergen har vi en gate som heter Fortunen. Lenge trodde jeg at det skulle uttales Fortúnen og at navnet var en bergensk variant av Fortuna (lykken altså). Bergenserne har jo ikke grammatisk hunkjønn og jeg fikk bare bekreftet hvor snobbete bergenserne var når de ikke engang ville bøye Fortuna i hunkjønn. Men så fant jeg ut at gatenavnet skal uttales Fórtunen; altså "tunet foran" eller noe i den dur. Da var det ikke så morsomt lenger. Men hvorfor sier de da ikke Fortunet?

Postet av: Rulle Kebab at April 11, 2007 2:22 EM

Hm, vært og handla skunk i Kristiania først, da dere hadde kalkunlatterkick?

Postet av: J.Thomas at April 11, 2007 2:50 EM

Rulle K.: Haha! Men du, når du skriver om snobbete bergenserne - betyr det at du ikke kommer fra Bergen opprinnelig? Her har jeg listet meg rundt på gummisåler og latt være å skrive noe stygt om Bergen for ikke å støte deg og Svartekatt, to av mine favorittkommentatorer. På den annen side vil vel kanskje en oslopike som latterliggjør Bergen virke som en rød klut også på bergensinnflyttere...

Postet av: Kristiane at April 11, 2007 2:55 EM

Jan Thomas: Til det har jeg - selvsagt - ingen kommentar.

Postet av: Kristiane at April 11, 2007 2:56 EM

venninna di var Mariann? :-)

Postet av: J.Thomas at April 11, 2007 3:32 EM

Ah, det er bra å se at det ikke bare var jeg som lenge trodde det het "ekstragavant". ;)

Postet av: Solveig at April 11, 2007 5:04 EM

Hei Kristiane!

Herlig å ha deg tilbake!
Jeg har forøvrig et spesielt forhold til ordet "linoleum" ..

Håper vi sees snart, altfor lenge siden sist!

Postet av: Marie at April 11, 2007 5:09 EM

Jeg hadde lest ca 50 sider av Bienes hemmelige verden før jeg skjønte at den handlet om bier og ikke en jente som het Biene (med lang i. aner ikke hvor jeg fikk det fra at det kunne være et navn)

Postet av: Sonja at April 11, 2007 11:04 EM

Jeg så ca 10 sekunder av "The Penetrator" før jeg skjønte at dette var the Valleys svar på Hollywoods "The Terminator"... Men skuespillerene var vel så dyktige som Arnold!

Postet av: J.Thomas at April 12, 2007 11:08 FM

Eg må alltid tenke lenge før eg hugsar kva det heiter av "ekstragavant" og "-vagant", og det er ikkje alltid eg hugsar det.

Hr. Kebab: Ein gong fekk eg ein bergensar til å humre godt då eg (attpåtil med kjentmannsmine) snakka om Bonte'labo, som eigentleg heiter Bontela'bo, (det kjem visst av "point du labour", eller noko slikt, orsak fransken min). Men det er ikkje lett å vite, bergensarane uttalar jo ofte ting på rare måtar. Til dømes seier dei namnet på kinoen Forum med tonelag 2 (altså som "Florø" i staden for som "Bergen").

Elles er det merkeleg korleis dei i media konsekvent seier "resisjere" og "resisjør" i staden for "regissere" og "regissør".

Dette blei no visst litt på sida av tema, men.

Postet av: Maria at April 12, 2007 2:43 EM

I den ABBA-sangen, Super trouper, trodde jeg alltid de sang om "summer in the God damn Zoo"....

Postet av: K for Kvinne at April 13, 2007 1:18 EM

Jeg, for min del, ble aller mest opptatt av kalkunen.
Med en gang du nevnte det, så jeg for meg en fyr som alltid hang på Elm for en ti-tolv år siden.
Skikkelig kalkunansikt og dårlig tupert hår som sto rett ut til hver side. Litt sånn derre Backstreet Girls-wannabe.

Jeg ble nesten helt nostalgisk.

Postet av: Cecilium at April 13, 2007 4:49 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):