Desember 27, 2006

Homo ludens

Noen nabobarn har fått en fjernstyrt bil til jul, og har kjørt med den uavlatelig ute på parkeringsplassen siden. Og det må de jo få lov til. Men lyden er vilt irriterende, det er som å ha en veps i øret.

Der jeg jobbet før, lå det en butikk som solgte slike biler i første etasje. Rett som det var kunne man observere voksne menn utenfor butikken, mens de prøvekjørte fjernstyrte biler. Godt voksne menn. I timevis. Når det var sommer og vinduene sto åpne, var det til å bli gal av.

- Hvem er disse menneskene?, undret jeg alltid. Som regel opptrådte de to og to. Midt på dagen, på vanlige hverdager. Tok de seg fri fra jobben for å leke med fjernstyrte biler? Mange av dem syntes det var morsomt å styre bilen i vill fart mot bena til forbipasserende, og svinge unna i siste sekund. (I hvert fall hvis den forbipasserende var en relativt ung jente.) Jeg forstår at det sikkert kan være litt fascinerende å kommandere en bil rundt på bakken ved hjelp av en fjernkontroll. Bilene går jo ganske fort også. Men man da bli lei det etter cirka to minutter?

Scrapbooking, porselensmaling, wet sex. Sprangridning. Bridge. Alt sammen er aktiviteter jeg finner det helt ubegripelig at man kan ha glede av. Men sammenliknet med å holde på med en fjernstyrt bil i timevis, fremstår disse tingene nærmest forståelige.

Jeg er selv et lekende menneske. Det er ikke dét. Og jeg er barnslig. Jeg liker å re pinnsvin, og å vise frem ferdigtygget mat til de jeg spiser sammen med. Ikke hele tiden, selvfølgelig, men innimellom. En klassisk, god spøk, etter min mening. (Særlig hvis man spiser leverpostei eller lakrisbåter.) Og hvis jeg blir servert hardkokt egg, snur jeg nesten alltid det tomme skallet i eggeglasset og byr det frem til sidemannen under påskudd av at jeg er mett selv. Jeg liker godt å bølle og narre.

Men å ha fjernstyrte biler som hobby i voksen alder? Jeg kan rett og slett ikke begripe det.

Postet av: Kristiane at Desember 27, 2006 8:00 EM
Kommentar

Dette er jo ikke uforståelig i det hele tatt? Men å ha sko som hobby, derimot.. Jenter, ass :)

Postet av: Terje at Desember 27, 2006 9:28 EM

Men er den med elektromotor eller er den bensindrevet? Kommer det "blå røyk" ut bak? Er det en med elektromotor bør de minst ha en 540-motor for å få noe fart på den. Standardmotoren fra forretning, 280-motoren, er for svak for voksne seriøse menn.
Men er den bensindrevet, og dette er små barn som har fått den, synes jeg du straks bør irettesette foreldrene som har gitt de et kjøretøy forbeholdt voksne menn!

Postet av: J.Thomas at Desember 28, 2006 12:26 FM

Altså: voksne menn er egentlig bare litt forvokste gutter. I noen tilfeller med tilbøyeligheter til hengebuk, litt grått i pelsen og gjerne en tendens til å vokse gjennom håret. Men likevel bare gutter.

Inne i hodet på disse store guttene er de aller fleste svææært enkle (takk Herren for nettets anonymitet...) og fjernstyrete biler, fly, helikoptere (DET er gøy det!) osv. trigger barnet i oss på rappen!

Det er hele forklaringen: fjernstyrt morro vekker barnet i oss - vi kan ikke hjelpe for det. Enkelt, ukomplisert og begripelig, akkurat som - jepp - menn!

Uten mål om å starte en meningsløs kjønnsdebatt: Enkelheten i det hele er naturligvis også årsaken til at dere jenter sliter med å forstå at noe slikt kan være noe for "voksne menn". Hvorfor dere jenter til enhver tid må krydre selv det mest basale med dunger av komplikatorer forundrer meg....

