September 3, 2007

Ikke akkurat vidunderlige nye verden

Det begynte med at DVD-spilleren gikk i stykker. Det vil si, det gikk lang tid fra den ble ødelagt til det i det hele tatt skjedde noe, fordi jeg stort sett ser film på macen. Men det har blitt nevnt med jevne mellomrom at vi burde skaffe oss en ny.

Så begynte Canal Digital å mase. De ville selge oss en boks av noe slag. Jeg gikk uten videre ut fra at det dreide seg om en DVD-spiller med opptaksmulighet. Sånne har jeg da hørt om. Det ville være et stort fremskritt, ettersom den gamle VHS-spilleren med sin opptaksmulighet vandret heden for flere år siden. I tillegg var det visst noe med bakkenett og massevis av nye TV-kanaler.

Hvis det er noe jeg bryr meg lite om, er det å få flere TV-kanaler. Jeg synes vi allerede har utrolig mange, og jeg ser knapt på noen av dem. (Dette betyr selvsagt ikke at jeg bruker tiden min på høyverdige ting, men at jeg sløser den bort på nett og fjas, og på å lese gamle bøker om igjen.) Men jeg har fått med meg at alle trenger en eller annen dings i forbindelse med det nye bakkenettet, og vi trengte tross alt en ny DVD-spiller også. Særlig dyr var den heller ikke, boksen fra Canal Digital.

Så jeg samtykket uengasjert i at vi skulle skaffe en slik boks, etter å ha forsikret meg om at det ikke er det samme som Thomas Giertsen reklamerer for på TV. (Ja, jeg er barnslig.)

Boksen kom i hus for flere uker siden, og jeg har på ingen måte omfavnet fremskrittet. Plutselig er det ikke én men to fjernkontroller å forholde seg til. Den ene brukes til ditt og den andre til datt, så begge må ligge innen rekkevidde. Kanalene ligger ikke lenger under de samme tallene på fjernkontrollen(e), og kommer man borti en knapp ruller det avanserte menyer over skjermen. Menyer som er vanskelige å få bort igjen. Jeg kan riktignok huske at jeg syntes tekst-TV var uoversiktlig og forvirrende en periode, før jeg ble kjent med det. Men dette er langt mer avansert.

- Ja, snart, sier jeg når Geir Ove vil vise meg ting. - Bare ikke akkurat i dag. Men jo mer jeg ser av boksens mange finesser, jo mer klar blir jeg over at jeg blir nødt til å ta ut en ferieuke hvis jeg skal lære meg alt sammen. Nå som jeg etter hvert har lært meg å skru TVen på, samt å regulere lyden på egenhånd, er motivasjonen forsvinnende liten.

Jeg har dessuten vanskelig for å se fordelene her. Man har så mange kanaler at sjansen for at du ser det samme som kolleger og venner er minimal. Ingen ser lenger på det samme. Hvor blir det av moroa da?

- Man kan for eksempel ta opp programmer og se dem når man vil. Geir Ove var såpass entusiastisk at han fikk frem det verste i meg: - Så hvis man mot formodning klarer å samkjøre seg med kolleger om en TV-serie å følge i jungelen av kanaler, ser man den garantert ikke på samme tid som dem?, surmulte jeg fra sofakroken.

Videre la han ut om forsinkelseseffekten. Hvis man får en telefon, eller må på badet, kan man sette maskinen på opptak. Dermed kan man ta opp tråden når man er ferdig, og fortsette å se programmet i for eksempel ti minutters forsinkelse.

Tanken på å se Dagsrevyen til et annet tidspunkt enn klokken 19 får det til å stritte i meg. For ikke å snakke om å avslutte NRKs flaggskip 10 minutter etter alle andre. Og hva hvis man skal se programmet etter? Vil ikke hele TV-kvelden da føles som om man løper etter en buss?

For noen dager siden kom det for en dag at det ikke engang er en DVD-spiller vi har fått i hus. Nei, det er en harddisk. Det er rett og slett ikke noe sted å sette inn en DVD-plate. Først da ble jeg virkelig gretten. Da må vi jo ha det i tillegg. Og, hva verre er, nok en fjernkontroll på bordet.

