November 9, 2006

Hm

Jeg opplevde nettopp noe uvanlig da jeg skulle ta matebussen fra Tveita. Som den ofte gjør, ble bussen stående et stykke fra holdeplassen uten å kjøre frem, slik at vi som hadde kommet med t-banen måtte stå ute i kulden og vente. Dette finner jeg litt irriterende, spesielt på kveldstid og om vinteren. Men egentlig unner jeg bussjåføren en stille stund. Og hvordan skal de få det om de ikke benytter seg av de små hullene i rutetabellen?

De fleste bussjåførene virker likevel litt brydd over at de gjør dette, og pleier å skru av alt lyset i bussen. Antakelig for å unngå i beste fall bebreidende, i verste fall lynende blikk fra de hutrende passasjerene på holdeplassen. Men ikke slik i kveld. Sjåføren satt i full flombelysning og slappet av i førersetet. Med ett tente han seg en røyk. Fremdeles sittende i førersetet. Han sveivet langsomt ned vinduet, og tok et nytt trekk av sigaretten.

Min første reaksjon var forargelse. - Sitter han der og røyker inne i bussen?! Jeg trodde ikke mine egne øyne. Så gikk jeg litt i meg selv: - Bi litt. Hvorfor hisset jeg meg opp, i grunnen? Sjåføren var en eldre mann. Kanskje har han bak seg et langt yrkesliv i Sporveien, funderte jeg. I så fall har han nok vært gjennom utallige omstruktureringer og reorganiseringer. Stadig nye og unge jyplinger av noen sjefer, og stadig større krav til effektivitet.

Hans stille protest består i at han, på enkelte sene og kalde vinterkvelder, og på lite trafikkerte ruter, ikke gidder å gå ut av bussen for å ta røykepause. I stedet sveiver han ned vinduet. Og hvorfor ikke, egentlig? Jeg hadde også sansen for at han ikke forsøkte å skjule hva han gjorde. Med lyset på og et blikk som ikke vek, røkte han ferdig sin sigarett. Hvorpå han kjørte frem til holdeplassen og lot passasjerene stige på. I oppløftet stemning over hans dristighet og min egen raushet, entret jeg bussen med et stort smil. Sjåføren smilte bredt tilbake. Det luktet overhodet ikke røyk der inne.

Postet av: Kristiane at November 9, 2006 12:09 FM
Kommentar

Hva i all verden er en matebuss? Broren til suppebussen?

Nå er jeg gjenoppstanden blogger og har vraket MT og alt som er slik fancy.

Postet av: Ine at November 11, 2006 6:40 EM

Ine: http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=matebuss&bokmaal=S%F8k+i+Bokm%E5lsordboka&ordbok=bokmaal&alfabet=n&renset=j

... et begrep man bør kjenne til om man lever sitt liv i en relativt stor by som Oslo, synes jeg. ;)

Da jeg var liten forsto jeg forresten ikke hvorfor det het matebuss, siden det ikke var servering ombord. Men jeg godtok det.

Godt å se deg tilbake!

Postet av: Kristiane at November 12, 2006 12:12 EM

Takk. Følte bare det var under min verdighet å spørre dokpro om dette. Og all den tid jeg har tatt buss i Oslo cirka fem ganger på seks år og T-banen sånn cirka tre, var det et svært, eh, betimelig spørsmål fra min side.

Skal man gjøre alvor av Lorry til folket før jul, mon tro?

Postet av: Ine at November 13, 2006 1:23 FM

Ine: Nemlig. Det var nettopp din tidligere omtalte manglende erfaring med byens kollektivtransport jeg tenkte på. Det er typisk dere sushispisende krampeurbane innflyttere å kun ferdes i sentrum av Oslo - og å skryte av det. (... sa hun som er stolt som en hane av å komme fra Groruddalen, og skryter av det ved minste anledning.) ;)

Lorry før jul lyder som musikk i mine ører. Etter jul også, for den del. La oss forsøke å få til noe slikt!

Postet av: Kristiane at November 13, 2006 8:06 FM

Når man kommer fra utkanten gidder man jo ikke bo sånn til at man må kjøre kollektivt. I så fall kan jeg like gjerne pendle fra Hedmark. ;)

Men inntil de får egen sushibar der også, så venter jeg litt.

Postet av: Ine at November 14, 2006 11:37 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):