November 5, 2005

I my geek

For en stund siden var jeg i en jentemiddag der jeg ikke kjente så mange av de andre gjestene. Praten gikk om løst og fast; jobb, bøker, været og kjærester. På en eller annen måte kom jeg inn på at jeg er gift med en nerd, og umiddelbart etter la jeg merke til at flere rundt bordet stirret litt sjokkert på meg. Jeg skyndte meg å legge til at jeg har en forkjærlighet for nerder, og at ordet for meg er positivt ladet.

- Jeg ser sånn på det, forklarte jeg lattermildt, - at en nerd er en person som er veldig dedikert det han eller hun driver med. Det trenger ikke nødvendigvis være data, han jeg bor sammen med er nesten like mye ølnerd som han er datanerd. For sikkerhets skyld la jeg til at han også er sosialt oppegående, morsom, og dessuten kjekk. Mange vil mene at dette diskvalifiserer ham fra nerdestatusen, men jeg er altså ikke enig.

Vi snakket om dette ved frokostbordet i dag, og Geir Ove hentet Hacker's Dictionary, som selvsagt står i bokhyllen. Her er det to definisjoner av uttrykket nerd:

nerd 1. [mainstream slang] Pejorative applied to anyone with an above-average IQ and few gifts at small talk and ordinary social rituals. 2. [jargon] Term of praise applied (in conscious ironic reference to sense 1) to someone who knows what's really important and interesting and doesn't care to be distracted by trivial chatter and silly status games.

Nemlig!

De siste ukene har Tufte IL fått konge og fedreland til å bli helt tussete etter et fotballag med nerder. Fire av guttene var i Redaksjon EN hos Wiggo Johansen torsdag, og det slo meg hvor selvsikre og rolige de fremstår. Det er jo ikke lenge de har vært i medias søkelys, men selv lagets tilsynelatende erkenerd, Bjørn Tore, snakket og førte seg fritt og ledig og med den største selvfølge. (Jeg hadde for eksempel aldri turt å være på Redaksjon EN.)

Det fikk meg til å tenke på at mange av nerdene jeg kjenner, faktisk har denne selvsikkerheten. De går sine egne veier, bryr seg ikke om hva folk måtte mene, og har en trygghet i seg selv mange andre mangler.

For meg som alltid har likt nerder, er det forresten litt irriterende at nerdene er de nye popstjernene. Jeg reagerer litt som gretne, gamle REM-fans: - Jeg likte dem best før Green, mens de spilte på små klubber.

Postet av: Kristiane at November 5, 2005 11:41 FM
Kommentar

Ja, sånn er det!

Nerdane var klart best før Tufte, men satsar på at hypen vil gå over og at vi _ekte_ nerdefans får kremen for oss sjølv igjen :)

Postet av: kristin at November 7, 2005 11:30 FM

Endelig, jeg har fantasert om å få sagt noe negativt om Tufte. Jeg er bare så drittlei av dem og fotball forøvrig! I desember er det sikkert på'n igjen i alle spalter og kanaler med hva de spiser til julemiddag osv i uendelighet.

Postet av: Klara kaster opp at November 7, 2005 2:35 EM

Jeg er veldig enig i definisjon nummer 2. Jeg synes også nerd er et positivt ladet ord. Jeg elsker nerder!

Postet av: Karine at November 7, 2005 3:41 EM

Det heter "dedisert", ikke dedikert...hehe

Postet av: Kristiane V. at November 7, 2005 10:39 EM

Kristiane V.: Jeg ble livredd da jeg så kommentaren din. Å nei, tenkte jeg. Nok et ord jeg har tatt feil av bestandig. Det er noen år siden nå, men jeg var godt voksen da det gikk opp for meg at det heter "ekstravagant", ikke "ekstragavant". Jeg sto sogar på mitt en lang stund før jeg ble overbevist. Men se her:

http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=dedikert&ordbok=bokmaal&alfabet=n&renset=j

Alt tyder på at "dedikere" og "dedisere" er synonymer. Ha! ;)

Postet av: Kristiane at November 8, 2005 7:20 FM

Eller, ikke synonymer, men jeg har i hvert fall har mitt på det tørre når jeg skriver "dedikert". Temaet utdypes her:

http://www.riksmalsforbundet.no/sprakspalte/spalte_innlegg_74.html

"(...) Ordet dedisert finnes ikke i norsk. Man kan støte på formen dedikert, dvs. hengiven, men denne formen er helt tydelig engelsk (jf. dedicated, f.eks. a dedicated woman – ’en kvinne som brenner for en sak’), og kan med fordel unngås. (...)"

Jeg kunne tydeligvis unngått bruken av ordet i det hele tatt, men hadde jeg skrevet "dedisert" ville det altså vært direkte feil.

:)

Postet av: Kristiane at November 8, 2005 7:29 FM

Hmmm, finnes ikke? Verbet _dedisere_ ligger jo i bokmålsdatabasen og betyr noe annet enn dedikere. Man dediserer en bok, et album e.l. Elin Frysjøenden skriver også i samme svar at, " i norsk finner vi både verbet dedikere og verbet dedisere". Hvorfor er det da liksom ikke lov å benytte seg av partisippformen _dedisert_? Mon tro.

Postet av: Trude at November 8, 2005 11:49 FM

Tufte I/L: Han gitaristen med det lange håret (no shit) er ikke nøhrd. I verste fall gitarhelt. Beste kommentar (fra trøndern med kort hår og smilet på lur): "Når jeg ser en som er moteriktig kledd på gata tenker jeg: "SUCKER! -Veit du hvor bra forsterker du får for de penga??!"". ehehehe

Postet av: Jon at November 8, 2005 2:16 EM

Veldig enig med deg! Har fått denne av kjæresten min, jeg: http://www.thinkgeek.com/tshirts/ladies/5981
...og bærer den med stolthet :)

Postet av: Lise at November 8, 2005 4:47 EM

Klarte å skrive URL'en til bloggen min feil.. Noe som mest sannsynlig betyr at jeg ikke er nerd selv... :)

Postet av: Lise at November 8, 2005 4:50 EM

Aha, da har jeg lært noe nytt i dag også...om jeg forstår det rett har man lov til å bruke formen "dedikert" om hengivenhet, men så lenge man snakker om at "sangen er dedisert til ..." så er det kun dedisert som kan brukes.

Mente ikke å kverulere, altså..

Tror forresten jeg så deg på R.E.M-konserten på Ullevål Stadion i sommer, kjære navnesøster. Eller var det bare noen som liknet, kanskje?

Postet av: Kristiane V. at November 11, 2005 7:26 EM

Finnes det folk som elsker nerder, og gjorde det før tufte???

Da er det jo håp for en singel nerd også :)

Postet av: Andreas at November 27, 2005 4:29 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):