Postet av: svartekatt at Desember 28, 2006 4:49 FM

I går hadde jeg lunsj med to kolleger som ikke snakket om annet enn sine fjernstyrte biler. Du beskrev godt det jeg hadde lyst til å si i går!

Postet av: Tidsbror at Desember 28, 2006 8:50 FM

Absolutt en inspirerende bloggpost... :)

Postet av: alliene at Desember 28, 2006 11:44 FM

I et svakt øyeblikk kan jeg godt bli fascinert av fjernstyrte biler eller fly eller helikoptre. På samme måte som jeg også kan bli fascinert av kostbare stereoanlegg i svake øyeblikk. Men jeg vet at interessen min ikke varer så lenge for noen av delene. Jeg skulle nok klare å være interessert i mer enn de to minuttene du foreslår, dog ikke signifikant lengre.

Postet av: Et aktuarliv at Desember 28, 2006 12:04 EM

Hm? Hva er å "re pinnsvin"? *lure*

Postet av: Solveig at Desember 28, 2006 3:23 EM

Ærlig talt, Kristiane! Klager du på at voksne folk kjører fjernstyrt bil, mens du selv viser fram ferdigtygd mat? Blæh!!! Jeg har ingen spesiell interesse for fjernstyrte biler, men heller det enn det andre alternativet. Unnskyld meg altså!

Postet av: Rulle Kebab at Desember 28, 2006 3:28 EM

Rulle K.: Jeg _klager_ da ikke over voksne mennesker som kjører fjernstyrt bil. Jeg undres bare. Og hva angår å vise frem ferdigtygget mat, ser jeg selvsagt an mitt publikum. Og det gjør jeg tydeligvis godt, for jeg har aldri høstet annet en latter og godt humør for det. Dette er et av mine beste partytriks, og stemningen blir alltid straks veldig god og løssluppen. (Skjønt å bruke dette som en ice breaker i et litt stivt selskap vil jeg nok ikke anbefale.)

Solveig: Å re pinnsvin er å legge en hårbørste i fotenden av sengen til foreldrene. Dagen etter er det veldig morsomt å høre dem fortelle om hvor redde de ble da de skulle legge seg, og trodde de hadde et pinnsvin i sengen. (Dette er naturlig nok ikke noe jeg driver med ofte lenger, men det har hendt at jeg har utsatt samboere for trikset i voksen alder.)

Alliene: Fem og et halvt tusen! Det var drøyt. Sammenlikningen med kjolebutikken Adéle blir nærliggende: De selger bare skikkelig kjipe ting man ikke vil eie, og alt er svinedyrt. En svært dårlig kombinasjon. Jeg vet ikke om butikken finnes andre steder enn i Oslo, men her har vi i hvert fall en filial ved Tinghuset og en på Sagene. Jeg liker å kikke inn av vinduene og la meg sjokkere av hinsides bluser og fæle kåper til mange tusen kroner. Ofte spør jeg meg selv: Er det et eneste av disse plaggene jeg kunne iført meg, om jeg hadde fått dem gratis? Svaret er alltid nei.

Jan Thomas: 280-motor meg her og 540-motor meg der. Snakker vi hestekrefter, eller? Det høres mye ut for en så liten bil, men etter lydnivået å dømme tviler jeg ikke. Jeg har ikke sett eller hørt noe til bilen i dag, så om den ryker vet jeg ikke. Kanskje den er tom for bensin?

Terje: Sko, du liksom. Bah! (Men jeg skal innrømme at jeg nok er over gjennomsnittlig opptatt av olabukser, hettejakker og romaner av Jane Austen. Hvilket muligens er jentete og håpløst i manges øyne. :))

Postet av: Kristiane at Desember 28, 2006 4:12 EM

Jeg vil bare si at det der med maten har hun ikke lært hjemme, hverken hos mor eller far!

Postet av: Klara klok at Desember 29, 2006 2:06 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):