Oktober 9, 2005

Fårikålmiddag

Det hadde i grunnen vært en perfekt dag. Striregnet ga seg tidlig på formiddagen, og med ett var himmelen klar og blå. Vi gikk en lang tur i skogen, på nye og fremmede stier. Høyt oppe på en åsrygg så vi plutselig at det skinte i blått gjennom et nett av gult løv; det var Lutvann som lå og blinket langt, langt under oss.

Da vi kom hjem fikk Geir Ove fårikålkjelen i kok, mens jeg bakte onkelsullikens ferskenpai, med særdeles godt resultat. Jeg sang mens jeg dekket bordet, og måtte stadig bort for å beundre kaken på kjøkkenbenken. Den hadde fått et gitter av paideig som lokk. - Akkurat som i Donald-bladene, hvisket jeg til meg selv.

Gjestene kom, og ble nokså raskt anbragt ved kjøkkenbordet. Fårikålen hadde kokt lenge og vel. Geir Ove gikk i boden for å tappe øl, mens jeg satte kjelen på bordet. Kjelen, ja. Entall. Jeg kjente blodet fryse til is i årene, og sendte et rappt og bønnfallende blikk bort på komfyren. Men nei: Ingen potetkjele der.

Vi var i ferd med å servere fårikål a la Fedon! Og det går jo ikke an, det skjønner selv en potetvegrer som meg. Jeg skrek opp av sjokk og skam. Hjernen min jobbet på høygir for å finne en måte jeg kunne fraskrive meg ansvaret på - jeg hadde jo hatt hendene fulle med paien (for ikke å snakke om hendene fulle av paideig) - men konkluderte med at det måtte bli delt skyld.

Under latter og ståk fikk vi skrellet potetene og satt over kjelen i vill fart. Mens vi ventet på at de skulle bli ferdige kunne jeg allerede vitse om episoden - hva skulle jeg ellers gjøre? Men kinnene mine brant lenge etterpå.

Postet av: Kristiane at Oktober 9, 2005 9:42 EM
Kommentar

Jeg håper paien var et plaster på såret! Ellers vil jeg bare komme med et kort sitat fra en viss person som ble litt engstelig da hun så paioppskriften: "Godt at middagen vi skal ha i morgen er så enkel: Kål, lam, pepper og vann -> kok gryte."
Så kan jeg godt være med på å dele litt av skylda, siden jeg forsømte å stille spørsmål om det ikke skulle være poteter til den enkle middagen...

Postet av: Onkelsulliken (uskyldsblå) at Oktober 9, 2005 11:28 EM

En vertinnes skrekk! Fordelen med får-i-kål er jo at den kan stå timevis i gryta uten å ta skade av slike forsinkelser. Regner med måltidet ble en suksess trotzdem.

Postet av: alliene at Oktober 10, 2005 8:05 FM

Det er godt at du deler slike gode historier med resten av verden. Ellers hadde det jo vært bare u-hyggelig. :) Men en halvtimes ekstra koking gjør jo fårikålen bare bedre.

(Og så ble jeg minnet om et leserbrev til Playboy en gang i tiden, med spørsmål om hva man gjør når gjestene kommer og man oppdager at man har glemt å sette champagnen til avkjøling. Svaret: "Suicide is not out of the question".)

Postet av: Anne at Oktober 10, 2005 9:35 FM

Onkelsulliken: Du burde absolutt ha minnet meg på potetene! En av gjestene tilsto forresten at hun hadde stusset litt over den enslige kjelen på komfyren, men gjemte seg bak at hun hadde tenkt at potetene kanskje var skjult i mikrobølgeovnen, samt at hun ikke ville være frekk. Paien var forresten mer enn plaster på såret. Jeg vil herved utrope den til kveldens store suksess!

Alliene og Anne: Jeg avkrevde faktisk gjestene taushetsløfte mht fadesen. Men før jeg visste ordet av det, hadde jeg altså gjort meg morsom på min egen og Geir Oves bekostning over hele internettet.

Postet av: Kristiane at Oktober 10, 2005 9:55 FM

En gang da Inger skulle spise middag (langt på dag) på Blindern, var fårikål "dagens", men det var tomt for poteter. Hun ble tilbudt å spise ris til; det tenkte ikke dere på, å hive over hurtigrisen...

