Oktober 14, 2009

Rai rai, liksom

Med fare for å høres ut som en kjip snobb: Først nå i helgen hørte jeg Det går likar no med DDE. Hele sangen, altså. Refrenget er jo temmelig forslitt, ikke minst brukt som et bilde på det landlige Harry-Norge, med bygdedans, hjemmebrent og flatfyll.

Scenen var som følger: Barnedisco på Hotell Alexandra i Loen. I seg selv en selsom opplevelse. Jeg satt passe tilbaketrukket i en hesteskoformet sittegruppe i rødt og svart skinn, og observerte Ulrikke danse utrettelig ute på det discobelyste gulvet [1]. Over anlegget knivet Alexander Rybak og Aqua om spilletid med gamle storheter som Boney M. og Abba. Fugledansen [2] måtte jo komme, og selvsagt Rosa helikopter. Jeg himlet med øynene.

Midt oppi dette kom det med ett en intro helt etter mitt hjerte. Det var trekkspill og gitar, fengende og melodiøst. Bra trøkk også, mente jeg å høre. - Hva er dette? spurte jeg meg selv. - Dette var jo BRA! Men straks sangen begynte gikk sannheten opp for meg: - Dette er jo DDE. Et band jeg forsåvidt har et mer likegyldig enn et hatforhold til - men det skyldes nok mest at jeg i liten grad har blitt eksponert for musikken deres [3]. Da refrenget kom sank jeg oppgitt tilbake i sofaen; jeg hadde identifisert sangen som den ikke helt ukjente Det går likar nå. Muligens fengende, javel, men også mildt sagt banal og døll.

Det gikk opp for meg at det eneste jeg tidligere har fanget opp av teksten er tittelen. Selv resten av refrenget hadde forsvunnet i brøndbosk snøvling og rai rai. Men nå lyttet jeg, og forsto at sangen i sin helhet handler om å være fyllesyk. Ikke spesielt raffinert og subtilt beskrevet, heller. Ei heller avansert, likevel må jeg innrømme at jeg har problemer med å forstå deler av refrenget.

Det går slik:

Åh! Åh! Åh! Det går likar no
XL-1 og Rett i koppen??! Vi like itj å bli narra
Åh! Åh! Åh! Det går likar no
Vi e da itj nå tronno'vera, berre vaksi-karra

Det er ikke den siste linjen som volder meg besvær; det skjønner jeg er dialekt, og selv om jeg ikke forstår ordene får jeg med meg meningen (tror jeg). Men XL-1 og Rett i koppen? Dersom dét er dagen derpå-dietten, er det ikke rart han er dårlig. Eller, hva mener de egentlig å si med denne strofen?


[1] Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli sånn, men må innse at jeg har havnet i den dølle kategorien mennesker som synes det er helt fint å sitte å bare se på sitt barn i timevis. Ingen annen form for underholdning nødvendig. Se, så søt hun er! (Men det finnes fortsatt andre ting jeg synes er morsommere, altså.)

[2] Jeg bryter sammen og tilstår at jeg entret dansegulvet da, for å vise Ulrikke og de andre barna the dance routine til denne låten, som jeg tilfeldigvis behersker ganske godt. Men jeg ble straks beordret av dansegulvet: Det var barna som skulle danse, ikke de voksne.

[3] Jeg hater ikke musikken til Celine Dion heller; jeg hører den jo aldri (med mindre jeg ser Titanic på TV, da). Mariah Carey? Jeg tror knapt jeg har hørt en låt med henne. Det er ikke vanskelig å unngå. Nei, det som setter mitt sinn i kok er artister som lager drittmusikk selv om de bude vite bedre (Timbuktu, The Doors, CC Cowboys, Lenny Krawitz), eller låter som ellers musikalsk oppegående mennesker plutselig liker (som den til enhver tid siste låten til Madonna/Britney Spears, og mitt erkeeksempel Basement Jaxx).

Postet av: Kristiane at Oktober 14, 2009 9:15 EM
Kommentar

Med fare for eget rykte skal jeg hjelpe deg litt med teksten. Jeg er riktignok trønder, men Sør- Trønder fra Trondheim og ikke fra hvornåhen i Nord-Trøndelag denne gjengen kommer. Ikke er jeg en stor fan av musikken heller, men jeg husket at Ravi hadde med denne sangen i et av Landeplageprogrammene sine forrige vinter (?).

