Januar 27, 2007

Symaskinhelvete

Symaskinen og jeg ble uvenner tidlig i høst. Nære har vi aldri vært, men i løpet av de par årene som er gått siden jeg fikk den, har vi kommet frem til en slags forståelse oss imellom. For et halvt års tid siden ble det imidlertid full skjæring. Maskinen nektet å sy, og drev bare og floket til tråden og bet seg fast i stoffet. Gang på gang satte jeg undertråden i på nytt, og glattet ut stoffet. Men straks jeg tråkket på gasspedalen gikk det galt igjen.

Ubehagelige minner fra formingstimene på skolen trengte seg på. Da man kunne sitte nesten hele timen med tungen ut av munnviken og forsøke å fiske opp undertråden. Uten hell. Siden måtte man vente og vente på at læreren skulle komme og hjelpe til. Men dette var verre; det fantes ingen formingslærer som kunne komme meg til unnsetning. Jeg måtte rett og slett gi opp, og symaskinen har siden fristet tilværelsen i et mørkt kott.

Jeg har gått og skult på den siden. I dag fant jeg ut at det var på tide at vi skværet opp. Jeg hadde et lite håp om at på mirakuløst vis var blitt mer samarbeidsvillig. Men nei. Den var akkurat like vrang som for et halvt år siden. Denne gang var imidlertid jeg mer tålmodig. I hvert fall til å begynne med. Jeg konsentrerte meg om å puste rolig og ikke være for hardhendt. Jeg trakk og dro i hjul og spaker, uten å ane hva jeg drev med. Trædde maskinen igjen og igjen. Ingenting nyttet. En symaskins oppbygning har alltid vært like gåtefull for meg som det som befinner seg under panseret på en bil. Jeg tror nesten jeg hadde følt meg mer på hjemmebane i maskinrommet til en oljetanker eller inni en harddisk.

Til slutt så jeg ingen annen råd enn å ta frem manualen. (Jeg hater å måtte forholde meg til teorien bak praktiske oppgaver.) Jeg lysnet opp da jeg oppdaget at siste side handlet om feilsøking. Den var delt i to kolonner, tilstand og årsak. Ivrig lot jeg fingeren løpe nedover siden. Der! "Maskinen virker ikke" het et punkt i tilstandskolonnen. Dette var lovende.

Straks etter holdt jeg på å gå ut av mitt gode skinn. Forslaget til løsning var "Maskinens stik er ikke sat i". Selv ikke det at bruksanvisningen var skrevet på dansk, som jeg elsker, kunne blidgjøre meg. - Selvsagt har jeg satt i stikkontakten, hveste jeg. - Jeg er da ikke idiot heller. Frustrert ga jeg hjulet på siden av maskinen et slag. Da hørte jeg et løfterikt klikk! Med skjelvende hender trædde jeg maskinen for syvognittiende gang, og tråkket forsiktig på pedalen. Nå gikk den faktisk! Bare flaks, selvfølgelig, og tilstanden som nå råder mellom meg og symaskinen minner mer om våpenhvile enn harmoni.

Postet av: Kristiane at Januar 27, 2007 4:09 EM
Kommentar

Jeg har ikke symaskin. Men det er mest fordi jeg har litt angst for å ha mange store og tunge ting hjemme, jeg liker tanken på å ha få ting. (At jeg for eksempel har tre sykler er en annen historie.)

Derfor syr jeg fortsatt for hånd. Siden jeg bor på hotell relativt ofte, kom jeg på en god idé i forrige uke: Hvorfor ikke ta med nål og tråd? Nålen fikk jeg faktisk gjennom sikkerhetskontrollen, selv om den er spiss. Dermed kunne jeg bruke tiden på hotellet til å legge ned en bukse, og bytte knapper på en jakke.

Postet av: Et aktuarliv at Januar 28, 2007 9:22 EM

vet du, det med å sette i stikk kontakten er en god ide!!!
- jeg er gift med den mest brukande mannen du kan finne - det er ikke en ting den mannen ikke kan og er kjempe flink til!!!! ( tror det er KUN data - som han IKKE er flink til) mens broren - som han ikke ligner på fysisk, IKKE er lik broren på det området heller. Da broren og kona flyttet inn i sin nye leilighet etter at de giftet seg - ringte de til oss seint en kveld og lurte på om det var noe han ikke hadde gjordt - han hadde kobla videoen til Tvn og satt ledningen til Tvn i stikkkontakten - måtte han også sette ledningen til videoen i stikkkontakten????

Postet av: Josefin at Januar 30, 2007 12:10 FM

This technology came from spring-powered clocks that were around as early as the 1400's; it began to be used for smaller watches in the 1600's.

Postet av: Rolex Replicas at November 12, 2012 11:36 FM

I am really impressed by this blog! Very clear explanation of issues is given and it is open to everyone. thanks for posting this work of yours..this is very good!

Postet av: pearl in an oyster at Januar 23, 2013 8:40 FM

This is a great inspiring article. I am pretty much pleased with your good work. You put really very helpful information. Keep it up.

Postet av: pearl bead at Januar 23, 2013 8:41 FM

Your blog is so beautiful and natural all are like your blog everyone appreciate your blog. Whenever We will see your blog every time we get something new about your blog This is the very informative content. I am very appreciate to your site who provide us this informative resource thank for sharing us this information.

Postet av: http://www.aimpearl.com/Freshwater-Pearl-Earrings/c263/index.html at Januar 23, 2013 8:43 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):