April 13, 2004

På skjeve i Pisa

Vi hadde planlagt å bli værende i haven på vingården der vi overnattet til et stykke utpå dagen. Jeg var slett ikke frisk; hodepine og tette bihuler, og hele kroppen verket.

Men morgenen opprant med øsende regn, pøsende regn. Lyden jeg i halvsøvne frydefullt hadde trodd var klingende sauebjeller, viste seg å være regnet som trommet på en sinkbøtte. Vi kunne skyte en hvit pil etter å tilbringe formiddagen på en skyggefull plen med øynene hvilende på bølgende, grønne åser, som vi hadde drømt om da vi skålte i Chianti-vin ved et vaklevorent bord kvelden i forveien.

I stedet satte vi oss i bilen og kjørte gjennom et fuktig og grått Chianti. Vi ankom dermed Pisa tidlig på formiddagen, noe som slett ikke var planen, og i grunnen ganske mislykket. Dels på grunn av været, dels på grunn av min elendige forfatning ble vi først sittende en times tid i bilen på en parkeringsplass, i håp om at regnet skulle dabbe av.

Det eneste vi hadde å utrette i byen var å se tårnet - man kan nemlig bli mettet på å traske gjennom gamle italienske byer og kikke innom praktfulle kirker som ligger like tett som kafeene på Grünerløkka. Å se det skjeve tårnet er vel imidlertid obligatorisk når man først er på de kanter.

Da det så ut til at regnet avtok litt bega vi pliktoppfyllende turister oss ut i byen, og tråkket i vei mot Piazza dei Miracoli. Gatene var fulle av mennesker som i motsetning til oss hadde noe å beskytte seg mot regnet med; nemlig paraplyer, som de hensynsløst veivet hit og dit. Jeg nøs infernalsk og for hvert nys kjentes det som hodet skulle sprenges.

Jeg ble vel ikke egentlig skuffet da tårnet plutselig - heh - tårnet seg opp foran oss, men det var likevel et lite antiklimaks. Omtrent som da jeg så Mona Lisa i Louvre: På forhånd hadde alle snakket om hvor mye mindre bildet er i virkeligheten enn man har forestilt seg. Av den grunn forventet jeg nærmest et frimerke, og fant derfor bildet temmelig allminnelig. Om det skjeve tårn i Pisa har jeg alltid hørt bare vent til du ser det i virkeligheten, det er utrolig skjevt, mye skjevere enn på bilder!

Til min moderate skuffelse var tårnet var nøyaktig så skjevt som jeg hadde forestilt meg, og jeg ble stående og myse opp på det, og på himmelen som nå faktisk hadde klarnet litt opp, og derfor var smertefull å se på, lyssky som jeg var av bihulebetennelsen.

Etter en liten stund trakk jeg bortover mot salgsbodene der jeg falt i staver over de redselsfulle suvernirene som var å få kjøpt. Det glitret og blinket i tårn av plast og falsk marmor, og jeg fant stadig et nytt som overgikk de andre. Til slutt sto det mellom et perlemorfarvet tårn som attpåtil var en lampe (tenk det, noe så praktisk!), og en nipsfigur med en naken kvinne som slynget seg sensuelt rundt tårnet (sic!). Med denne i hånden snudde jeg meg mot Geir Ove for å forkynne at vinneren var kåret, da en slesk selger hvisket "You like this?" inn i øret mitt. Jeg ble plutselig rasende og freste "No, I don't like that", og overrasket både meg selv og Geir Ove med min uvennelige tone.

Dette lo vi godt av på vei nedover i byen igjen, men latteren forstummet fort da vi bragte i erfaring at også 2. påskedag er usedvanlig hellig i Italia, så hellig at de fleste spisesteder holder stengt. Dermed gikk også plan B i vasken, nemlig å finne en kafé der vi kunne sitte og lese hele ettermiddagen for å slå ihjel de resterende syv timene frem til flyet gikk. Sultne var vi også. Etter å ha trålet de under andre omstendigheter (les: oppholdsvær og god helbred) sikkert hyggelige gatene, fikk vi presset oss inn på en snackbar der vi spiste tørre panini.

Etterpå var det ikke annet å gjøre enn å reise til flyplassen, der vi tilbragte mange lange timer i usedvanlig vonde stoler. Det var ikke til å unngå at minnene fra tidligere fortredeligheter i Italia dukket opp.

Til sist vil jeg legge til at de seks første dagene av ferien fortonet seg ganske annerledes.

Postet av: Kristiane at April 13, 2004 9:30 EM
Kommentar

"Haven"?! Kom an da Kristiane...

Kenneth

Postet av: Kenneth at April 15, 2004 9:07 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):