April 19, 2006

FrP fornekter seg ikke

Det eneste jeg fant trøst i etter FrPs brakvalg i høst, var at det kunne gi god underholdning fremover. - En rekordstor stortingsgruppe fra FrP må nødvendigvis inneholde svært mange løse kanoner på dekk, sa jeg til meg selv (og alle som gadd å høre på).

Vi har sett det før. I forrige stortingsperiode gikk det ikke lang tid før FrPs gruppe var i full oppløsning. Vidar Kleppe. Øystein Hedstrøm. Jan Simonsen! Og skandalene, store og små: Eli kjørte ned slottstrappen, Carl I. avslørte at han kun hadde stilt opp som forlover for Hedstrøm (han ankom kirken i helikopter!) som et valgkamp-stunt, og Terje Søviknes ble tatt med buksene nede. Siv gråt.

Joda. Det var bare å lene seg tilbake. Her ville det garantert bli moro. Men så langt har de oppført seg skuffende disiplinert. Det er ingen tvil om at noen har jobbet hardt - og godt - med å få kustus på gjengen.

Avsløringen om at skattebetalerne betaler Siv Jensens firmabil og personlige trener er bare en flau kinaputt i forhold til fordums skandaler. Det eneste som er litt morsomt, er at det er FrPs representanter som pleier å skrike opp om skattebetalernes penger. Men da saken ble debattert i TV2s Tabloid kom veteranen Per Sandberg med en uttalelse som fikk meg til å nesten falle ut av sofaen. Bakgrunnen var at programlederen omtalte Siv Jensen som fru Jensen. Sandberg ilte straks til for å påpeke at ettersom Siv Jensen ikke er gift, er hun frøken, ikke fru. Så la han til:

- Hadde ho Siv vært gift som oss anneran hadde ho kanskje ikke trengt personlig trener, men kunne fått trening på andre måter.

Etterfulgt av et skjevt smil og plirende øyne bak nesten usynlige briller.

Å jo, da. Helt temmet er de ikke. Det er forsatt håp.

Er det ikke forresten helt vanlig å omtale voksne kvinner, gift eller ikke, som fru? Men sikkert ikke i FrP, der de fortsatt holder seg med en partiformann - enten det er en han eller hun.

Postet av: Kristiane at April 19, 2006 7:30 EM
Kommentar

Har lært en gang at Det Offentlige Norge betrakter alle kvinner over 30 som fru, enten de er gift eller ei. Kan ikke finne noe offisielt om det med et kjapt googlesøk.

Postet av: Dag B at April 20, 2006 8:14 FM

Dette handler faktisk om at kvinner også regnes som voksne og selvstendige medborgere selv om de ikke er gift, i motsetning til i tidligere tider(eller?)da en kvinnes mål i livet var å bli gift, og gifte kvinner ikke kunne ha arbeid utenfor hjemmet. For eksempel.
På fransk regnes det for uhøflig å kalle en voksen kvinne mademoiselle, det er mer respektfullt å si madame. Enkelte bruker sågar mademoiselle som en diskret betegnelse på en kvinne man kan kjøpe.
På engelsk har man innført Ms som en udefinert status mellom Mrs og Miss, da kommer man unna både gammel frøken-merkelappen, og kona-til-merkelappen. Hvordan man uttaler det er jeg litt usikker på.

Postet av: Cathrine at April 20, 2006 10:03 FM

Kan bare underskrive det Cathrine skriver om praksis i Frankrike.

Det er jo unektelig merkelig at man har en betegnelse på ugifte kvinner, men ikke på ugifte menn, de er jo Herr fra de er født.

I det italienske språk har man forøvrig betegnelsen "signorino" som i moderne tider kun brukes som et slags kjælenavn til små gutter. Og av og til nedsettende (eller selvmobbende) på homofile.

Postet av: Vanja at April 20, 2006 12:23 EM

I Australia uttaler man Ms som Mizz..med stemt s. Dette er bare nødvendig i talespråket for å skille mellom Miss og Ms.

Postet av: Kristiane V. at April 20, 2006 2:08 EM

For de som lurer på hva Kristiane V. snakker om: "Ms" brukes på engelsk for å angi at det er snakk om en kvinne, uten at man bryr seg om hvorvidt hun er gift eller ikke. Så "Ms" er som "Mr", mens "Miss" og "Mrs" er angir om kvinnen er gift eller ikke.

Jeg antar at eneste grunn til at norsk ikke har noe lignende er at her er "fru" og "frøken" gått ut av bruk i så og si alle sammenhenger (unntatt ironi).

Postet av: Lars Marius Garshol at April 20, 2006 5:01 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):