Tronno’ver = tverr og vrang person
Vaksi-kar = høyrøstet skrytende person

De er altså ikke vrange, men derimot høyrøstede og skrytende. Som om det skulle være bedre...

Ellers høre barnedisco overraskende gøy ut selv om musikken antagelig hadde fått meg til å dunke hodet i veggen og jeg nok måtte hatt med meg et strikketøy.

Postet av: Icerose at Oktober 15, 2009 11:19 FM

Takk for oppklaring, Icerose. Synd ingen av de trønderske ordene ligger meg godt i munnen; det er ellers uttrykk jeg kunne hatt god bruk for.

Postet av: Kristiane at Oktober 15, 2009 4:55 EM

Bare hyggelig. Jeg tror forøvrig at dette er ord som kun ligger godt i munner tilhørende namsosinger...

Postet av: Icerose at Oktober 15, 2009 7:51 EM

Voksendansing var svært velkomment på barnediscoen på Crown of Scandinavia på lørdag. Litt mer inkluderende miljø på danskebåten enn i Loen, åpenbart. Rai rai.

Postet av: marken at Oktober 18, 2009 5:02 EM

"[1] Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli sånn, men må innse at jeg har havnet i den dølle kategorien mennesker som synes det er helt fint å sitte å bare se på sitt barn i timevis. Ingen annen form for underholdning nødvendig. Se, så søt hun er!"

Men ulrikke er nå spesielt søt også da!

Postet av: Cecilie at Oktober 18, 2009 9:14 EM

Jeg hører nok også til de som har et ikke så veldig sterkt forhold til DDE; jeg registrerer at de er der et sted ute i periferien (om man følger litt med i media kan en jo ikke unngå og innimellom høre noe om deres bedrifter, selvom en bare leser overskriftene) men de har aldri irritert meg stort. Jeg tror det er fordi at musikken de produserer er "grei" nok; litt rock, litt folk, greie nynnbare melodier pakket inn i en lyttervennlig produksjon, og det legendariske udefinerbare: folkelighet. Det de kan tas på er nok heller RÆVA tekster (rompa mi?) Om en skulle gidde å lytte nærmere på tekstene enn den vanlige sus i bakgrunnen på bilradioen tror jeg det er der de ville klare å provosere meg større. Og dette kommer fra meg som synes The Exploited sine tekster som "beat the bastard, beat the bastard, beat the bastard NOW" har en fin lyrisk nerve...

Postet av: J. Thomas at Oktober 18, 2009 10:05 EM

Ja, jeg har også danset til "Rosa hellikopter" sammen med dattera mi. Det som jeg kom til å tenke på da, var at når Beatles sang om en gul ubåt, så snakka alle om at dette var doprelatert tekst, men når noen dølle svensker synger om rosa hellikopter, snakker ingen om dopassosiasjoner.

Postet av: Henning at Oktober 29, 2009 11:34 FM

Legg Michael Jackson til lista di, så er vi ganske enige. Det tærer virkelig på meg å høre hvordan selv gamle pønkere snakker om at han i "sin sjanger er den beste". Hvilken sjanger, da? "Barnestjerner som blir tatt under vingene til en superprodusent og forvandlet til et sjelløst produkt og som ender opp sprut gæren"-sjangeren? Joda, da er jeg med. Når det gjelder Brøndbo & Co så er det litt spesielt, men utvilsomt sant, at musikken alene kan passere øregangen uten den helt store kvalmefølelsen. Det er når han åpner kjeften og begynner å vræle ut "tekstene" at man begynner å lete etter pistolen.

Postet av: pegs at Oktober 30, 2009 11:17 FM

Alkolhol bryter ned kroppens elektrolytter, som blant annet påvirker væskeballanse og nerveimpulser. XL-1 (og andre sportsdrikker) inneholder kalium, kalsium og natrium som er noen av kroppens viktigste elektrolytter. Så ja, Brøndbo og co vet tydeligvis hva de holder på med (bortsett fra det med rett i koppen. Det tror jeg bare handler om latskap)

D.D.E. Har faktisk noen (det smerter meg å si det) bra tekster og melodier. Når det er sagt, så er det mulig å få barna ut av smurfe-rosahelikopter-oggudvethva-helvete.
Det gjelder å starte tidlig og rolig. For Carlos begynte jeg med Kari Bremnes ved leggetid, fortsatte med The Smiths på vei til og fra barnehagen, og tok det videre derifra.
Nå kan vi kjøre bil uten at det er Torbjørn Egner eller noen andre barnefavoritter.
Det er imidlertid et dilemma som dukker opp:
Hva skjer når gullungen skal gjøre opprør om 10-15 år? Det blir ikke punk, rock og hip-hop.
Jeg frykter gospel.