Postet av: Klara kålifår at Oktober 10, 2005 2:28 EM

Hei Kristiane!Sitter her langt oppe i NordNorge i vind og regn og sånn ca fem grader...og da er det koselig å lese bloggen din da!Som jeg fant ved en tilfeldighet her en dag..(kjæresten søkte etter araknofobikurs på nett,og vips..der dukket siden din opp)Kan du ikke utgi den i bokform en vakker dag?

Postet av: Marthe at Oktober 10, 2005 3:21 EM

Ha-ha, så fantastisk at denne historien allerede har funnet veien til nettet! Jeg har lurt litt på hvor lenge jeg ville greie å holde fadesen skjult for din søster og svoger, ja. Det var jo en smart løsning å ta det skriftlig, så slipper du å vise de brennende kinnene til storøyde tilhørere.

For øvrig må det jo understrekes at middagen uansett var svært vellykket. Fårikålen var veldig god og paien det reneste mesterverk. Jeg vil faktisk si at potetepisoden først og fremst var sjarmerende.

Hilsen Elin (som en gang hadde blandet sammen alle ingrediensene til en bolledeig, for så å oppdage at hun hadde glemt gjær)

Postet av: Elin at Oktober 10, 2005 3:35 EM

Fedon-fårikål til tross (og sånt driver vi da virkelig ikke med); er sikker på at middagen ble hjemmeseier uansett. I det minste lagde dere ikke dessertklassikeren rullekake, der dere under tilblivelsen fikk for dere at "melet ikke skal røres ut i det våte, men i stedet drisle ned i væsken og inne i ovnen ende opp som en deilig, såpeglatt og jevn deig", som nærmest ender opp som ferdigrullet med syltetøy og det hele når mesterverket tas ut etter 15(?) minutter. Spørsmålet som gjerne dukker opp når Piece la Resistance tas i besiktigelse er: Men skal ikke rullekake egentlig være flat, fremfor å se ut som en lavasprutende vulkan?
Ikke at jeg vet noe om dette selv. Bortsett fra litt snus i ny og ne, baker jeg tross alt i svært beskjedent omfang.

Postet av: Catskij at Oktober 11, 2005 3:56 EM

Litt av et sammentreff. Jeg gav etter for alvkommets masing og lagde fiskeboller i hvit saus til middag i dag, og lovet at det skulle gå raskt.

I det sausen begynner å bli fin og jevt oppdager jeg at har helt glemt av å koke poteter. Middagen ble litt forsinket, ja...

Postet av: Elf at Oktober 12, 2005 10:06 FM

Apropos "Geir Ove gikk i boden for å tappe øl"; etter å ha lest deg en stund regner jeg med at det var hjemmebrygget han gikk for å tappe, og jeg vil gjerne spørre Geir Ove til råds: Hva er etter din oppfatning den beste boka om ølbrygging(gjerne på engelsk)?

Postet av: Cathrine at Oktober 13, 2005 5:51 EM

Lo høyt av denne! Skal i fårikålmiddag hos et vennepar i morgen. Hvis tilfeldighetene av en eller annen overnaturlig grunn skulle ... nei ... så tilfeldig kan ikke verden være. Men det hadde vært utrolig gøy om det skulle vise seg å mangle poteter!

Cheers & smiles,
vrvlvnd

Postet av: Vidar at Oktober 14, 2005 9:46 EM

Cathrine, det stemmer. I kjøleskapet er det hjemmebrygget øl på fat. Det finnes mange gode bøker om hjemmebrygging, hvorav en på norsk; Moderne hjemmebrygging (http://www.hjemmebrygging.com/). Jeg vil ellers anbefale Dave Miller's Homebrewing Guide (isbn 0882669052). Begge bøkene egner seg godt som en innføring i ølbrygging.

Postet av: grove at Oktober 15, 2005 6:32 EM

Jeg skumleste teksten da dette navnet sto frem som hvit tekst på sort bakgrunn: 'Geir Ove fårikålkjelen'.

For et pussig navn å ha, tenkte jeg. Uten å tenke noe mer på det, la jeg tanken inn her.

Postet av: Kyrre at Oktober 22, 2005 6:12 EM

Curious to determine what all you intellectuals need to say about this?-?-.

Postet av: Louis Vuitton Outlet at August 24, 2012 7:18 EM

thank you for sharing the info..

Postet av: Coach Outlet at August 27, 2012 7:58 FM

Incredibly inspiring article, Thank you !?!

Postet av: Coach Bags at September 25, 2012 3:04 EM

satin formal dresses

Postet av: deep purple bridesmaid dresses at Februar 11, 2013 9:36 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):