September 25, 2003

... bare på skjermen og bare når vi vinner

Jeg har aldri vært særlig opptatt av fotball, men blir som regel engasjert når det gjelder viktige og avgjørende kamper, eller enda bedre: Under større mesterskap som EM og VM. Gøy å leve, fotball på TV! Jeg kan altså ikke påberope meg å være spesielt opptatt av selve spillet, men lar meg lett rive med, og er med på å piske opp stemningen når det gjelder.

Første gang jeg kjente blodet bruse under en fotballkamp var da Norge slo Brasil under VM i Frankrike i 1998. Vi var i Firenze og så kampen på en pub. Selv satt jeg og skrev postkort og betraktet livet rundt meg, mens Geir Ove, som hadde vært blek om nebbet av nervøsitet hele ettermiddagen, satt med øyne som lyskastere, oppmerksomt hvilende på skjermen. Etter hvert som kampen skred frem lot jeg imidlertid postkortene i fred, og ble mer og mer grepet av det som skjedde på banen.

Resten er historie: Selv de minst fotballinteresserte husker vel hvordan kampen endte. Om jeg noen gang får tilgang på en tidsmaskin kommer jeg (blant annet) til å programmere den til å hensette meg til Oslo sentrum natt til 24. juli 1998. Jeg har latt meg fortelle om unntakstilstand, latinsk stemning og voksne menn som falt hverandre om halsen og gråt av glede inne på Last Train.

Fire dager senere, skulle Norge spille sin neste kamp - artig nok mot Italia! Vi hadde forflyttet oss til Viareggio, en liten by ved middelhavskysten, og hadde ligget på stranden hele dagen. Da vi om ettermiddagen bega oss opp til en kafé for å se kampen på storskjerm, kjente jeg at jeg var ganske solbrent foran på leggene. Jeg frykter solbrenthet like mye som veps og brennmaneter, men hvisket til meg selv at dersom vi bare vant denne kampen, ville alt bli bra.

Som den fotballinteresserte leser husker, endte kampen 1-0 til Italia, og det på ganske urettferdig vis; det var en elendig og dørgende kjedelig kamp, der begge lag spilte dårlig.

Vi tuslet hjem til hotellet for å hvile og slikke våre sår, og måtte - forsmedelig og ydmykende nok - ligge og høre på pastakokkenes elleville feiring i gatene. De lå på bilhornene, sang og ropte, og da jeg kreket meg bort til vinduet for å kikke, så jeg hvordan de tøt opp av takluker og danset på lasteplan. Etter at det hadde blitt mørkt var vi ute en liten tur for å handle yoghurt til å smøre på leggene mine.

Fzzt sa det da jeg helte yoghurt over forbena, og lukten av svidde meieriprodukter bredte seg i rommet - omtrent som når grøt koker over. Jeg ble liggende og stirre ut i mørket til seierherrenes gny omsider forstummet utpå morgenkvisten.

Dagen etter tok vi toget til Frankrike, der vi tilbragte resten av ferien. Jeg har ikke satt mine ben i Italia siden.

Postet av: Kristiane at September 25, 2003 9:56 EM
Kommentar

Jeg må si jeg gleder meg til dette. Jeg har nemlig aldri vært i stand til å arrestere noen når det kommer til foppall-trivia i hele mitt liv. Here goes:
Datoen da Italia slo Norge var ikke 28/7 men 27/6. Hvordan vet jeg det? Fordi jeg ikke(!) så kampen. Den gikk ikke tilfeldigvis i pausen mellom min gode venn Stians vielse og bryllupsmiddag, en pause jeg klokelig benyttet til å skrive min forlovertale.
Etter omstendighetene er jeg forøvrig glad Norge (vi?) tapte. Det ville jo vært synd å gå glipp av en slik seier.

Sin beste venns bryllupsdato glemmer man tross alt ikke så du kan herved betrakte deg selv som arrestert.
Kje.

Postet av: Kje at September 26, 2003 11:38 FM

Det har du sikkert rett i, herr pirkenikkel. Selv husket jeg ikke noen av datoene, og måtte google etter dem. Det var nok her det glapp.

Jeg har overhodet ingen prestisje på dette, og er derfor fullt i stand til å glede meg over at jeg reddet dagen din ved at du fikk briljere.

Til slutt en nøtt til den nyslåtte fotballtriviaeksperten: Hvilken dato gikk Norge-Mexico-kampen i VM fire år tidligere, en kamp du bare fikk sett første omgang av fordi du måtte sette deg på toget til Evjemoen (eller var det Heistadmoen)?

Postet av: Kristiane at September 26, 2003 11:57 FM

Takk skal du ha. Jeg blir så glad når jeg kan gjøre det. Briljere.
ad.nøtt: Min ungdom er slik at mine venner ennå ikke hadde begynt å gifte seg i 1994. (Det tok seg opp allerede fra året etter.) Jeg har av den grunn lite kjennskap til idrett fra denne perioden. Jeg vil dog bemerke at tanken på at det skal ha vært et fotball-VM dette året, slår meg som lovlig ekstravagant all den tid vi altså feiret et nytt VM bare fire år senere.
Kjetil

Postet av: Kje at September 29, 2003 9:04 FM

om Breiwik uppriktigt skllue sf6ka Guds ff6rsle5telse genom jesus kristus, de5 blir han ju ff6rle5ten av Gud, och de5 me5ste vi ff6rle5ta honom oxe5. Men ska vi ge ff6rle5telse till ne5gon som inte ke4nner ngn e5nger?Jo kanske om vi ska ff6lja Jesu exempel, han bad ju ne4r han blev torterad och upphe4ngd pe5 korset- fader ff6rle5t dem, de vet inte vad de gf6r. Och kanske e4r det se5 med Breiwik att han inte vet vad han gjort, i hans hje4rna verkar han utff6rt ett nf6dve4ndigt hje4ltede5d. Jag undrar, e4r han hje4rntve4ttad till att gf6ra detta av andra, eller har han hje4rntve4ttat sig sje4lv?

Postet av: Matt at Desember 7, 2012 4:11 FM

VhtlGg jkyfojojjwpy

Postet av: dvpbkecwry at Desember 8, 2012 7:58 FM

OeOvs7 yakfxflweesm

Postet av: dxyplhkh at Desember 10, 2012 3:17 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):