April 20, 2005

Edder og galle

[Advarsel: Langtrukkent sutreinnlegg som ikke engang dreier seg om adopsjonsprosessen, men etterdønninger av behandlingen forut for denne.]

Jeg lyste opp da jeg fant en utbetalingsbekreftelse fra trygdekontoret i postkassen i dag. Endelig! - der kom refusjonen fra siste IVF-behandling. Det er nemlig slik at når man omsider kommer inn under behandling i offentlig regi, betaler man "kun" en egenandel på 18.000 kroner. Med utstrakt bruk av medikamenter til en literpris på 2,8 millioner kroner (som man riktignok ikke inntar i litervis, men fra knøttsmå ampuller), tar det ikke lang tid før man når denne grensen. Men man må naturligvis legge ut for alt sammen selv, noe som tærer stygt på oppsparte midler. Jeg har flere ganger opplevd at apotekansatte har gispet og tittet deltagende på meg over brillekanten når jeg drar kortet på femsifrede monstersummer.

Denne gang var jeg blitt forespeilet at legemiddelrefusjonen fra trygdekontoret ville skje ganske raskt, fordi jeg alt var inne i systemet. Og heldigvis for det; under det forrige forsøket måtte vi skrape sammen de siste restene av sparepenger for å få hentet ut all medisinen vi trengte. Flere uker etter at alle bekreftelser og kvitteringer var sendt inn, fikk jeg imidlertid refusjonssøknaden i retur. På bekreftelsen som var utstedt på nyåret, hadde sykehuset skrevet årstallet 2004 i stedet for 2005. En feil jeg ofte gjør selv før årsskiftet har gått meg i blodet, og jeg klandrer dem ikke. Derimot ble jeg litt gretten over at det hadde gått så lang tid, og at jeg fikk alle dokumenter i retur fra trygdekontoret; misforståelsen kunne enkelt latt seg oppklare per telefon.

For en drøy måned siden fikk jeg sendt inn søknaden på nytt, denne gang med ny bekreftelse med riktig årstall. Nå skulle det virkelig gå raskt, fikk jeg høre - alle opplysninger lå jo inne. Og i dag kom altså bekreftelsen på at overførselen var gjort. Men bi litt! Overføringsdatoen var 14. april. 14. april?! Det er jo en uke siden, og kontoen var da temmelig slunken da jeg var innom nettbanken i går. Med ett ble jeg redd for at pengene var suget inn i et av lønnskontoens sorte hull som oppstår fra tid til annen, spesielt etter Mastercard-berserkergang i utlandet. Men det er lenge siden sist vi var på ferietur, så jeg slo tanken fra meg.

Og der, i en av rubrikkene på overføringsslippen fant jeg feilen: Trygdekontoret har satt pengene inn på en konto jeg hadde i 1993. Bra jobbet, trygdekontor! Ikke minst fordi jeg da jeg første gang fikk legemiddelrefusjon i oktober, ringte for å forsikre meg om at de hadde kontonummeret mitt. Jada, sa personen jeg snakket med, og oppga på oppfordring det gamle Postbank-kontonummeret som ikke har vært i bruk på ti år. Jeg skrek opp som en skåldet katt, og ba dem slette det og legge inn det nye. Ikke noe problem, sa saksbehandleren, og da pengene først kom, var det på riktig konto.

Jeg tok likevel ingen sjanser, og oppga nok en gang mitt nåværende kontonummer på den siste søknaden, med NB! og halvfet skrift. Men dette, samt hvilket kontonummer de overførte penger til sist, har de altså valgt å se bort fra. Pengene har sust inn på en konto som i hvert fall ikke disponeres av meg, og fuglene må vite hvor lang tid det vil ta å rette opp feilen.

Jeg hev meg på telefonen, bare for å bli møtt av en telefonsvarer som fortalte at trygdekontoret hadde stengt for fem minutter siden. Da gråt jeg en skvett, før jeg ble så utrolig inderlig rasende forbannet som jeg ikke har vært på det jeg kan huske.

Deretter skylte en bølge av selvmedlidenhet over meg. Jeg pleier ellers å være flink til å ta meg sammen og øse når jeg kjenner at den når over anklene, men i dag ga jeg meg over. I denne tilstanden ble jeg fristet til å foreta et regnestykke jeg aldri før har turt å utføre: En anslagsvis sum på hvor mange penger vi har brukt på barneprosjektet. Et overslag som inkluderer uttallige timer hos en gynekolog som ikke hadde peiling, deretter hos flere som har peiling, diverse undersøkelser og inngrep, såkalte "materialpåslag", medikamenter, naturmedisin og akupunktur, forteller meg at vi har passert 50.000 kroner. I tillegg kommer det vi hittil har betalt for adopsjonen, som riktignok er en beskjeden sum i forhold til det som gjenstår i denne prosessen.

Det er når jeg reagerer så sterkt på en bagatell - for det er det tross alt; pengene vil før eller siden finne vei til riktig konto, og vi sulter ikke - men det er da jeg forstår at jeg nok likevel er innhentet av bitterheten. På slike dager føles det så utrolig urettferdig at de aller, aller fleste får de barna de ønsker seg helt gratis.

(Til sist vil min indre Pollyanna ha et ord med i laget: På de lysere dagene - og det er jo de fleste - er jeg uendelig takknemmelig for hvor priviligerte og heldige vi er. Vi kan tross alt få barn selv om vi ikke kan få barn, og vi vil heller ikke knekke ryggen økonomisk på dette, selv om det koster!)

