Desember 22, 2003

Den første jul i et fremmed land

Bittelille julaften fløy vi fra Gardermoen til Luxembourg via Paris. Vi hadde gledet oss lenge både til julefeiring og til å treffe familien, og det var et lystig og muntert reisefølge som møttes på Oslo S. Flytoget ut og deretter berserkergang i tax free-butikken; alt var plankekjøring til vi landet på Charles de Gaulle.

Dette er en helt grei flyplass til sitt bruk; hvilket vil si hvis man har endedestinasjon Paris. Å være i transit på Charles de Gaulle er derimot litt av en prøvelse, og vi ble ganske oppgitte da vi bragte i erfaring at de som har planlagt systemene for informasjon til de reisende ved flyplassen har funnet det unødvendig med både skilting til og merking av bussene som binder de mange terminalene sammen.

Da vi skulle gjennom sikkerhetskontrollen fikk vi en skyllebøtte på fransk manér, med høye, sinte stemmer og tilhørende voldsomme armbevegelser, hvorpå Ulrik ble anmodet om å pakke opp en av presangene han hadde lagt i håndbagasjen. Det viste seg å være et sett med skrutrekkere, som naturlig nok hadde sett mistenkelige ut ved gjennomlysningen. Dette var forøvring samtidig som mannen med sprengstoff i skoene ble anholdt et annet sted på Charles de Gaulle, noe vi var lykkelig uvitende om på dette tidspunktet, så humøret var fremdeles upåklagelig.

Jeg ble litt betenkt da jeg så flyvemaskinen som skulle frakte oss fra Paris til Luxembourg. De små propellflyene man gjerne blir avspist med på korte turer i sentral-Europa er ille nok, men denne besynderlige farkosten fikk den forventede lille CityHopperen til å fremstå som en Boeing 737. Flyet var langt og smalt som en blyant, og man kunne berøre begge flyveggene samtidig når man strakte ut armene.

Jeg skulle imidlertid snart få andre problemer å hanskes med enn en viss uro med tanke på fremkomsmiddelets sikkerhet. Ikke før hadde vi lettet før jeg begynte å kjenne meg svimmel og kvalm, og etter en kort stund kunne jeg ikke gjøre annet enn å lene hodet bakover, lukke øynene og håpe på det beste. Det var selvsagt helt uaktuelt å spise maten da den ble servert, og bare lukten fra matbrettene til mine medpassasjerer var nok til at jeg ble sittende og svelge og svelge. Da vi omsider landet på Luxembourg Findel, var jeg en av de første ute av flyet, og jeg kom meg inn på toalettet i en viss fart, der jeg kastet opp til jeg så stjerner og planeter.

Da jeg til slutt følte meg ferdig, stavret jeg på skjelvende ben inn til bagasjeutleveringen. Inger og Ulrik hadde alt fått sine kolli, men min bagasje var ennå ikke kommet. Strømmen av bagasje tørket inn etter hvert inn, håpet svant og til slutt var det ikke annet å gjøre enn å melde bagasjen savnet. Jeg klamret meg til skranken i tidenes mest ineffektive kø, for å få fylt ut alle nødvendige skjema i tre eksemplarer.

Da vi endelig kom hjem segnet jeg om under et pledd i stuen, og jeg ble liggende i en døs og høre på lyden av summende stemmer, klirrende bestikk mot servise. Skål!; de andre spiste andeleverpaté og røkelaks og hygget seg.

For en natt det ble! Straks jeg sovnet hadde jeg de frykteligste mareritt. Blant annet drømte jeg at det lå kattunger mellom madrassen og lakenet, som jeg uten å ville det klemte ihjel, en etter en. Jeg våknet gråtende og klam, først uten å klare og skille mellom drøm og virkelighet.

Store deler av natten tilbragte jeg på toalettet, jeg rigget meg til på det som lå lengst unna soveværelsene slik at de andre ikke skulle våkne av mine oppkasthyl. Mellom slagene lå jeg skjelvende på de iskalde gulvflisene og lurte på om jeg i det hele tatt ville stå det over. I klare øyeblikk streifet tankene mine såvidt det faktum at jeg ikke hadde andre klær enn de jeg kom i, men jeg klarte ikke å ta det innover meg der og da.

Morgenen etter var jeg litt bedre, og utover dagen ble jeg såpass kvikk at jeg begynte å dele resten av familiens bekymring for om vi ville få pinnekjøttet - som også lå i bagasjen - tidsnok. En liten pakke pinnekjøtt lå i håndbagasjen sammen med toalettsakene [1], resten lå i ryggsekken som i følge svevende meldinger fra personalet på Findel, fremdeles befant seg på Charles de Gaulle. Der lå også de fleste presangene mine, både de jeg skulle gi bort, og de jeg hadde hatt med meg for å pakke opp på julaften.

Julaften opprant, fremdeles uten at bagasjen var lokalisert. Bekymringen nå var ikke lenger hvorvidt den ville komme frem i tide til julekvelden, men om den ville komme til rette i det hele tatt. Løpet var uansett kjørt for pinnekjøttet, som skulle vært lagt i vann kvelden før.

Men det ble da jul! Vi hadde en prektig skinkestek, og alle fikk en liten smak av pinnekjøttet. Med kålrabistappe til! Jeg snufset litt da vi skulle pakke opp presanger og nesten ingen var til meg, men lykke er som kjent smertes opphør, og jeg var lykksalig for at omgangssyken slapp taket mer og mer.

