Januar 29, 2006

Å reise lett

Med armene fulle av CDer, Aftenpostens ekstremt tykke lørdagsutgave, skjerf, votter, en pose boller, Litago med jordbær og husnøklene mine, fikk jeg stablet meg til rette i Pollys passasjersete lørdag morgen. Da vi kjørte nedover Rundtjernveien utspant den vanlige har vi husket alt-samtalen seg:

- Mobiltelefon?
- Jepp.
- Papir og penn?
- Jada, jeg har det her i vesken. Men tok du med reisebeskrivelsen til hotellet?

Geir Ove viftet utskriften opp i ansiktet mitt, og jeg lente meg makelig tilbake i setet. Vi suste avgårde i strålende sol. Det var kaldt, og trærne var vakkert dekorert med rimfrost.

DJ Kri styrte som vanlig musikken med stort hell, og da vi var kommet et stykke inn i Sverige, kom CDen med svenske viser på, brent spesielt for anledningen. Jeg sukket av velvære da Ulf Lundells Ryggen fri avløste Gyllene Tiders Chrissie, hur mår du? - Jag? Jag, har det ganska bra!

Et par timer senere kjørte vi inn i Göteborg, og rakk det velassorterte Systembolaget i Nordstan med god margin. Jeg har ikke sett maken til polkø siden før Vinmonopolet utvidet åpningstiden med en time på lørdager, men det gikk heldigvis raskt unna. Da vi kom ut, søkklastet med spennende øl - blant annet mokka-porter, grand cru-witbier og flere sjeldne cream stout - så vi at det nå hadde dannet seg en lang kø utenfor butikken. Folk sto og ventet på å få komme inn og stå i kassekø.

Med den gode følelsen det gir at det for en gangs skyld er lenger kø når man forlater et sted enn når man kommer, bega vi oss tilbake til bilen. Vi kjørte gjennom byen, og fant hotellet uten problemer. Sjekket inn og kjørte ned i garasjen.

Det blir alltid så mye rot i bilen når vi er på reise. En firetimers biltur, og baksetet fylles opp av alt mulig rask. Jakker og flasker, CDer og sjokoladepapir. Jeg sto og sorterte ut det jeg ville ha med opp på rommet, da Geir Ove spurte hvor bagasjen min var. I bagasjerommet lå bare hans sekk, sammen med alt ølet. Tja, den lå vel under ytterjakkene i baksetet, da? Jeg sto tvekroket og romsterte, ganske varm i toppen.

Det gikk ikke lang tid før jeg måtte innse at min bagasje, som riktignok ikke besto av mer enn undertøyskift, toalettsaker og en ekstra genser, sto igjen hjemme. Noe så idiotisk! Litt etter litt gikk konsekvensene opp for meg. Jeg hadde ikke gjort meg spesielt umake før vi reiste avgårde tidlig om morgenen. Planen var at jeg skulle freshe meg opp når vi kom frem til hotellet. Håret var en katastrofe, og maskaraen bare en blek anelse av hva den burde vært. Og, herregud: Kontaktlinsene!

Det var ikke annet å gjøre enn å starte göteborgoppholdet med en heller kjedelig handletur: Billig-maskara, ditto fuktighetskrem og en truse. For ikke å snakke om den ydmykende forestillingen jeg måtte gjennom for å få kjøpt to dagslinser hos en optiker. Si meg, hva er det med denne motviljen mot å selge kontaktlinser til personer som ikke har et livslangt kundeforhold til nettopp den butikken? Jeg har opplevd dette før også, det er omtrent like vanskelig som å få tak i valium uten resept.

Etter at jeg hadde lagt frem saken om den gjenglemte toalettmappen (jeg turte ikke si jeg faktisk hadde glemt all bagasjen min hjemme), smalt det fra den butikkansatte: - Jag har tyvärr inte lov att sälje dig linser. Ikke lov?! Han kom med en forklaring om at jeg bare kunne kjøpe kontaktlinser hos min egen optiker. Jeg gjentok høflig årsaken til at jeg sto der, og at det dreide seg om to skarve kontaktlinser, til en dags bruk.

