Desember 9, 2006

Krystallsoda

Jeg lette etter krystallsoda i vaskemiddelhyllen på Meny. Da jeg ikke fant det, henvendte jeg meg til en av de ansatte. - Krystallsoda? Hun så på meg med et blankt blikk. Sammen gikk vi bort til en annen ansatt, som viste seg å heller ikke ha hørt om krystallsoda før. - Uvitende ungpiker, tenkte jeg i mitt stille sinn.

- Hva er krystallsoda for noe da?, spurte den ene. Med ett gikk det opp for meg at det visste jeg faktisk ikke selv heller. Jeg hadde en bestemt følelse av at det burde stå i samme hylle som salmiakk og klorin, men hva det var? Og hva som var bruksområdet? Jeg hadde ikke den fjerneste anelse, måtte jeg beskjemmet innrømme.

(Nå lurer du kanskje på hvorfor jeg i det hele tatt skulle kjøpe krystallsoda. Det var Geir Ove som hadde skrevet det på handlelisten, han bruker det visst i forbindelse med ølbryggingen.)

(Og hvis det er flere som lurer på hva krystallsoda er: Det er et konsentrert vaskemiddel til husholdningen, ifølge etiketten. (Ja, jeg fant det til slutt.) Brukt i generasjoner, heter det videre.)

Postet av: Kristiane at Desember 9, 2006 6:27 EM
Kommentar

Det eneste jeg forbinder med krystallsoda, er at man bruker det til å vaske ballonger innvendig med. Altså ballonger av den typen som man setter vin i.

Min erfaring med dette begrenser seg til ett eneste tilfelle. En pussig nabo flyttet ut fra gangen på Sogn Studentby, og etterlot seg et skap med noe skrot i, blant annet en ballong, vannlås og hevert. Dette var om sommeren, en tid som for studenter typisk forbindes med lediggang og dårlig råd.

En kompis og meg la to og to sammen, og bestemte oss for at vi måtte bruke dette til å sette vin med. Vi hastet ned til Grünerløkka, som på dette tidspunktet var noe helt annet enn Grünerløkka av i dag, og kjøpte en pakke med Willys Hvit Vin, en hurtigvin som skulle ta rundt tre-fem dager.

Etter noen dager kom hjem fra en kinotur, og tenkte at nå hadde det vel gått lang nok tid, så vi stoppet gjæringen i ballongen og forsøkte oss på å smake på mesterverket. Det var umiddelbart klart at den hadde gjæret for lenge, og var blitt veldig sur. Pytt, pytt, tenkte vi, det betyr vel at den inneholder desto mer alkohol. Å putte oppi noe sukker for å gjøre den lettere å drikke, tenkte vi aldri på.

Allerede samme kveld smakte vi på vinen, som ble døpt til Chateu de Sognsveien 85. (85 er ikke årstallet, men derimot gatenummeret.) Rundt klokka fem denne onsdag natta hadde vi tydeligvis bråket såpass mye at politiet kom på besøk for å roe oss ned, og det var da til tross for at vi kun var to personer, og ikke spilte noe musikk. Av dette konkluderte vi fornøyd med at vinen var glimrende partydrikk. Dagen derpå var vi ikke like fornøyde, men det er en annen historie.

Postet av: Et Aktuarliv at Desember 9, 2006 11:15 EM

Krystallsoda? Er dette det samme som kaustisk soda - eller lut om man vil - som i århundrer har vært brukt til alt fra å åpne tette rør til å lage lutefisk? Husker fra barndommen at bestemor hadde en boks med kaustisk soda i kjøkkenskapet med bilde av et dødningehode på. Grusomme sjørøvere danset straks over netthinnen og boksen ble svææært spennende selvsagt. For å gjøre en kort historie lang: jess - det ble husarrest.

Postet av: svartekatt at Desember 10, 2006 1:12 FM

Krystallsoda er tidenes mest geniale vaskemiddel hvis du trenger noe som er ekstremt fettløsende - type "vaske bak stekeovnen for første gang på fem år". Funker også fint hvis du f.eks. vil vaske sykkelkjeder fri for olje og sånt.

Postet av: Lill at Desember 10, 2006 1:34 FM

Aktuar: Neimen, nå også med egen blogg! Flotte greier! Betyr dette at du fra nå av heter Aktuar, og at navnet du pleier å kommentere under er hemmelig?

Det var en god historie om Willys Hvit Vin! I et kollektiv jeg bodde en gang, ble det også satt vin. Det var ikke en sånn hurtigvin, men en som krever litt lengre gjæring. Jeg flyttet inn etter at vinen var satt, så jeg var ikke delaktig i den første delen av prosessen. Men jeg var ikke helt den lille høna heller, for jeg skulle hjelpe til med å tappe vinen over på flasker. Det gikk som det måtte gå; vi tappet like mye vin i oss selv som i flaskene. Hjemmelaget vin er skumlere enn hjemmebrent. Stemningen gikk raskt i taket, og det utviklet seg til et haraball uten like. Med kun tre deltakere. Mange timer senere sovnet vi i hvert vårt hjørne av kjøkkenet. Dagen etter hadde jeg kun noen vage erindringer av hva som hadde foregått. Det eneste sterke minnet var at jeg sto og drakk særdeles grumsete vin av en stor øse. Det var bunnfallet i ballongen, med masse rusk og rask som måtte siles mellom tennene. Dette minnet fremkalte brutale oppkast-scener. Det var første gang jeg var fyllesyk i to dager. (Eller var det tre?) Det sto ikke bedre til med mine samboere. Vi bodde i et gammelt trehus, og jeg kunne høre gjennom veggen hvordan en av dem lå og skalv i sengen sin i dagene som kom.