Når bagasjen kom? Andre juledag, om ettermiddagen. Etter å ha tilbragt hele julen i mammas joggebukse, var det med stort velbehag jeg skiftet tøy, og jeg rev begeistret papiret av presangene. Mindre enn et døgn senere skulle vi hjem, og det var med tungt hjerte jeg satte bagasjen på båndet, nok en gang med kurs for Charles de Gaulle. Da vi ankom Gardermoen var jeg ikke det minste overrasket da bagasjen ikke dukket opp. What else is new, liksom? Jo, at også Inger og Ulriks bagasje manglet, viste det seg. Man kan spørre seg om det i det hele tatt jobber stuere på Charles de Gaulle i julen.


[1] Toalettsakene! Jeg hadde heldigvis hatt åndsnærværelse til å legge dem i håndbagasjen, med kontaktlinser og det hele.

Postet av: Kristiane at Desember 22, 2003 7:24 EM
Kommentar

Nå sitter jeg i Luxembourg, 2 år etter, med 3 kg. pinnekjøtt vel i hus på bittelille julaften, og ler så tårene triller av denne historien. God jul.

Postet av: ulrik at Desember 22, 2003 11:16 EM

Skrutrekkere? Det er jo rimelig å være skeptisk til denslags etter at fly er kapret med tapetkniver.

Min største opplevelse i tollen på Charles de Gaulle er å måtte pakke opp og montere en kransekake. Tolleren lurte på hvorfor i all verden jeg tok med mat til Frankrike, og det var bare så vidt jeg ikke stakk ham med en knappenål med norsk flagg.

Postet av: Håkon Styri at Desember 23, 2003 3:27 FM

Haathrow er dog det største ultimate mareritt hva bagasjeproblemer angår. Bare så synd at er så bra å shoppe der at alltid vil mellomlande der hvis mulig (men Amsterdam er stedet i dag). Hvor flyr du? Til mor igjen? Jeg har feiret jul i både Sverige, India, Pakistan, Fiji og Madrid. Veldig koselig med norsk jul, men absolutt ikke noe must for meg. Viktigste er at er sammen med folk jeg er glad i. Vi spiser medbragt ribbe og pølse + øl og akevitt og hele sulamitten i morgen. Skalldyr, fisk, gåselever og masse champagne 1. juledag. Gleder meg mest til sistnevnte, gitt.

Postet av: Ine at Desember 23, 2003 11:19 FM

Festlig historie - i ettertid. :-)

Selv som erfaren Frankrike-farer og fanatisk frankofil må jeg si at jeg aldri helt har klart å forstå hva det egentlig har gått av dem som bygde og skiltet CDG.

Sist jeg var der hadde de prøvd å bøte på problemet med at det ikke er helt åpenbart hvordan du kommer deg inn til sentrum ved å la en ikke-engelsktalende stakkar stå på holdeplassen for skyttelbussen og *peke* på hvilken buss du skulle ta.

Postet av: Erlend at Desember 23, 2003 5:40 EM

Ugg Boots UK Outlet

Postet av: buy beats by dre cheap at November 7, 2012 5:57 FM

GHDS UK

Postet av: Ugg UK at November 21, 2012 8:44 FM

cheap dr dre beats

Postet av: cheap dr dre beats at November 23, 2012 2:36 FM

ugg uk

Postet av: Uggs at Desember 2, 2012 3:21 FM

Nej, det ena behf6ver inte utesluta det andra, det kan jag he5lla med om, men vad e4r kynraks uppdrag? Det e4r det jag fre5gar mig Ska kyrkan arrangera detta? c4r det kynraks uppgift? Kan vi verkligen inte ne5 dessa personer pe5 annat se4tt inom idrottsve4rlden utan att le4gga tid, energi och pengar pe5 detta om det inte e4r ve5rt uppdrag?Varff6r kan du inte le4ra ke4nna samma me4nniskor i idrottsff6reningen och bjuda med dem pe5 kyrkliga aktiviteter iste4llet? Ve5ra sportevenemang e4r bra och ofta ve4lorganiserade och dessutom ve4lbesf6kta, det e4r bra. Inget fel med det. Men fre5gan e4r, ff6r att tala klarspre5k, om detta verkligen e4r ett se4tt att evangelisera eller om det e4r ett se4tt att umge5s?Du skriver att det e4r ett se4tt att ne5 me4nniskor, jag antar de5 att du menar att det e4r ett se4tt att ne5 me4nniskor med evangeliet? Och jag undrar de5 hur effektivt det verkligen e4r att ne5 ut med evangeliet pe5 detta se4tt?Jag vet inte, jag fre5gar, men jag anar att det finns mer effektiva se4tt

Postet av: Bagus at Desember 7, 2012 8:57 EM

CVJBTF wekdjvktiwfn

Postet av: gnluzxhytb at Desember 8, 2012 11:03 FM

Ku1qli chpkxldcyivc

Postet av: izrxfyo at Desember 11, 2012 8:07 FM

Lancel Premier Flirt

Postet av: Lancel Premier Flirt at Desember 16, 2012 7:48 FM

canada goose parkas

Postet av: Australia Ugg Boots at Desember 26, 2012 1:16 EM

Cheap Canada Goose

Postet av: cheap ugg australia boots at Desember 30, 2012 4:28 EM

Beats Studio

Postet av: Lancel Pas Cher at Desember 31, 2012 10:11 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):