Oktober 15, 2006

Lemon Curd

Det begynte med at min radiomakker Cathrine introduserte meg for en britisk spesialitet: Lemon Curd. Eller, egentlig startet det med at vi skulle teste om vi var blitt voksne nok til å like solbærsyltetøy. Hun hadde følgelig med seg solbærsyltetøy i studio. Bestefarens hjemmelagede. Fordi det var knyttet en viss usikkerhet til om vi virkelig var blitt så voksne, hadde hun et pålegg i bakhånd, nemlig Lemon Curd.

Lemon Curd er et pålegg som engelskmenn gjerne spiser til te. På toast eller scones. Det er i grunnen vanskelig å beskrive det. Det likner slett ikke på syltetøy eller marmelade, men minner mer om Sunda i konsistens. (Ikke at jeg noen gang har smakt Sunda, men jeg vet hvordan det ser ut.)

Solbærsyltetøyet smakte på ingen måte vondt, men jeg trenger nok ytterligere 10-15 år på baken før jeg begynner å sette pris på det. Glasset med Lemon Curd kom på bordet, og jeg stakk nesen nedi. Jeg fikk øyeblikkelig vann i munnen. På ordentlig, altså, ikke bare som en talemåte.

Det luktet intenst sitron. Som lommevarm Fox, bare bedre. Farven var også særdeles delikat, varm og gyllengul. Ivrig smurte jeg et raust lag på en brødskive. Og jeg ble ikke skuffet! Det smakte like godt som det duftet.

Dagen etter startet jakten på Lemon Curd i velassorterte matvareforretninger. Centra på Colosseum hadde ikke (de var utsolgt). Etter å ha satt to ansatte på Ultra på Bryn i sving, sikret jeg meg det siste glasset i butikken. Stor var skuffelsen da det viste seg at denne varianten ikke kunne måle seg med den jeg hadde smakt dagen før. Både smak og konsistens var annerledes, og slett ikke til det bedre. Og det er kankje ikke annet å vente, for det er selveste prinsen av Wales som står bak den gode varianten, Duchy Originals Organic Traditional Lemon Curd:


Dét får han til, prins Charles

Jeg fyrte en betuttet tekstmelding avgårde til Cathrine, og hun kunne opplyse meg om at Lemon Curd finnes i mange varianter. Den hun hadde hatt med var kjøpt i England. Og tenk, neste gang vi møttes forærte hun meg et glass av prinsens egen Lemon Curd! - Det er da for galt, utbrøt jeg, men hun forsikret meg at hun er sikret jevnlige leveranser fra England.

Postet av: Kristiane at Oktober 15, 2006 9:17 EM
Kommentar

Nå er jeg spent, hva syns Geir Ove?

Postet av: Cathrine at Oktober 16, 2006 10:08 FM

Cathrine: Han likte det godt. Forbausende godt; han er egentlig ikke så glad i det søte (som visse andre). I går bakte jeg sitronpaien (forbered deg på en lang rant om den elendig oversatte og forvirrende kokeboken neste gang vi sees). Paien ble god til slutt, og han likte den også. Likevel satt han og gjentok hvor søt den var. Til jeg ble irritert: Hallo! Det er faktisk en kake.

Postet av: Kristiane at Oktober 16, 2006 12:28 EM

Og jeg kan informere om at i forbindelse med fastelavn i England smører de dette på pannekaker. Veldig godt!

Postet av: Supermargis at Oktober 16, 2006 12:59 EM

Mine svigerforeldre er også noen hunder etter lemon curd, mens resten av familien er moderat begeistret. Ifølge min gane er dette britisk mattradisjon på sitt verste (og det sier i grunnen en hel del).

Postet av: Elin at Oktober 16, 2006 5:42 EM

Lemon Curd er en av de litt sære engelske tingene som en kan ta tid å venne seg til. Det du må prøve er ekte scones med krem og jordbærsyltetøy. :)

Postet av: Cecilie at Oktober 16, 2006 8:29 EM

Elin: Lemon Curd britisk mattradisjon på sitt verste? Så pølser og bønner til frokost, nyrepai og fish'n'chips er å foretrekke? *grøss*

Supermargis: Hm. Jeg er nokså konservativ på pannekakefronten, men det er verdt et forsøk. Det kan jo ikke smake vondt akkurat. :)

Cecilie: Scones med _krem_?! Iik. Jeg tror jeg forerekker dem med gjetost. Eller innbakt med kanel, som jeg fikk på Starbucks i New York.

