November 2, 2004

Halloween-helvete

Vi kom hjem fra København først lenge etter mørkets frembrudd søndag, derfor oppdaget jeg ikke at ytterdøren var tilgriset av noe skikkelig kliss før mandag formiddag.

Jeg kunne ikke begripe hva som hadde foregått, før jeg oppdaget at det også lå eggeskal ute på gårdsplassen. Da forsto jeg at det måtte være Halloween-tiggere som hadde vært på ferde. Straffen for at vi ikke var hjemme besto tydeligvis av ketsjup, i tillegg til egg.

Nei, jeg skal ikke legge ut om uskikken ved å adoptere andre lands skikker, amerikaniseringen av samfunnet og så videre. Ikke fordi jeg ikke mener noe om det, men fordi det er klisjéaktig. Og ikke minst: Svineriet har ingenting med amerikanisering å gjøre, snarere dårlig oppdragelse.

(En annen grunn til at jeg har et horn i siden til den satans Halloween-feiringen: Søndag kveld i København, rett før vi skulle reise ut til Kastrup, fikk vi lyst på hamburgere. Ikke dvaske tulleburgere fra McDonalds, men ordentlige grove burgere, gjerne med coleslaw (som jeg elsker!). Trangen meldte seg da vi var bare et kvartal unna Hard Rock Café ved Tivoli, og vi satte opp tempoet ytterligere. Da vi entret lokalet, oppdaget vi imidlertid at det bar tydelig preg av Halloween. Flaggermusene i vinduene ble jeg bare mildt oppgitt av, men spindelvevet som var dandert rundt søyler og bord, med naturtro, digre edderkopper i ble for mye for min velutviklede araknofobi. Vi måtte bare gå fra stedet.)

Postet av: Kristiane at November 2, 2004 8:24 EM
Kommentar

Jeg mener det må være lov å tilpasse hallovin til lokale forhold, og jeg foretrekker å skremme dem som ringer på før de rekker å finne på noe tull selv. Knask kan de få når de går julebukk.

Postet av: Håkon Styri at November 2, 2004 11:40 EM

Jeg hadde det kjempemorsomt på søndag med å skremme avkommet i nabolaget. En stormtrooperhjelm og en Darth Maul lyssabel i en mørk oppgang opplyst av stearinlys var effektivt. Jeg gav dem snop også, er da ikke hjerteløs...

Postet av: Elf at November 3, 2004 9:59 FM

Hey, jeg var også i Køben i helgen. :) Enn at vi ikke så hverandre!

Postet av: Anne at November 3, 2004 5:06 EM

Nei, Halloween er ingen amerikansk skikk. Vi europeere burde reise parolen "Ta Halloween tilbake" og skrelle vekk de verste amerikanismene. Halloween er en fruktbarhetsfest, en feiring av markens grøde, og en rituell investering i neste års avling. Hva edderkopper har med Halloween å gjøre, beats me - de hører mere naturlig hjemme i USAnske presidentvalg. Men la oss beholde gresskarene - de er mye bedre til lykter enn de tradisjonelle europeiske turnipsene!

Når det gjelder kliss på døra, er det helt klart noen som ikke har forstått reglene. Straff er for dem som er hjemme og nekter å dele ut godter - ikke for dem som sakesløst befinner seg på spindelvevutstilling i Kongens by!

Postet av: Halloween-puristisk onkelsullik at November 3, 2004 8:47 EM

Eg trur du har misforstått, onkelsullik. Det du snakkar om hørest meir ut som hausttakkefest.

Allehelgendsaften (eller Halloween som det heiter på utanlandsk) er dagen for å minnast dei døde. Og slik har han faktisk blitt brukt her i Norge i lengre tid, i mindre skala.

Postet av: Karl Ove Hufthammer at November 4, 2004 9:46 FM

Nei, jeg tror ikke det, men kanskje jeg var litt upresis. Halloween er en urgammel fest for å markere årstidenes veksling. Kelterne feiret "Samhain" den 31. oktober (sånn omtrent - noen mener det var den 11.), som de regnet for den siste sommerdagen. I denne vekslingen mellom årstidene påkalte de de dødes ånder for å understreke den store sammenhengen mellom liv og død, og sikre seg deres velvilje. Det er mye som tyder på at det opprinnelig var knyttet menneskeofring til denne høytiden - på linje med våre norrøne forfedres bloting.
I Mexico og en rekke andre land er "De dødes dag" fortsatt en festdag, men vel å merke en munter fest, ikke den hollywoodske skrekk-versjonen. Det er vel også vanlig å tenne lys på gravene i Norge på Allehelgensdag, altså første november.
Den kristne kirken la sine egne helligdager oppå de gamle hedenske høytidene for å få bukt med de gamle, hedenske skikkene. (Ordet Halloween kommer av Hallow even, altså kvelden før All Hallows Day, som er det samme som Alle helgens dag.) Men det vi feirer til Halloween, jul, påske og sankthans, er egentlig årstidenes veksling, livets store syklus, og den fruktbarheten som har holdt liv i oss mennesker fra vi reiste oss på to og oppfant steinøksa til plogen og hjulet og kruttet og Internett og dataanimasjonene. Det er kanskje ikke så dumt å holde fast ved det - for uten en natur som er istand til å fø oss, er vi lite verdt. Vi kan ikke leve av syntetisk spindelvev og dataprogrammer - ikke engang på Halloween. Trick or treat? Del rundhåndet ut av markens grøde, så ikke du legger deg ut med de døde!

Postet av: Den livsbejaende, fruktbarhetsdyrkende Onkelsulliken at November 5, 2004 12:03 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):