Juni 15, 2003

Mat med tradisjoner

Mai måned er travel, og etter å ha tilbragt de siste ukene i tidsklemma, med middager bestående av Grandiosa og brødmat som konsekvens, har jeg i dag overgått meg selv: Først bakte jeg boller, og siden laget jeg ordentlig middag med makaronistuing og kjøttkaker av hjort. Jeg må dog innrømme at min svigermor står bak sistnevnte; de ble tatt opp fra fryseren. Men stuingen fikk jeg ideen til - og tilberedte – selv. En anakronisme i vårt vanligvis mer eksotiske og moderne kjøkken!

Det er noe herlig gammelmodig og utrendy over stuing, enten det er kål- eller makaronistuing (ertestuing har jeg aldri hatt sansen for), og tankene mine går straks i retning av forvelling og sagogryn.

Jeg har funnet frem mammas gamle husstellbok, ”Matlære” av Høst og Milberg. Utgaven jeg har er fra 1962, men forordet forteller at førsteopplaget av boken kom ut 40 år tidligere. Den er full av for meg helt ukjente opplysninger om oppbevaring av egg, og merkverdige formaninger som ”puss ikke skotøy i kjøkkenet”.

Etter å ha bladd i boken fabler jeg om kålruletter, skonnerokker og neslesuppe. Mamma pleide å lage dette da jeg var liten. Nå skal jeg prøve meg på egenhånd, og det i nær fremtid! Mens jeg er inne på temaet vil jeg forresten benytte anledningen til å slå et slag for arme riddere [1], pannekakene og rislappenes mer ukjente slektning. Selv lager jeg arme riddere innimellom, og elsker det, men jeg har inntrykk av at retten er i ferd med å dø ut.

[1] Jeg har bestemt meg for ikke å skrive mer om DumDum Boys i dag, så legg merke til hvordan jeg unnlater å lage et poeng av at de faktisk har en låt med samme navn. ”Dagene spiser på ansiktet mitt. Jeg ser det på deg – jeg er ikke som sist.”

Postet av: Kristiane at Juni 15, 2003 9:40 EM
Kommentar

Arme riddere blir laget av hvert års nye 9.klassekull, så om det ikke er en tradisjon de selv bringer med seg videre (eller har med seg hjemmefra), så kjenner de i alle fall til matretten :)

Postet av: Christin at August 1, 2009 11:00 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):