April 18, 2003

Paupiette de Ris de Veau au Chou Vert

Maken til pingler, har jeg tenkt når deltakerne i Robinson-ekspedisjonen brekker seg i vemmelse under den sedvanlige "hvem kan spise flest biller/larver/maur uten å kaste opp"-seansen. Ærlig talt, det er da bare å svelge det ned mens man tenker på noe annet. Da jeg var i Kina spiste jeg både slange, hund, brennmanet og andre spektakulære matretter, og selv om det ofte ikke var spesielt godt, var det heller ikke noe å skrike opp om.

Jeg hadde tysk b-språk på skolen, så fransken min består utelukkende av ord og vendinger jeg har snappet opp under ferier i Frankrike. Ikke så rent lite, om jeg selv skal si det, skjønt jeg sliter med uttalen. Men å lese menyer på fransk behersker jeg etter hvert ganske godt, og det er sjelden jeg går på en smell i den forbindelse.

Paupiette de Ris de Veau au Chou Vert var imidlertid ikke noe jeg dro kjensel på, men jeg skjønte det hadde noe med kalv å gjøre, og tok sjansen. Retten kom på bordet og så spennende ut. Kjøttstykket var pakket inn i krydrede kålblader, og ble presentert i skiver på en seng av grønnsaker. Maten var grei nok, men hadde en litt emmen bismak jeg ikke helt fikk taket på. Likevel var jeg ganske fornøyd, særlig med konsistensen. Jeg fikk rett og slett ikke fullrost det møre kjøttet.

Da jeg vendte den siste skiven for å dele den opp, oppdaget jeg plutselig hva det var: Kalvehjerne. Kaldsvetten piplet frem på pannen, og jeg ble utrolig kvalm. Det er vel unødvendig å nevne at jeg resolutt la fra meg bestikket, og jeg fikk Geir Ove til å dekke til restene av det barbariske måltidet. Jeg ble ikke meg selv igjen før jeg hadde inntatt en diger crème brulée og flere belgiske øl.

... historien kunne endt her, var det ikke for at jeg ville være sikker på at jeg hadde kommet til bunns i saken. I dag fikk jeg atter tilgang på Google, og klarte etterhvert å søke meg frem til hva retten virkelig besto av. Ris de Veau viser seg å være sweetbread på engelsk, kalvbräss på svensk og - til sist - kalvebrissel på norsk. Ja, det høres jo ikke så ille ut, tenker du sikkert nå, men bi litt: Etter å ha søkt videre bragte jeg i erfaring at kalvebrissel er kalvens sugekjertel. Ikke fullt så ekkelt som hjerne, men heller ikke noe jeg frivillig ville satt til livs.

Kalvebrissel! Brissel høres jo faktisk ut som et kjøttstykke, på linje med ytrefilet og mørbrad, og jeg kunne faktisk ha kommet til å bestille det på restaurant i Norge også. Min nye fanesak er dermed å få gjennomslag for en innvolls-alarm på menyer verden over. Eventuelt at kelneren vennlig gjør oppmerksom på hva gjesten er i ferd med å innlate seg på. En standard a la Microsofts evinnelige "er du helt sikker på at du vil avslutte"-spørsmål.

Postet av: Kristiane at April 18, 2003 8:40 EM
Kommentar

Jeg fortsetter å kommentere, muligens forgjeves: Dette minner meg om en episode av Beverly Hills 90210! Det er ikke mange episodene jeg har fått med meg opp gjennom årene, men en gang var Brenda og Donna i Paris. De skjønte ikke noe av menyen på restauranten de var på, men klarte å tyde noe i menyen til å bety kalv. Etter å ha spist litt, konsulterte de lommeparløren, og jeg husker Brendas uttrykk da hun konstaterte: "It's brains." med et veldig tydelig punktum, etter å ha spyttet ut en munnfull i servietten.

Postet av: Karine at April 4, 2008 3:27 EM

All of these cheap uggs make you very comfortable. As the uggs can perfectly protect your feet. So hurry up to purchase your favorite!

Postet av: uggs at Oktober 11, 2012 10:45 FM

beats by dre on sale

Postet av: beats by dre on sale for cheap at November 3, 2012 9:23 EM

GHD Sale

Postet av: cheapuggbootsoutlet-uk ugg boots for uk at November 16, 2012 12:29 EM

GHDS Sale

Postet av: Ugg Boots UK at November 24, 2012 1:14 FM

Ugg Australia UK

Postet av: outletuggbootsstore at November 27, 2012 12:15 EM

Moncler Pas Cher

Postet av: monclerpascherveste.com at Januar 1, 2013 2:43 FM

cheap beats by dre

Postet av: cheap oakley at Mars 13, 2013 7:49 FM
Post kommentar

Husk meg?

Gjenta sikkerhetskode (bruk eventuelt nøkkelordet):