Postet av: Kristiane at September 3, 2007 9:40 EM
Kommentar

Med all mulig respekt, du høres ut som om du er 107 år gammel :)

Postet av: Terje at September 4, 2007 10:15 FM

He-he.. På tross av at jeg i motsetning til deg har en utdannelse og yrke der disse duppedingsene til forveksling ligner det jeg jobber med til daglig, hater jeg alt som har med DVD-opptakere, VHS-avspillere etc. som pesten. Ellen klarte allikevel å få meg til å bestille en slik harddiskboks samtidig som vi kjøpte ny DVD-opptaker. Det tok under et døgn og absolutt alle de glosene jeg ikke lærte på skolen før hele dritten ble returnert til leverandøren!

Postet av: Helge at September 4, 2007 11:11 FM

Nå har ikke jeg gått til anskaffelse av denne Get-boksen. Jeg er generelt positiv til PVR-ideen og kommer til å skaffe meg en selv etter hvert, og de jeg snakker med har skamrost sine. Dog har det aldri vært snakk om Get sin boks, men heller en TiVo eller lignende, så derfor er jeg overrasket over slakten. Er den enda mer brukerfiendtlig enn den gamle set top-boksen deres?

Hvorfor digger alle jeg snakker med boksen sin? Fordi den gjør TV-tittingen mer personlig. Det er slutt på å se TV når programmet går, dersom det ikke passer er det bare å ta det opp (noe som bør være lett, både ett program og progammer som går jevnlig) og se det når det passer deg. Må gubben jobbe overtid og ikke når hjem til den ukentlige serie-tittingen? Ta den opp og se den senere. De jeg har snakket med påpeker at den endrer TV-vanene, de går over fra å slenge seg ned foran TV'en på et vilkårlig tidspunkt og ta det de får, til å ta opp det de liker og se det når det passer. Det betyr ikke at du ikke har noe å snakke om ved kaffemaskinen i morgen.

Jeg mener å huske jeg fikk en pil med ordet "reaksjonær" på skutt i min retning for noen år siden, så nå sender jeg den pent tilbake, Kristiane. ;)

Postet av: morten at September 4, 2007 12:35 EM

Du verden, Kristiane. Selv sitter jeg og gleder meg som en tulling til min fancy, nye boks med harddiskopptaker kommer. Har fått den demonstrert hos kjente og er villt begeistret over mulighetene og brukervennligheten.

Ps. Var du en av dem som også var litt skeptisk til internett i sin tid, kanskje? ;oP

Postet av: Hanne at September 4, 2007 1:21 EM

Ja, dette minner litt om Sæveruds uttalelser om at DumDum Boys spilte "ræh-ræh" -musikk. Vi er nå de stolte eierne av en Get-boks, og instruksjonsheftet var såpass lettlest at jeg hadde forhåndsopptak av Sopranos for 3 måneder framover klart etter et par minutter. Nå er jeg vanligvis den første til å omfavne en skikkelig "det var bedre før" -holdning, men akkurat her stiller jeg meg på ungdommens side.

Postet av: pegs at September 4, 2007 2:21 EM

107, Terje?! Jeg som er tilgjengelig både på MSN, Facebook og SMS? :)

Helge: Godt å høre! Men du kan i det minste smykke deg med at du kjenner alle finesser på alle mobiltelefoner best i landet (ja, kanskje i hele verden).

Morgen: Get-boks og PVR? Men TiVo har jeg hørt om, den er sentral i en episode av Sex And The City (der den bringer alt annet enn ro og harmoni med seg).

Hvorvidt boksen jeg har fått i hus er brukervennlig eller ikke vet jeg ingenting om. Jeg har som sagt ikke satt meg inn i dens funksjonalitet ennå. Men jeg har friskt i minne hvilket helvete det var å programmere den gamle VHS-spilleren (som forøvrig var en NAD). Det var ren tombola om opptaket ble noe av eller ikke (og det var som regel et veldig viktig program jeg skulle ta opp, ellers hadde jeg ikke giddet å forsøke engang). Den hadde dessuten en lei logisk brist: Den måtte være slått av for at opptaket skulle bli noe av. (Hallo!)

Og jeg er ikke reaksjonær (det er det du som er), men en smule konservativ (i hvert fall til å være såpass radikal).

