November 20, 2003

Sikkerhet ombord

Da vi spiste formiddagsmat i dag kom samtalen til å dreie seg om forskjellige erfaringer høstet på flyplasser rundt omkring i verden. Charles de Gaulle fikk sitt pass påskrevet, og det samme fikk Kastrup. En kollega av meg har jobbet som stuer i SAS, og er et oppkomme av gode historier.

En av mine favoritter er den om han som hadde kjøpt seg oil skin-jakke i London. Da flyet var bordet og avreise fra Heathrow nært forestående, ble det slått alarm da flere av passasjerene mente å kjenne bensinlukt. Joda, også kabinpersonalet kjente den mistenklige lukten, og snuste og sniffet rundt i flyet uten å klare og lokalisere den. Flyet ble tømt, og en grundig undersøkelse foretatt. Til slutt fant de kilden, nemlig oil skin-jakken, splitterny og glinsende av fett. Tipper eieren var ganske brydd selv om opptrinnet egentlig ikke var hans skyld. Det var forresten til pass for ham; på listen over dølle plagg finner man oil skin på en god annen plass etter gul allværsjakke.

Jeg har en litt eksentrisk bekjent. Han er en festlig fyr, svært forfengelig og pyntesyk hva angår eget utseende såvel som tingene han omgir seg med. Hans interesse for interiør er nesten manisk, og han diskuterer lenestoler og servanter med imponerende pasjon og lidenskap. Det er en fest å besøke ham, både på grunn av dekorasjonene han til enhver tid har pønsket ut, og oppvartningen. Tilbyr han deg et glass appelsinjuice, får du den ferskpresset og delikat servert i høye glass, gjerne med spektakulær pynt, fruktskive sugerør. Alle fiksfakserier til tross, gjøres det som regel på en smakfull og stilig måte.

Like før jul i 2001 hadde han vært på julegavehandel i London, og fikk erfare de skjerpede sikkerhetstiltakene etter 11. september: Han hadde handlet med seg noen pakker med spesielt lekre smellbonboner, som han ville pynte julepresangene han skulle gi bort med. De lå i håndbagasjen så de ikke skulle bli klemt, og i sikkerhetskontrollen ble han stoppet: Ikke noe fyrverkeri med smell ombord i flyet, takk! Lite villig som han var til å oppgi ideen om festlig pyntede julepresanger, gikk han med på en av vaktenes forslag om å smelle av bonbonene før han entret flyet; de ser jo like fine ut etter at de er fyrt av, og ville fremdeles duge som dekorasjon.

Jeg tenker på episoden stort sett hver gang jeg går gjennom sikkerhetskontrollen på en flyplass, og blir alltid lattermild. Han må ha vært et syn der han med et bistert uttrykk sto og trakk av 24 smellbonboner på rappen, midt på et juletravelt Heathrow.

Postet av: Kristiane at November 20, 2003 4:09 EM
Kommentar

Fortell meg, hva er så dølt med oil-skin?

Postet av: Elisabeth at November 24, 2003 7:23 EM

Objektivt sett er det sikkert ikke noe galt med oil skin. Men jeg synes det er stygt, og døllt.

Postet av: Kristiane at November 24, 2003 9:01 EM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):