Svartekatt: Hehe. I følge bryggerimesteren her i huset, er kaustisk soda noe helt annet, og mye nifsere enn krystallsoda. Man hører det nesten litt på navnet også; krystallsoda høres ut som en deilig leskedrikk, men kaustisk soda? Jeg ville vært langt mer skeptisk til å innta noe slikt. Den kaustiske etser visst og greier, så man bør nok ligge langt unna. Bestemoren din gjorde lurt i å sperre deg inne. :)

Lill: Sier du det! Er det enda mer effektivt enn salmiakk? Jeg hadde en skikkelig aha-opplevelse med salmiakk sist jeg skulle flytte, nemlig:

http://www.kristiane.org/archives/000476.html

Postet av: Kristiane at Desember 10, 2006 11:52 FM

Krystallsoda slår alt. Men i motsetning til salmiakk, får det ikke kåken til å lukte rent, og det kan være klønete å få pulveret til å løse seg opp. Ergo blir det forbeholdt de alle mest grisete jobbene.

Postet av: Lill at Desember 10, 2006 11:58 FM

Krystallsoda er et salt (natriumkarbonat) som dannes når man blander kaustisk soda og karbonsyre. Utrolig hva google kan lære bort en søndag formiddag. Har også lært at krystallsoda er effektivt til kok og surbarking av seil. Aner ikke hva det er, men det hørtes artig ut.
(Jeg liker bloggen din skikkelig godt, forresten!)

Postet av: Ingunn at Desember 10, 2006 12:00 EM

Nå kan det være at hukommelsen svikter meg litt, men jeg mener å huske at enkelte managere i engelsk fotball på seksti-syttitallet anbefalte spillerne sine å ha en liten dæsh med krystallsoda i badekaret når man badet. Dette skulle ha en god effekt på ømme muskler, men kan umulig ha vært annet enn overtro. Når jeg tar et lite forbehold her så er det fordi det KAN ha vært noe helt annet de blandet i badevannet. Er det noe som heter vaskesoda?

Postet av: Hjorthen at Desember 10, 2006 8:27 EM

Min salige mormor var en røver på å lute fisken selv. I badekaret hjemme, sier historien. Min mor var bare barnet da hun helte i seg kaustisk soda. I dag mener hun at hennes tunge er ruere på overflaten enn andres, hun spiser heller ikke lutefisk.

Postet av: Caroline at Desember 10, 2006 9:55 EM

Det er egentlig litt rart at gamle fyllehistorier alltid er vellykkede. Hva er det med fyllehistorier som er så morsomt/interessant?

Jeg føler for å være litt anonym ...

Postet av: Et aktuarliv at Desember 11, 2006 5:21 EM

"Konsentrert vaskemiddel til husholdningen"? Høres skummelt ut...

Postet av: Rambukk at Desember 12, 2006 10:02 EM

Krystallsoda er, i motsetning til kaustisk soda, en veldig mild soda. Den egner seg godt til å vakse glassballonger med fordi den ikke lager såpebobler, og derfor er lett å skylle vekk igjen. Men fikk du tak i krystallsoda noe sted? Kan muligens bruke maskinoppvaskmiddel i steden, for det skummer vel ikke heller.

Mvh
Ingrid Bjørnson

Postet av: Ingrid Børnson at Juni 6, 2011 12:01 EM

Krystallsoda har den kjemiske betegnelsen natriumkarbonat (Na2Co3) og kan lages ved å steke rent bakepulver i ovnen på ca 100 grader i en time.

Den letteste måten å få tak i krystallsoda er derimot på Jernia eller annen farvehandel, selv om det burde selges i vanlig forretning ettersom det kan brukes til både klesvask og diverse andre ting (selv bruker jeg det til å lage fotokjemi).

Andre navn på krystallsoda er engelsk: washing soda, norsk: kalsinert soda og malersoda. Siden stoffet har så mange bruksområder kan det godt hende det har flere navn enn som så, som gjør at det kjemiske navnet: natriumkarbonat (engelsk: sodium carbonate) er bedre å forholde seg til.

Postet av: Thor at September 10, 2011 9:32 EM

For å legge til, krystallsoda er IKKE kaustisk soda. Kaustisk soda er ganske enkelt lut. Men begge stoffene er sterkt basiske, som gjør at man må være forsiktig, på samme måten man er forsiktig med sterke syrer.

Postet av: Thor at September 10, 2011 9:33 EM

beatsbydrebydr

Postet av: get cheap beats by dre at November 4, 2012 7:50 EM

GHDS UK

Postet av: cheapuggbootsoutlet-uk at November 17, 2012 11:11 FM

Cheap UGG

Postet av: Cheap Ugg Boots at Desember 1, 2012 2:59 FM

Doudoune Moncler

Postet av: Cheap Canada Goose at Januar 2, 2013 5:41 EM

pink formal dresses

Postet av: red wedding dresses at Februar 6, 2013 6:16 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):