Posted by Kristiane at April 20, 2005 6:33 EM
Kommentar

All mulig medfølelse. Trygdekontorene kan virkelig ta mot og livsglede fra folk. Det vet jeg av egen erfaring etter å ha kranglet med dem både på egne vegne og i fjor på vegne av min mor. At de forkortet livet hennes med rot og dildall er jeg ikke i tvil om.

-og jeg som trodde lånekassen var ille ;-)

Postet av: pjotr at April 21, 2005 8:31 FM

Tro meg, jeg vet ALT om oppbygd frustrasjon for tiden. Så jeg sender deg herved en virtuell men medfølende og god tanke.

Ting ordner seg som regel, det er bare veien dit som av og til har store huller i asfalten.

Postet av: Elf at April 21, 2005 9:34 FM

Kundebehandlerne på trygdekontoret vet ingenting - det har jeg erfart! Da jeg stolte på deres utsagn røk jeg nærmest i krangel med min arbeidsgiver og mitt lokale trygdekontor. Årsak: effektivisering av kundeservicen. I stedet for at jeg kan ringe direkte til min kommune - må jeg ringe til noen ufaglærte telefonvakter.

Verden er urettferdig! De som ikke ønsker eller kan ta seg av barn får dem i fleng, mens de som kanskje ønsker dem aller mest er barnløse. Brutalt, men sånn har jeg også følt det. OG det er lov til å mene det. Det er først når man har erkjent det at man kan gjøre noe. Det har du/dere gjort. Jeg synes det er en strålende løsning å adoptere!

Postet av: Ellen at April 21, 2005 11:16 FM

Hold da op! Det var dog helt sindsygt at I selv skal lægge ud for medicinen i Norge. Det er da langt fra alle der kan stable den slags penge på benene.

Pengene skal nok falde på et tørt sted, når I skal til at betale for adoptionen. Det giver allerede mig grå hår :)

Postet av: Rikke at April 22, 2005 4:46 EM

Rikke: Så man trenger altså ikke å legge ut for medisiner selv i Danmark? Det er da flott. Som jeg skrev avslutningsvis i innlegget: Vi er jo i grunnen heldige som i det hele tatt har hatt mulighet til å holde på med dette.

Adopsjonen kan man visstnok få lån til, tror jeg, håper jeg...

"Pengene skal nok falde på et tørt sted..." - som jeg elsker det danske språket! Jeg er simpelthen vild med det, som dere sier på andre siden av Skagerak. Når jeg leser det du skriver gleder jeg meg enda mer til Krøniken er tilbake på fjernsynet. :)

Postet av: Kristiane at April 22, 2005 7:44 EM

I Danmark kan man søge om tidsbegrænset kronikertilskud. Så er medicinen gratis så snart ens egenbetaling overstiger 3.600 kr/år. Man betaler altså max 3.600 kr om året og der er ikke noget med at lægge ud. Jeg er dog ret sikekr på at politikerne ikke tænkte på fertilitesbehandling, da de lavede den ordning.

PS. Du skal bare sig til hvis du får lyst til mere sjov dansk sprogbrug

Postet av: Rikke at April 25, 2005 8:32 FM

Godt nyte5r til alle I ge6ve farmakonomer.Efterlf8nnen er en varm kafofrtel. En god dansk nationalret som man sme6sker i sig ved spisebordene. Et gode vi har haft i mange e5r som man nu vil gf8re op med eller??? Vi har hf8rt det ff8r ulven kommer, ulven kommer.Jeg er forke6let; jeg har et job, der gf8r, at jeg selv kan planle6gge min tid. Jeg skal bare ne5 de opgaver jeg har. Og til rette tid.Jeg har en leder, som opfordrer til, at mit arbejde udff8res 80-100%. Ingen klapper dig pe5 ryggen ne5r du yder 120%, kun et me6rkat med stress .Jeg er ikke bange for at miste efterlf8nnen jeg er endda se5 uopdragen, at jeg ikke indbetaler til den. Pengene ryger pe5 kapitalpensionen i stedet, i he5b om, at jeg ne5r at blive se5 gammel, at jeg kan drage nytte af dem!Men dermed ikke ve6re sagt, at jeg ikke forste5r frustrationen hos mine kollegaer, der bliver slidt ned og ofte har se5 travlt, at de er en uge bagud med det de skal ne5.Jeg te6nker, at hvis det er fremtiden, at der ikke er nogen efterlf8n, se5 me5 man i hf8jere grad le6gge sine kre6fter i at gf8re betingelserne ve6sentligt bedre for seniorer pe5 farmakonomernes arbejdspladser. Og det ved jeg, at vores forening vil ke6mpe for. Vi er ikke gode til at goder tages fra os, men jeg te6nker, at vi fremfor at se den lukkede df8r se5 me5 forsf8ge at finde et redskab, der kan hje6lpe os med at e5bne en anden df8r til et nyt gode . Tanker fra en forke6let farmakonom

Postet av: Gabriel at Juli 15, 2012 8:13 FM

Ml7EPP sxcnifxygifh

Postet av: aejgpe at Juli 15, 2012 8:09 EM

zMbgMX myetwnmcqabn

Postet av: wjnbcsqneoo at Juli 17, 2012 5:59 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):