September 22, 2006

Stillingskrig på kjøkkenet

Jeg er veldig glad i wok, og lager det sikkert en gang i uken. Minst. Wok kan varieres i det uendelige. Skjønt jeg må innrømme at jeg (her som på så mange andre områder) ikke er særlig flink til å fornye meg. Østerssaus er som regel involvert (for eksempel).

Hvis man en dag er helt utrolig lat kan man bruke en pose frossen wok-blanding og kyllingfilet. Eller man kan bruke flere timer på å nennsomt kutte opp åtte-ti forskjellige slags grønnsaker, pille halvfrosne scampi til man mister følelsen i fingertuppene, og riste cashewnøtter i en egen, tørr panne. En herlig rett, der altså. Både til hverdags og fest.

Men straks måltidet er fortært starter en intens psykologisk krigføring. For finnes det noe kjedeligere enn å vaske og rydde bort wok-pannen? Blytung og uhåndterlig blir den stående i kummen. I dagevis. Det vil si, den står jo ikke nedi kummen (det er ikke plass), men henger og vipper på kanten, og sperrer nesten hele vasken.

Når man for eksempel skal skylle et glass i den lille glippen som oppstår fordi woken er rund og vasken firkantet, kan strålen fra kranen fort bli uberegnelig og man blir oversprøytet av vann, grønnsakrester og østerssaus. Eller det kolossale støpejernmonstrumet kommer ut av balanse, og en brottsjø slår over hele kjøkkenbenken.

Men selv ikke dette er nok til at man bretter opp ermene og får wokpannen av veien. I hvert fall ikke de første par gangene det skjer. Det gjelder å bite tennene sammen og ikke banne for høyt over tildragelsen. Heller late som ingenting og håpe den andre personen i husstanden går i kne før en selv. Gir seg over, og tar oppvaskbørsten fatt.

Jeg er nesten like utholdende som jeg er doven, og går som regel seirende ut av kampen.

Postet av: Kristiane at September 22, 2006 7:39 EM
Kommentar

He, he, du får sagt det, du! Jeg kjenner meg veeeldig igjen!

Postet av: ylva at September 24, 2006 12:42 EM

Å, jeg er så glad for å kunne komme med et tips til deg: Tefal har en fantastisk wokpanne, med teflonbelegg og induksjonsbunn (men kan brukes på vanlig panne også). Den har et bra håndtak, og er lekende lett å vaske. Jeg var litt skuffa det¨året jeg fikk den av sambis på juleaften, men nå er den kjøkkenets beste wokvenn!

Postet av: Supermargis, igjen at September 25, 2006 8:42 FM

Men den er jo fortsatt stor og uhåndterlig som en parabolantenne, og umulig tung...

Postet av: ulrik at September 25, 2006 4:47 EM

Hmmm... tunge jernkokesaker, som for eksempel Høygangs stooore jerngryter blir alltid overlatt av min kone til meg.

Ellers er vel egentlig ikke en wok i støpejern spesielt egnet hvis du skal være tro mot asiatisk kokekunst: Den sprer varmen altfor mye (opp på sidene, hvor maten ikke skal stekes), og du vil ikke kunne regulere varmen like hurtig som det kan være påkrevet: jo tynnere metall, desto bedre er det, men så var det dette med at det da svir så lett... (men du er sikkert kjent med å vente til pannen er glovarm før du har i kald stekeolje).

Siden dere ellers skal adoptere fra Kina (og forøvrig er språk- og matinteresserte): Visste du at "wok" er et kantonesisk ord, mens kinesere flest som snakker mandarin kaller den en "guo"? Min studiekamerat fra Beijing, ristet oppgitt og misunnelig med hodet over ordeksportsuksessen til Hong-Kong-kineserne. Selv sverget han derimot til tung vestlig mat: han slapp å spise så ofte og kunne lese i lengre strekk. ;-)

Postet av: Eirik i Luxembourg at September 26, 2006 12:19 FM

Ulrik,

Det er nemlig det den ikke er. Den er lett som en plett, og ikke uhåndterlig. Den har et langt "stekepanneskaft" i motsetning til wokhåndtakene. - Mulig forresten det er Høyang, men fin er den lell!

Postet av: Supermargis at September 26, 2006 8:02 FM

De style classique et sobre qui s'appuient sur des couleurs neutres et des dessins aux styles yeux popping vraiment innovant et qui présentent les dernières tendances pour l'horlogerie, vous êtes sûr de trouver ce qu'il vous faut pour tous vos événements importants.

Postet av: Abercrombie France at November 26, 2012 2:41 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):