Postet av: Kristiane at Oktober 16, 2006 8:56 EM

Kristiane: Pølser og tomatbønner sammen med egg, bacon, appelsinjuice og engelsk te er min favorittfrokost. Det gir en solid start på en travel dag i f.eks. London, eller en aktiv familiesøndag. Noen plasser serverer de den med blodpølse også, men det hopper jeg over.

Postet av: Ellen at Oktober 16, 2006 10:51 EM

Ellen: Jeg har ingenting imot en solid frokost (i hvert fall ikke så lenge den finner sted litt utpå dagen). Men den erkeengelske frokosten volder meg besvær (det er godt jeg ikke utsettes for den særlig ofte).

Jeg har forøvrig nettopp sett Koht i familien på TV. I forrige program påpekte hun hvordan mange bruker forstavelsen familie- om ting, for eksempel i markedsføringsøyemed (jeg skjønner ikke hvorfor, familiedeig høres jo for eksempel bare ekkelt ut). Og her kommer du med "aktiv familiesøndag". Jeg er uten erfaring på området foreløpig (i hvert fall som voksen), men er overbevist om at å våkne opp utmattet og langt på dag etter en fest, fjellklatring, eller en dag med sightseeing i f eks New York, krever en minst like solid frokost.

Postet av: Kristiane at Oktober 16, 2006 11:38 EM

Mine kolleger på jobben rynket også på nesa over Lemon Curden da jeg drasset den med videre fra radiofrokosten forrige onsdag. En av dem mente det luktet harskt (!) smør. Og det var jo det selvsamme glasset som du snuste på, så jeg kan ikke skylde på at de var utsatt for curd av lavere kvalitet heller. Derimot kastet de seg entusiastisk over solbærsyltetøyet!

Postet av: Cathrine at Oktober 17, 2006 9:41 FM

Av og til hender det at jeg juger litt uten å være klar over det... Derfor måtte jeg sjekke opp lemon curd påstanden min, og det viser seg at den desverre ikke stemmer.

Men de bruker sitron og sukker på pannekakene (på pancake day).

Her kan du lese mer: http://www.bbc.co.uk/food/news_and_events/events_pancakeday.shtml

Postet av: Supermargis at Oktober 17, 2006 1:27 EM

- og Lemon curd kan du lage selv, men det vet du kanskje allerede?

-lemoncurdelsker-

Postet av: desée at Oktober 18, 2006 6:42 EM

Duchy originals har flere lekre produkter som man får kjøpt i London. Jeg er helt vill etter Duchy originals shortbreads (sprø lekre småkaker), de er bare vanvittig gode. Skal jamen prøve å få tak i Lemon Curd også, neste gang jeg er i London.
Sitron og sukker på tynne dessertpannekaker er fast hjemme hos oss, og det er kjempegodt!

Postet av: Skorpionkvinnen at Oktober 24, 2006 2:27 EM

Hei Traktøren i Asker har en super god Lemon curd fra Staverton ewe. Verd å prøve.

Postet av: Lone at Mars 12, 2009 6:51 EM

You've got your point via a great deal far better than I at any time could, thank you!

Postet av: Goyard Purses at August 25, 2012 10:28 EM

I found your blog site on google and check several of the early posts. Continue to keep up the good work. I just added up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking forward to reading through far more from you later on!

Postet av: Authentic Louis Vuitton Outlet at August 29, 2012 5:24 EM

Yes! I agree what you say!

Postet av: Buy Louis Vuitton Bags at September 6, 2012 6:29 FM

You guys have a wonderful website intending the following, KIU!

Postet av: Cheap Jordans at September 24, 2012 6:17 FM

wedding dresses for a beach wedding

Postet av: affordable prom dresses 2012 at Februar 11, 2013 7:52 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):