Postet av: Morten Hansen at Februar 2, 2010 1:02 EM

Ray Ban Argentina

Postet av: Ray Ban USA at August 21, 2012 12:39 EM

Curious to determine what all you intellectuals need to say about this?-?-.

Postet av: Louis Vuitton Handbags at August 26, 2012 12:06 FM

I admire the valuable info you offer you inside your articles. I'll bookmark your website and have my kids examine up the following typically. I am really confident they will understand a lot of new stuff below than anybody else!

Postet av: Louis Vuitton Purses On Sale at September 5, 2012 10:58 FM

It really is good to possess the capacity to examine a great high quality article with practical specifics on topics that plenty are interested on. The stage that the information indicated are all first hand on reside experiences even guide a lot more. Proceed performing what you do as we really like readi?-

Postet av: Michael Kors Outlet Shop at September 5, 2012 2:48 EM

Intimately, the submit is definitely the very best on this precious topic. I concur with your conclusions and will eagerly look forward in your coming updates!

Postet av: Michael Kors Purses Outlet at September 5, 2012 4:27 EM

Funny, I was discussing this thing with my older sister the other day, now I'll have one particular much more argument in my hand when it'll appear to confrontation when once more.

Postet av: Louis Vuitton Outlet Online at September 24, 2012 7:48 FM

Da stili classici ma sobria che si basano su colori neutri e disegni di veramente stili occhio popping e innovativi che caratterizzano gli ultimi look per pezzi di tempo, si è sicuri di trovare proprio quello che serve per tutte le vostre occasioni importanti.

Postet av: Abercrombie at Oktober 26, 2012 3:49 FM

cheapghdsale2012.com ghd sale

Postet av: cheapuggbootsoutlet-uk ugg for uk at November 23, 2012 7:21 EM

ugg for sale

Postet av: Uggs at November 30, 2012 9:06 EM

du smiler foserrten ogse5 ne5r du har fe5tt ve6re kjip mot noen du ikke kjenner. og ogse5 ne5r du har fe5tt ve6re kjip mot noen du se5vidt kjenner. du smiler ne5r du tar imot bestillinger pe5 f8l. du smiler ne5r du slipper isbiter ned i nakken pe5 thomasW. du smiler ne5r du tipper rett i quiz'en. du smiler ne5r jeg spf8r om det blir noe pe5 deg. du smiler ne5r du spf8r om det blir noe pe5 deg. du smiler ne5r jeg sier litt. du smiler ne5r du ser b. og du smiler ne5r jeg sier at alle sme5unger er noen je6vla snf8rrunger og du i pe5ff8lgende sekund pe5ste5r at M er tf8ff og ingen snf8rrunge.har B en sidekarriere som exorcist?

Postet av: Auth at Desember 7, 2012 5:35 EM

Jf8sses. dette var virkelig en flott ting e5 bruke tiden sin pe5. Jeg vil forf8vrig fosrele5 e5 bruke en diskontinuerlig polarkoordinatmodell til e5 beskrive radiusen (det er bare flytte over, se5 gir det seg selv ) av disse papirformatene. Forf8vrig minner det meg om den gangen jeg videresendte et skjermbrev fra dere i litt redigert form og underskrev med pe5holdent tastatur. Enkelte snakket ikke med meg etter det. Og nektet meg senest forrige helg e5 bruke sko. Nei, se5nn kan det ge5. Fforf8vrig skal dere ve6re velkomne tilbake, alle begge, som det heter i den germanske spre5kstammen.

Postet av: Lake at Desember 7, 2012 11:00 EM

SwGKsw yqifmdjprrqd

Postet av: duzveldbmcm at Desember 8, 2012 10:47 FM

pelmo_36@hotmail.com

Postet av: online essay writing at Januar 31, 2013 5:41 EM

I recently came across your article and have been reading along. I want to express my admiration of your writing skill and ability to make readers read from the beginning to the end. I would like to read newer posts and to share my thoughts with you.

Postet av: academia-research at Februar 5, 2013 4:35 EM

wedding dresses red

Postet av: quinceanera dresses at Februar 10, 2013 2:30 EM

uildawp Payday UK

Postet av: Payday UK at Februar 14, 2013 5:36 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):