Desember 5, 2004

Ikke akkurat verdens beste bok

Jeg ble nylig spurt om hva som er den beste boken jeg har lest. Et helt umulig spørsmål, spesielt når det spørres i forbifarten, ikke som opptakten til en lang samtale.

Beste som i hva? Mest besettende? Gripende? Lærerik? Slå-føttene-under?

Mine sterkeste leseopplevelser hadde jeg da jeg gikk på videregående. I sene netter, på skolebussen og på toget; alltid med nagende uro for uskrevne stiloppgaver og prøver jeg ikke fikk lest til. Jeg gledet meg kolossalt til å bli ferdig med skolen, så jeg kunne lese romaner hele tiden, uten dårlig samvittighet for ugjorte lekser. Men når jeg tenker tilbake, ser jeg at jeg aldri siden har slukt romaner med samme appetitt som jeg gjorde i den perioden.

Det gikk mye i Isabel Allende og John Irving. Jeg glemmer aldri da jeg med store øyne og bankende hjerte bragte i erfaring at Åndenes hus slutter med de samme ordene som den starter: Barrabás kom til oss sjøveien ... Jeg var grepet og høytidsstemt! (Og jeg har aldri klart å sette pris på filmen, selv om den sikkert er god, fordi den på ingen måte klarer å gjenskape magien i boken. Men hvordan kunne den?)

Uken etter var jeg intenst opptatt av Owen Meanys beltedyr, deretter var det den hjerteskjærende men uunngåelige avslutningen av Salme ved reisens slutt som grep meg. Jeg tviler imidlertid på at disse bøkene ville gjort like sterkt inntrykk i dag.

Dette fortalte jeg i korte trekk vedkommende som stilte meg spørsmålet, mens jeg la til at jeg garantert har lest bedre bøker enn de nevnte, men at jeg med årene sjelden får den samme gåsehud-opplevelsen (men det hender!). Avslutningsvis nevnte jeg Agnar Mykles Lasso rundt fru Luna, som jeg alltid gjør når temaet Verdens Beste Bøker kommer opp.

Hun så på meg med et blankt blikk, før hun utbrøt: - Men har du lest noe av Paulo Coelho?

Iiik!

Faktisk så begynte jeg å lese Alkymisten i sommer. Jeg pløyet vel gjennom halve boken en solrik dag i parken, mens jeg avvekslende kjedet meg umåtelig og lo ondskapsfullt. Men egentlig var jeg rystet, ikke nødvendigvis fordi romanen er utgitt, men på grunn av den enorme tilhengerskaren boken har. Og ikke minst hvor dedikerte disse tilhengerene er.

Det er det verste mølet jeg har lest siden Herfra til 7-Eleven. Dis i bokform! Bok-ekvivalenten til Kristian Valens nye CD! Men på bokens omslag kunne jeg lese utdrag fra panegyriske anmeldelser fra hele verden. Det var rett og slett ikke til å tro.

Noe av det morsomste er at jeg har inntrykk av at de som elsker denne boken ser litt ned på de som ikke liker den. Det later til at de mener vi mangler en innsikt, mens vi på vår side mener boken er banal, og hever oss litt over den. Dermed ser vi på hverandre med en gjensidig skepsis, omtrent som den som hersker mellom Pink Floyd-menigheten og de som rett nok har The Wall i hyllen, men ikke fatter (den såkalte) genialiteten i eviglange instrumentalpassasjer.

Postet av: Kristiane at Desember 5, 2004 7:44 EM
Kommentar

Jeg kommer aldri til å tilgi Bille August. Hvordan han kunne ta en sånn fantastisk roman og en slik fabelaktig skuespillerliste og deretter lage en så _kjedelig_ film, går fremdeles langt over min begripelse. Og han som lagde Pelle Erobreren. :(

Postet av: Anne at Desember 5, 2004 10:46 EM

Hvis du først er i humør for å utforske oppskrytt søppel, bør du kanskje stikke nesen innenfor permene til «Da Vinci-koden.» Jeg vil heller dømmes til evig fortapelse enn å måtte lese den om igjen.

Postet av: Arve at Desember 5, 2004 10:52 EM

Personlig har jeg aldri skjønt det helt store med Allende eller Irving. Men vi er alle forskjellige. Coelho ja. Uff. Leste Alkymisten, syntes den i og for seg var grei nok der og da, men i likhet med deg har jeg ikke klart å forstå den nesten religiøse tilhengerskaren han har klart å få. men det er jo morsomt at navnet hans trekkes inn i en samtale om de beste bøkene man har lest, hehehe.
Det er jo vanskelig å bestemme seg for hva som er den ene, den absolutt beste. For meg endrer det seg litt fra tid til annen, men det er en del som vaker der oppe i toppen. Akkruat nå må jeg nok innrømme at det er en del førsteplass. Mellom Hamsuns Sult og Kafkas Prosessen. Men kanskje Olaug klarer å endre det neste år?