Hanne, Morten, Pegs: Jada, jada, jada. Før eller siden kommer jeg til å lære meg hvordan jeg bruker boksen. Spesielt siden alle her (bortsett fra Helge) sier det er så enkelt. Og da kan det godt hende jeg kommer til å omfavne både den og fremskrittet. Men jeg vil fortsatt ha to ankepunkter:

1) Den burde kunne spille DVD-plater og 2) Det er trist om alle sitter på hver sin tue og ser forskjellige programmer. Husker dere da første sesong av Robinson gikk, eller? Mer enn halve moroa var jo å diskutere hvem som ble stemt ut (og hvorfor) på jobben dagen etter.

Det er forresten drit irriterende å såvidt ha anledning til å lese kommentarene her i løpet av arbeidsdagen, men absolutt ikke ha tid til å svare. Før nå.

Postet av: Kristiane at September 4, 2007 7:12 EM

Det er en og annen fordom som våknet til liv hos meg etter dette innlegget. Var det noen som snakket om kvinner og elektroniske duppeditter?

Postet av: Espen at September 4, 2007 7:13 EM

Det stemmer helt sikkert, Espen. Jeg, for eksempel, er som kjent mye mer opptatt av å dandere blomster i vaser enn å legge inn bra låter som ringetone på mobilen min.

Postet av: Kristiane at September 4, 2007 8:31 EM

Og Pegs: Da jeg leste kommentaren din tenkte jeg først på Sværre Sæverud, Torgrim Eggens romanfigur fra Den nye Dylan. Jeg kunne ikke for mitt bare liv huske at han uttalte seg om DumDum i boken. Langsomt gikk det opp for meg at du sikkert mener Harald Sæverud. Hva sa han, egentlig?

Postet av: Kristiane at September 4, 2007 9:06 EM

Du trenger en "remote boat".

Postet av: Lill at September 5, 2007 12:01 FM

Dette er helt etter hukommelsen; Det var et av de pinlige øyeblikkene hvor løssalgspressen tvinger fram et møte mellom to musikkstiler. Jeg tror det var i forbindelse med at både Sæverud og DumDum skulle spille i kollen, og komponisten (godt over 90 år på den tiden, tror jeg) kom med tidligere nevnte spørsmål til Kjartan & Co. De var veldig høflige mot oldingen, og bekreftet vel egentlig at de spilte ræh-ræh musikk.

Postet av: pegs at September 5, 2007 10:03 FM

Kristiane: Get har to produkter for digital-TV. Det ene er den rene dekoderen, det andre er det de kaller en PVR (Personal Video Recorder), som altså er harddisk-opptager og dekoder i samme boks. Går ut fra at det er tilsvarende Canal Digital har.

Jeg tolker deg dithen at din erfaring med en VHS-spiller bestemmer for hvorvidt du skal sette deg inn i den nye eller ikke. Du er ikke akkurat den første til å mene at en VHS-spiller var vanskelig å programmere, det har jeg hørt folk si i årevis (uten at produsentene har vist nevneverdig evne til å gjøre noe med det, utrolig nok), og du har et godt poeng med at den så må skrus av for å ta opp riktig (min må også det, og jeg har like liten forståelse for hvorfor).

Denne gangen er det derimot snakk om et fremskritt. Boksen har bedre tjenester og grensesnittet skal være bedre. Det er ikke slik at alle _må_ se forskjellige ting hele tiden, det er fortsatt fint mulig å se det samme og diskutere det med kollegaene dagen etterpå. Boksen gir altså mulighet til å gjøre det _også_.

Hvor var jeg da første sesong av Robinson gikk? Ikke der alle andre var, for jeg er den eneste jeg vet om i min omgangskrets som så mesteparten av den på svensk TV (dvs "Expedition Robinson", første sesong, hvor en av gutta tok livet av seg etterpå og det var full ståhei). Da TV3 dro igang i Norge var det ikke fullt så nytt og spennende.

Postet av: morten at September 5, 2007 1:27 EM

Du skal få Geir Ove til å kjøpe en universal fjernkontroll.

Postet av: Knut Albert at September 5, 2007 3:31 EM

Jeg har liksom aldri sett helt poenget med å ta opp tv-programmer. Enten ser man på dem, eller så ser man ikke på dem. Og dersom man går glipp av gode tv-serier eller filmer, så kan man kjøpe dem på dvd.

Flopsy, 108 år gammel ;-)

Postet av: Flopsy at September 5, 2007 11:49 EM

Specialists argue that business loans aid people to live their own way, just because they can feel free to buy needed goods. Moreover, banks give credit loan for different classes of people.

Postet av: MildredChan20 at September 6, 2011 9:39 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):