Mars 25, 2003

Snakk til hånda

Noen som husker Liv-bilaget til Dagbladet? Det henvendte seg til kvinner, og såvidt jeg husker fulgte det med tirsdagsavisen. Mennene fikk sitt i sportsbilaget på mandager. Dette var vel omtrent i den samme perioden som "En anelse rødt" flimret på skjermen hos TV2, før Marit Åslein genialt karikerte disse konseptene i hjel med sine "Myke minutter" på Lille Lørdag.

Jeg fikk et flashback da bilaget "Kvinner, lyst og velvære" skled ut av - ja, ganske riktig - Dagbladet i dag. Riktignok et annonsebilag, men sannelig har de ikke fått med seg den (mildt sagt) dalende stjerne Synnøve Svabø på laget, som redaktør. For anledningen kaller hun seg SyNnØVe SvABø, er det ikke helt festlig? [1]

Jeg har aldri hatt spesielt sansen for dama, men etter å ha lest dette makkverket er det ingen tvil om at hun gjør seg bedre som stunt-repporter enn som redaktør og skribent. (Spørsmålet er vel om hun har noe å gjøre i rampelyset i det hele tatt.).

Bilaget består av annonser som henvender seg til kvinner, ispedd SvABøs pinlige reportasjer og utrolig lavpannede og innimellom "på kanten"-kommentarer (hun er jo så herlig dristig). Dama har åpenbart et tegnsettingsproblem, dog overstiger antall utropstegn såvidt jeg kan se aldri fire, slik at man kunne tatt henne med Terry Pratchett [2]. Så er hun vel heller ikke forrykt, bare svært innskrenket. At hun i tillegg lider av ord delings syken overrasker meg ikke nevneverdig.

Forsiden er i sin helhet viet et stort bilde av redaktøren selv (jeg antar det er "merkevaren Synnøve Svabø" vi her har med å gjøre), der hun sitter i en futuristisk stol og skåler i Dry Martini. Over 20 sider finner vi annonser for alt fra en renselseskur som rett og slett heter "KUREN", via Beate Uhse, til Biola. Sistnevnte er bra for fordøyelsen. Hvorfor en velfungerende fordøyelse er viktigere for kvinner enn for menn er jeg litt usikker på.

SvABø har også prøvd noe som heter "Crystal Clear", en ansiktsløftning uten kirurgisk inngrep. Madonna, Cindy Crawford og Victoria Beckham sverger alle til denne avanserte "intens sliping av huden"-metoden, og som redaktøren selv sier: "Nå har også lille jeg prøvd den!!!" [3]. Etter fase én ble huden rød og fresh som på Bente Skari, fortsetter hun entusiastisk. Ettersom langrennsløperen med de sprø og gærne frisyrene aldri har vært mitt skjønnhetsideal, hoppet jeg rett og slett over resten og bladde videre.

Dr. Greve! Det er klart at markedsførerne av Lilleborgs intimsåpe skal ha et ord med i laget når kvinnene får sitt eget bilag. Dr. Greve har jo i flerfoldige reklamefilmer avslørt at er det noe alle jenter trenger når vi føler oss "sånn", så er det et farvebad med rosenblader, og masse stearinlys i badeværelset, så de kjenner oss utvilsomt godt.

Videre følger to sider om Toyota Yaris, eller "kvinnebilen" som den omtales som. Hvorfor kvinnebil? Etter å ha skummet gjennom saken skyldes det såvidt jeg forstår at bilen er liten og snerten, gir liten prestisje (vi kvinner er jo mer opptatt av indre verdier) og fremfor alt at den er trygg. Kvinner bryr seg jo om barna sine, må vite.

Dobbeltsiden om "den moderne kvinne, en trussel for norske menns seksualitet" (jeg antar at SvABø her mener "en trussel mot...") er så enerverende at jeg må forbigå den i stillhet. Et par eksempler, bare: "Å være bifil er trendy" og "i dag er det ikke uvanlig for en mann å finne en lapp på kjøleskapdøren der det står Hei, kjære, jeg er på dildo-party, det ligger kylling i fryseren". Slike "avsløringer" og påstander er så utrolig gårsdagens nyheter, tendensiøse, og dessuten sterkt overdrevne.

Hudpleieprodukter fra Dove har jeg alltid sett på som annenrangs og temmelig simple (de distribueres tross alt hovedsakelig gjennom Rimi og Rema, og er så sterkt parfymert at huden umulig kan ha godt av dem), men her fremstilles de som en luksus i hverdagen. Ekstravaganse til 14,90! Hvis dette er luksus, hva skal man da si om den kostbare hudpleiebehandlingen Crystal Clear?

Nevnte jeg at bilaget avsluttes med en frekk liten artikkel om Kondomeriet? Nei? Vel, den er selvfølgelig med. Argh. Spar meg for den såkalte kvinnejournalistikken.


[1] Er det tATu hun er inspirert av, mon tro?

[2] Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind. (Terry Pratchett, Reaper Man)

[3] Hvis det er noe jeg ikke kan fordra, så er det folk som liksom skal redusere seg selv og sin egen betydning ved å omtale seg selv som "lille meg". Spesielt når det kommer fra et menneske med et ego på størrelse med Ural.

Postet av: Kristiane at Mars 25, 2003 3:06 EM
Kommentar
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):