Postet av: Olav at Desember 6, 2004 8:17 FM

Ble faktisk ferdig med "Åndenes Hus" i forrige uke, og jeg konkluderte vel med at den var bra, men ikke så jævla fantastisk. I genren sør-amerikansk magisk realisme, tror jeg vel at jeg holder en knapp på Garcia Marquez.

Helt-på-topp er alltid vanskelig, uansett hva man blir spurt om. For det første forandrer det seg hele tiden, og for det andre er en topp-ti akkurat nå så utrolig mye lettere å dra fram. For å namedroppe litt, vil jeg si at "Året Ricardo Reis døde" av José Saramago er fin, "Hard-boiled Wonderland and the end of the world" av Haruki Murakami (alt av Murakami er fint, synes jeg) og Garcia Marquez´ "Kjærlighet i koleraens tid". Nylig lest "En terrorhandling -- eller krepsen venner seg til det" av André Brink, som jeg også fikk mye ut av.

Postet av: Knut at Desember 6, 2004 9:35 FM

Den beste boken dersom du skulle lest den nå, eller den boken som ga deg den beste opplevelsen da du leste den? Det er som du sier et umulig spørsmål, men dersom noen insisterer på et svar så svarer jeg "Den lille prinsen" av Antoine de Saint-Exupéry.

Da har jeg i det minste et håp om at det neste spørsmålet kan være litt mer meningsfullt.

Postet av: Håkon Styri at Desember 6, 2004 11:26 FM

Åh, Den lille prinsen er bare sååå bra. Men jeg synes både Allende og Irving er meget oppskrytte forfattere. Likte Alkymisten, og flere andre av bøkene hans også.
Noen andre favoritter: The God of Small Things - Arundhati Roy, Bestialitetens historie - Jens Bjørneboe, Gift - Alexander L Kielland, Lillelord - Johan Borgen, alt av Astrid Lindgren, men spesielt Brødrene Løvehjerte og Mio min Mio.

Historien om Helen Keller gjorde meget sterkt inntrykk som barn.

For øvrig er jeg biografifetisjist. Og alt av JM COetze er bra. Av chicklit er Marian Keyes tingen. Mye bedre enn Helen Fielding.

Hanne Ørstavik er dog den mest oppskrytte nålevende forfatteren i detta landet.

Postet av: Ine at Desember 6, 2004 2:06 EM

Godt å se Coelho få som fortjent, for en gangs skyld. Faktisk så godt at jeg skriver dette i arbeidstiden.

Ellers hjertelig enig i at "hva er den beste boken du har lest?" er et håpløst spørsmål å få.

Postet av: Lars Marius Garshol at Desember 6, 2004 2:07 EM

baummm-bababaumm-babaubaum-baumbaumbau babaum-baubaubaubaubaubaubaubaubaubaubaububbau. Pink Floyd er besthet.

Postet av: Pink Floyd fan at Desember 20, 2004 7:15 EM

Ingenting er ekvivalent Kristian Valen's nye CD. Jeg bor i Stavanger, og kunne; uten å ha visst hvem Kristian Valen er på forhånd, skjønt at han er fra Stavanger bare ved å høre på CD'en. Du kan faktisk HØRE på Engelsken hans at han snakker Stavanger-dialekt til daglig, noe som hører til skjeldenhetene.

I tillegg er tekstene uinspirerende sentimentalt oppgulp med ord slengt inn her og der bare fordi de rimer på forrige strofe. Det jeg synes er litt rart er at når han mimer etter kjente sanger(e), er Engelsken upåklagelig.

Postet av: Audun at Desember 21, 2004 2:05 FM

lurte bare på en ting... hvis du syntes alkymisten var så forferdelig kjedelig... hvorfor sløste du da tiden din på på "pløye deg gjennom halve boken", når du sikkert kunne ha funnet deg en bok, du ikke var så rystet over bar blitt utgitt???

that`s you in the corner, that`s you in the spot light loosing your religion....???

Postet av: tanja at Januar 27, 2005 2:22 EM

akkurat nå: Orakelnatt, Paul Auster. Den boke jeg har lest flest ganger (og faktisk den eneste jeg har lest mer enn en gang): Anne + Jørgen er sant. Som enda sitter dypt i sjelen min: Anne fra Bjørkely. Ville jeg ha elsket disse om jeg leste dem for første gang i dag? sikkert ikke. Jeg liker Coelho, og har lest alt av han. Men jeg forguder han ikke. Jeg ble tvunget til å lese en lykkens datter av en Chilensk venninne. Jeg har aldri angret. Så får du ha meg unnskyldt at jeg trenger meg inn i denne situasjonen. Nå skal jeg gå å lese Niagara (som ikke er så fryktelig bra, men jeg kan klarer ikke å ikke lese en bok ferdig) og vente på alle sommer bøkene jeg har bestilt (Auster, Murakami, Loe +++) Takk for bøkene!

Postet av: emmerense at Mai 28, 2006 1:10 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):