Til alt hell hadde jeg kundekortet mitt fra Krogh Optikk liggende i lommeboken, og jeg flashet det desperat, som var det et kredittkort av gull. Etter å ha studert det nøye, og siden konferert med noen på bakrommet i en evighet, lot han meg under tvil kjøpe to stk. Focus Dailies, minus 3,25.

Dermed kunne vi nyte resten av oppholdet uten flere kalamiteter (skjønt jeg fikk ikke gjort noe med håret mitt, og har dermed hatt en bad hair-weekend). Det er forøvrig med en viss forbløffelse jeg registrerer at huden min tilsynelatende har det like godt med en billig fuktighetskrem fra Nivea Visage som med de rådyre Dermalogica-produktene jeg vanligvis bruker. Dette forsøket skal jammen fortsette i noen dager til.

Postet av: Kristiane at Januar 29, 2006 6:01 EM
Kommentar

Dette lyder som et kunststykke jeg med stor letthet kunne klart å kopiere.

Prøver du ofte å kjøpe valium uten resept? ;)

Postet av: Elf at Januar 29, 2006 8:19 EM

Linsekjøpproblemet du nemner er noko eg heller aldri har forstått. Kanskje dei motvillige linseselgarane trur at viss dei nektar standhaftig nok, vi vi i desperasjon skifte linseforhandlar og pendle for all framtid, evt flytte til den aktuelle staden? Eller kanskje berre investere i eit nytt par fancy designerbriller?

Postet av: Maria at Januar 30, 2006 1:22 EM

hihi.
Linsemafia.

Postet av: Jon at Januar 30, 2006 3:21 EM

He, he. Minner meg om da vi skulle hjem til Norge og feire opptil flere bursdager, inkludert min mors 70-årsdag. Vi forsov oss med nesten to timer og stuet to voksne og seks kolli inn i bilen på under en halvtime. Ikke så rent lite stolte av oss selv da vi sjekket inn ett minutt før innsjekkingen stengte. Inntil vi fant ut at det skulle vært sju kolli, og det kolliet som manglet var kofferten med penklær til alle fire + gaver...

Postet av: Unni at Januar 30, 2006 4:10 EM

Det verste er å komme hjem igjen etter en slik hendelse, når tingen man glemte står og formelig geiper mot deg i gangen.

Postet av: fratho at Januar 31, 2006 10:15 EM

Jeg har jobbet hos optiker, og dette med linsene er faktisk ganske enkelt. Hos din egen optiker får du ikke linser før du har vært til øyeundersøkelse, og du får ikke nye uten kontroll minimum en gang i året, de fleste krever kontroll en gang i halvåret. Dette er fordi øyne er en sårbar ting, og synet kan bli skadet om man bruker linser uten at øynene tåler det. Kommer du til en annen optiker har han ingen garanti for at øynene dine tåler linsene, det blir omtrent som å levere ut reseptmedisin uten resept. Og konsekvensene er ikke særlig hyggelige.

Da jeg jobbet hos optiker gjorde vi det ganske enkelt og ringte til kundens optiker for å sjekke. Stort sett løste det hele problemet, men iblant måtte vi avvise folk som ikke hadde vært til kontroll på årevis. Det hendte til og med at vi fikk inn folk som "bare ville prøve" uten å betale for kontrolltime, og som aldri hadde vært til linsekontroll noensinne. Disse hevdet gjerne at de bare hadde glemt linsene sine. Optikere er pussig nok ikke særlig begeistret for å stå ansvarlig for øyeskader på kundene sine.

Postet av: Eira at Februar 5, 2006 12:26 EM

Eira: Det er ikke det at jeg IKKE forstår nødvendigheten av å gå til kontroll hos optiker når man bruker kontaktlinser. Men jeg har store problemer med å begripe på hvilken måte to stk. kontaktlinser kan medføre øyeskader. Jeg har også vanskelig for å tro at noen gidder å ta seg bryet med å oppsøke én ny optiker per dag for å tigge om å få kjøpe et par linser, bare for å unngå å måtte betale for en kontrolltime.

fratho: Det var selvfølgelig akkurat det som skjede: Sekken sto ved utgangsdøren og hånet meg da vi kom hjem fra Göteborg.

Unni: Den første gangen vi skulle feire jul i Luxembourg, forsvant bagasjen min da vi mellomlandet. Jeg hadde HELDIGVIS lagt toalettsakene i håndbagasjen, men klærne mine, alle presangene og, verst av alt - pinnekjøttet! - ble liggende på Charles de Gaulle. Bagasjen kom først til Findel dagen før vi skulle reise hjem.

Postet av: Kristiane at Februar 6, 2006 9:45 FM

Jeg hadde nøyaktig samme opplevelse hos Krogh da jeg skulle på hyttetur og hadde glemt linsene hjemme (også Focus Dailies, minus 3,25!) Jeg skulle være borte i to netter, og ba pent om å få kjøpe to sett. De tok den sedvanlige telefonen til optikeren min som kunne bekrefte at jeg var linsebruker, og at siste kontroll var for halvannet år siden. Det holdt ikke for Krogh - jeg skulle vært til kontroll innen ett år. Skikkelig fleksibelt. Optikeren ga meg allernådigst ett par (jeg fikk faktisk ikke betale for dem, det ville vært ulovlig). Siden jeg skulle være borte i to netter, hadde jeg dermed valget mellom å sove med linsene, eller legge dem i vann over natten. Valgte det siste, og gikk rundt med såre øyne mens jeg forbannet Krogh og den overproteksjonistiske optikerstanden.
Forøvrig - hvis man er så redd for at folk skal misbruke linser, hvorfor får firmaer selge linser fritt på nettet?

Kristiane: har ikke kommet i gang med bloggen min ennå, men her er i det minste et bidrag til din :)

Postet av: Silje at Februar 7, 2006 3:29 FM

Silje: Nemlig! Jeg kjøper mine linser på nettet (og føler meg så uglesett hos Krogh på grunn av dette at jeg nå ikke har turt å gå til kontroll der på nesten to år.) Min svenske polare avkrevet meg forøvrig 20 kroner for de to linsene jeg til slutt fikk - kanskje han stakk pengene i egen lomme?

Morsomt at vi bruker samme linsetype og har samme styrke. Du skal se vi kan dra nytte av det en dag. Kanskje særlig du, hvis du engang kommer til Oslo og har glemt igjen linsene i Australia/New York/India/Berlin - eller hvor du måtte bo på det tidspunktet. ;)

Postet av: Kristiane at Februar 7, 2006 8:02 FM

Synsam linser for barn så vel som voksne. Synsam er Norge og Nordens ledende optikerkjede med ca 350 forretninger. Nærmere 100 av disse befinner seg i Norge.
http://synsamlinser.no

Postet av: Jan Nordic at August 17, 2011 5:36 EM

Det er jo helt utrolig, men etter en hel dag med ssrtes slik at jeg skulle bli ferdig til den fotballkampen jeg skriver om her, se5 fant jeg ut at jeg ikke hadde kanalen!! (er det mulig e5 bli se5 fjern)Jeg ser at desserten min trenger en oppgradering.. den her ser ikke se5 innbydene ut hehe.. jaja, hva kan man si, jeg er fremdeles ikke kokk, og har IKKE tenkt til e5 bli det heller. Jeg leter som sagt bare etter en diett som passer meg om min diabetes.

Postet av: Vishal at Juli 13, 2012 3:36 EM

Qb7usx qaituuphpqgo

Postet av: raqvwofj at Juli 14, 2012 7:50 FM

nn9sYi aqczpvjsyeow

Postet av: fxywxqipjhy at Juli 15, 2012 10:36 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):